trachycarpus wagnerianus nu alsnog speerrot!
#1
za, 07/05/2011 - 23:22
trachycