Trachycarpus vraagje
#1
za, 11/11/2006 - 18:59
Trachycarpus vraagje
Ik worstel met de naam van een nieuwe Trachycarpus voor onze verzameling in het arboretum.
Trachycarpus manipua.
Ik vind die plant/naam niet.
Misschien heeft iemand wel een uitgebreidere lijst over het genus dan wat ik kan vinden, en kan mij zo verder helpen.
Jan
probeer eens met Trachycarpus manipur !
Groeten Kim
Dankjewel Kim!
Heb mij teveel gericht op het zoeken naar een soort, ja het exoten arsenaal is veel uitgebreider dan mijn ervaring rijk is, weer wat bijgeleerd zie.
Daarbij niet overwogen dat het dus een cultivar is.
Schrijfwijze wordt dus Trachycarpus ‘Manipur’.
Ik lees dat het een kruising zou zijn, hoewel sommige bronnen van een soort spreken.
Maar dit laatste (dat het een soort zou zijn) neem ik niet voor waarheid aan, staat bvb ook niet in de world checklist voor het genus.
Reacties en hulp daaromtrent welkom natuurlijk.
grtjs,
Jan
Hoi,
De Trachycarpus Manipur (sp.) is een palm die recentelijk pas ontdekt is in 2003 geloof ik. Hierdoor komt de palm niet voor in de boeken. Zover als ik weet is het wel een echte soort die een beetje vergelijkbaar is met de Trachycarpus Princeps. Deze palmen hebben dus ook een witte onderkant. De palmen groeien aan de noordkant van India in de bergen. De winterhardheid van deze palm is ook nog niet bekend. Zaailingen zouden al -12 overleeft hebben maar ik weet niet of dat waar is.
Dit is informatie die ik gewoon van internet geplukt heb dus het kan maar zo wezen dat je dit zelf ook al tegen beng gekomen. Nietalminteplus vond ik dat het geen kwaad kon om deze informatie (misschien voor niks:P) te plaatsen;).
vr. Gr. Michiel
Het is niet T. Manipur (sp.) maar T. sp. 'Manipur'. Dat lijkt spijkers op laag water zoeken maar betekent (als ik het tenminste goed begrepen heb, ik ben ook maar een leek) dat het een nieuwe soort is die nog geen naam heeft maar slechts voorzien is van de geografische aanduiding van de vindplaats, in dit geval Manipur.
Als Malipur de soortnaam zou zijn schrijf je het sowieso met kleine letter (geslachtsnaam met hoofdletter, soortnaam met kleine letter).
Meer info over de palm en zijn natuurlijk habitat vind je bij de Australian Palm and Cycad Societies:
https://tinyurl.com/y55vf3b3
M.vr.gr.,
Ruud
Nog even het volgende. Welicht bij veel van jullie bekend maar als je info zoekt over een naam van een eenzaadlobbige plant dan is de monocot checklist erg handig. Deze lijst zal straks alle 80.000 namen van de Monocotyledons omvatten, dus ook alle palmen, orchideeen, gembers en zo. Naast de geldige namen vind je ook verouderde namen, synoniemen, homonymen etc.
Ze zijn al een eind op weg. De database wordt beheerd door Kew Gardens:
https://tinyurl.com/yyte873j
M.vr.gr.,
Ruud
Nog even een kleine aanpassing:
De officiële naam van de Trachycarpus Manipur is eigenlijk Trachycarpus Ukhrulense, genoemd naar de plaats Ukhrul in Manipur.
Toch zijn de meest voorkomende namen nog steeds Tr. Manipur of Tr. Naga Hills maar ja .... in de gemiddelde winkel of tuincentrum vinden we ook nog meer Chamaerops exelsa planten dan Trachycarpus fortunei's niet?
Nog dit: Trachycarpus Manipur is een zeer veelbelovende en vrij koudebestendige palm
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
Merci voor de antwoorden, maar vooraleer ik
de naam Trachycarpus 'Manipur' verander (waar ik helemaal niks op tegen heb), wil ik wel dat ik hem kan veranderen door een naam die meer 'zin' heeft.
bvb wat Trachycarpus Ukhrulense betreft:
daar ben ik niks mee verder, hoe goed je het ook bedoelt
geen auteursnaam, en het soort epitheton beginnend met een hoofdletter, dit kan ik in onze verzameling als naam, niet maken
dit kan niet gewoon
ik vind niet meteen iets serieus over Ukhrulense maar evenmin over Manipur, daar bedoel ik mee, een beschrijving die het verschil met andere soorten of vormen duidelijk maakt
Als het Trachycarpus 'Ukhrulense' zou moeten zijn, mag je mij, mits verdere uitleg, dat gerust zeggen, dit zou natuurlijk ook kunnen. Maar nog eens, liefst met bronvermelding.
Sites allerhande, vermelden inderdaad, zomogelijk 10 namen voor één ding.
Op zich is dat interessant, maar een arboretum (voor zover dit mogelijk is) moet een naam bij de plant plaatsen die conform is aan de hoogste standaard, en niet zomaar een naam die ergens circuleert.
Momenteel ben ik werkzaam in 10 collecties, ook bij alle zo mogelijk moet de naam juist zijn (duurt natuurlijk langer dan 10 tallen mensenlevens maar een goed gedacht ist al zeggen ze hier), en qua naamgeving en identiteit, ben ik eerder veeleisend, vandaar, m'n mugge-gezift.
meeste groetjes,
Jan
Jan ,
Wat betreft de hoodletter heb je natuurlijk gelijk.
De auteur die de ukhrulense beschreef is Dr. Michael Lorek uit Duitsland.
Zijn artikel is terug te vinden in The Palmateer van The Central Florida Palm & Cycad Society Vol24 N°2 van juni 2004 en is vrij makkelijk op internet te vinden. Als je dat zou wensen kan ik het je bezorgen.
Auteurs Lorek, Michael; Pradhan en Keshow Chandra vermelden nu in de Botanische Jahrbücher, Volume 126, Number 4, October 2006, pp. 419-426(8)- uitgeverij: E. Schweizerbart Science Publishers:
"Trachycarpus ukhrulensis from Manipur, India, is described as a species new to science and illustrated. It is related to T. takil; its small populations are regarded as vulnerable"
Als je het hebt over de uiterlijke verschillen met de andere leden van de Trachycarpus familie kan ik jou toch wel de wit bepoederde onderkant van de bladeren meegeven. Verschijnsel dat ook terug te vinden is op de princeps. Hier zijn de bladeren langs de bovenzijde evenwel groen in tegenstelling met de princeps.
De bladstelen zouden ook bezet zijn met kleine niet gevaarlijke doorntjes.
Groeten,
Erwin
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
perfect!
ik neem straks even het artikel door
en noteer alvast:
Trachycarpus ukhrulense Lorek & Pradhan
in de veronderstelling dat de Trachycarpus 'Manipur' één en hetzelfde zijn dus.
meeste groeten,
Jan
Inderdaad dat is één en dezelfde palm.
Als je hem in het echt wil zien kan ik jou zeggen dat ik er nog enkele bij mij thuis heb staan.
Veel succes in jouw zoektocht en mocht ik jou van enig nut kunnen zijn, hierbij mijn mail-adres.
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
Jan,
Hebben jullie trouwens al de Trachycarpus geminisectus die ook maar zeer recentelijk werd ontdekt?
Deze palm is afkomstig uit de Ha Giang provincie in Noord-Vietnam dicht bij de grens met China.
Het unieke aan deze plant is dat de bladsegmenten samen in paren zitten over de volledige lengte wat een uniek kenmerk is in de Trachycarpus-familie
De wetenschappelijke naam betekent dan ook "tweeling-segmenten".
Begin vorig jaar hebben wij de eerste kiemlingen van dezeTrachycapus geminisectus het licht laten zien in België en ze lijken veelbelovend !
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
Zijn dat nu echt allemaal nieuwe soorten of zijn het fortuneis die van een ander berghellinkje komen?
Dan heb je het dus meer over varieteiten.
gr.
Ruud
Hier in de verzameling van het arboretum Het Leen (de collectie waar ik het nauwst bij betrokken ben), hebben we niet veel Trachycarpusen of andere palmen.
Aanvankelijk was het de bedoeling een zo gevariëerd mogelijk aanbod van planten bij elkaar te krijgen, daar waren ook pot en of kasplanten bij.
De laatste jaren is de tijd rijp geworden om de richting van waar we naartoe willen verder uit te stippelen en te verfijnen.
Het ligt niet in de bedoeling het kasplantenaanbod uit te breiden.
Deels omdat we daar niet de geschikte uitrusting noch personeel voor hebben, deels omdat het niet in de huidige visie en missie van het arboretum past.
Het nagaan van de identiteit gebeurt bij voorrang voor de planten die tot onze “troeven” of specialiteiten behoren (Camellia, Rhododendron harde Gentse hybriden, Magnolia, Viburnum en Euonymus). Determineren loopt ook voor een deel gelijk met mijn werkzaamheden in de andere collecties, het heeft namelijk geen zin om de identiteit van bvb de eiken in één collectie na te gaan en in een andere verzameling een ander geslacht te bestuderen.
Alle overige planten (7300 uit meer dan 600 geslachten in het arboretum hier) moeten natuurlijk ook een passend label krijgen.
En vooraleer ik klakkeloos “de naam uit de winkel” overneem, kijk ik die na.
Dit natuurlijk allemaal in de mate van het mogelijke, want het is een werk dat nooit voltooid is.
Mijn specialiteit ligt meer in houtige planten (bomen en struiken) van gematigde streken, maar ik ben ook “in” voor kasplanten en exoten. Je kan natuurlijk nooit even goed thuis zijn in de pakweg 1000 geslachten die ik momenteel in mijn herbarium heb vertegenwoordigd. Er zijn nog wel een paar honderd geslachten exoten die hier in Europa geteeld worden, waar ik tot nu toe maar weinig kennis over heb, alles op zijn tijd nietwaar.
En nog iets betreffende Ruud zijn opmerking.
Ik ben ook een lumper. Als het onderscheid tussen twee soorten echt zo miniem is, dat ik echt geen deugdlijk onderscheid maken kan, dan heb ik de neiging andere lumpers te volgen. En dan worden twee soorten bij mij 1 soort. Bvb als je een probleem aan mensen “die toch weten waarover het gaat”, dus bvb specialisten in een geslacht, voorlegt, en je krijgt antwoorden doorspekt met de woorden, soms, meestal en misschien, hoe valt dan uitleggen dat het twee verschillende soorten zijn aan mensen die het arboretum bezoeken en informatie willen? Enfin zo denk ik daarover.
Maar alles start met de juiste naam, later bestuderen we de identiteit en komen we soms terug tot een naamsverandering...
(Mondiaal gesproken is 50 % van de namen op de labels in plantentuinen foutief!, dus nog werk aan de winkel hé.)
Lijstje met onze palmen (zoals in de inventaris, +/- dagelijks is er wel een aanpassing):
Acoelorraphe wrightii
Archontophoenix alexandrae
Bismarckia nobilis
Brahea armata
Brahea edulis
Butia capitata
Butia yatay
Chamaedorea radicalis
Chamaerops humilis
Chamaerops humilis var. cerifera
Dypsis decaryi
Livistona australis
Livistona chinensis
Livistona decipiens
Livistona rotundifolia
Nannorrhops ritchiana
Phoenix canariensis
Phoenix reclinata
Phoenix roebelinii
Phoenix sylvestris
Rhapis excelsa
Rhapidophyllum hystrix
Sabal mexicana
Sabal minor
Sabal palmetto
Sabal 'Riverside'
Serenoa repens
Syagrus romanzoffiana
Trachycarpus fortunei
Trachycarpus 'Manipur'
Trachycarpus takil
Trachycarpus takil 'Nepal'
Trachycarpus wagnerianus
Trithrinax acanthocoma
Trithrinax campestris
Washingtonia filifera
Washingtonia robusta
Wodyetia bifurcata
Grtjs
Jan
Beste Ruud,
Het gaat hier niet om variëteiten hoor maar over verschillende soorten.
Daarvoor zijn de uiterlijke kenmerken veel te verschillend.
Het klopt dat veel handelaren er alle belang bij hebben om zoveel mogelijk soorten in het leven te roepen.
Maar wie het verschil niet ziet tussen een grotere Trachycarpus nanus, een Trachycarpus fortunei, een Trachycarpus princeps, een Trachycarpus ukhrulense, .... is wel steke blind.
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
Jan,
Reeds een heel mooie verzameling van palmen zou ik zeggen.
Het enige wat mij opvalt is dat de Butia en Trachycarpus- familie toch wat weinig vertegenwoordigd zijn ondanks dat deze niet direct als kasplanten moeten worden beschouwd.
Daarmee denk ik vooral aan de meest belovende Butia's voor onze regio nl. de Butia eriospatha en de Butia odorata die niet terug te vinden zijn en die toch wel tegen wat vorst bestand zijn.
Ook van de B. paraguayensis, B. archeri, B. purpurascens; Trachycarpus princeps, Trachycarpus nanus, Trachycarpus latisectus, Trachycarpus martianus, Trachycarpus oreophilus, Trachycarpus geminisectus is geen spoor.
Maar zoals reeds gezegd.... een collectie waar er veel particulieren maar van kunnen dromen.
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
Ach ook daar kan je nog over discusieren.
ik dacht dat er tegenwoordig weer meer gelumpt werd dan gesplit.
Ik ken de andere trachy"soorten overigens niet.
What's in a name en als het beessie maar een naam hep.
Met blind zijn heeft het trouwens niks te maken, meer met een aanpassing aan iets andere omstandigheden, uitgepoept door een vogel aan de andere kant van de berg of een paar zaadjes die net iets anders waren dan de rest van de zaadjes van de moederplant.
gr.
Ruud
Ruud,
Als er maar zeer kleine verschillen zijn kan ik jouw standpunt volgen hoor.
Maar dit hier is werkelijk zo over duidelijk.
Als je eens bij mij komt toon ik jou eens een Trachycarpus princeps.
Die lijkt net zo op een Trachycarpus fortunei als een Brahea armata op een Brahea edulis m.a.w. totaal verschillend!
Vriendelijke groeten,
https://tinyurl.com/yap7s5h5
Erwin Santens
Belgian Palms
Uw partner uit Affligem voor vorstbestendige palmen
en exotische planten
erwin [dot] santenstelenet [dot] be
Zoals gezegd, ik ken al die soorten niet van gezien.
Maar mijn fortunei heeft ook iets van kleinere stekeltjes (niet scherp) en ook een wat wittige gloed aan de onderzijde, maar is volgens mij toch echt een fortunei hij staat er tenslotte al zo'n jaar of 10.(of ik ben de eerste bezitter van deze op dat moment nog niet ontdekte soort)
Ik ben gelukkig geen botanicus en volg over het algemeen heel netjes de naamgeving van deze heren ondanks dat ik vaak de bedoelingen van deze heren niet geheel en al kan volgen, zeker niet op het gebied van naamgeving van cactussen waar ik wat meer in thuis ben en ik kan me zo voorstellen dat dat wat betreft de naamgeving van andere plantengroepen niet zoveel anders is.
gr.
Ruud
ps Als ik een keertje in de buurt ben kom ik ze graag bekijken!
Wat me verder zou interesseren, met betrekking tot het lijstje van onze verzameling is het volgende:
In de nabije toekomst wordt de bouw van een ommuurde tuin voorzien (3 meter hoog).
Daar zullen dan minder winterharde Viburnums, Camellia’s, Magnolia’s (onze specialiteiten in gedachte) komen, met andere planten (sommige hebben we nu in pot waaronder heel wat meer “niet-palmen” zoals Umbellularia californica edm.).
Mijn vraag is, welke van de palmen in het lijstje, moeten het zeker kunnen uithouden in een ommuurde tuin (met de NADRUK op zeker)?
Enkel de volgende (sommige planten hebben we dubbel, 45 in totaal) staan reeds in volle grond:
Trachycarpus fortunei
Trachycarpus fortunei
Trachycarpus wagnerianus
Chamaerops humilis
Trachycarpus takil 'Nepal'
Chamaerops humilis var. cerifera
En ik weet dat er heel wat meer zijn, maar we hebben onze missie niet uitgestippeld in de richting van palmen, dus der komen er gene bij.
Wat met volgende potplanten (zijn hier geschikte kandidaten bij?
Agave americana L. 'Marginata'
Agave americana L. 'Mediopicta Alba'
Agave attenuata Salm.-Dyck.
Agave chrysantha Peebles
Agave ferox Koch.
Agave havardiana Trelease
Agave havardiana Trelease
Agave macracantha Zucc.
Agave mckelveyana Gentry
Agave neomexicana Wooton & Standl.
Agave neomexicana Wooton & Standl.
Agave palmeri Engelm.
Agave palmeri Engelm.
Agave parrasana Berger
Agave parryi Engelm. var. couessi
Agave potatorum Zucc. var. verschaffeltii (Lem.) Berger
Agave schottii Engelm.
Agave schottii Engelm.
Agave toumeyana Trel.
Agave utahensis Engelm.
Agave utahensis Engelm. var. eborispina (Hester) Breitung
Agave utahensis Engelm. var. nevadensis Engelm.
Agave utahensis Engelm. var. nevadensis Engelm.
Agave victoriae-reginae T.Moore
Agave victoriae-reginae T. Moore 'Compacta'
Aloe broomii Schönland var. tarkaensis Reynolds
Cordyline australis (G.Forst.) Hook.f.
Cordyline indivisa (G.Forst.) Steud. 'Peko'
Danae racemosa (L.) Moench
Dasylirion serratifolium Karw. ex Schult.f.
Dyckia eldinagi
Dyckia species
Ensete ventricosum (Welw.) Cheesman
Fascicularia pitcairniifolia (hort. Berlin ex Verl.) Mez.
Musa x paradisiaca L. 'Saba'
Musella lasiocarpa (A.R.Franchet) C.Y.Wu
Musella lasiocarpa (Franch.) C.Y.Wu ex H.W.Li
Nolina recurvata (Lem.) Hemsl.
Ochagavia carnea (Beer) L.B.Sm. & Looser
Pennisetum setaceum (Forrsk.) Chiov. 'Rubrum'
Smilax aspera L.
Xanthorrhoea australis R.Br.
Yucca aloifolia L.
Yucca baccata Torr.
Yucca baccata Torr.
Yucca baccata Torr.
Yucca species
Yucca torreyi Shafer
Grtjs
Jan
Zelfde plant in 2005, 1 jaar later dus:
Hallo,
Wat Cammellias betreft en andere exoten, de Groene Prins in Steenwijkerwold heeft een uitgebreid assortiment aan exoten.
Mvg,
Alexander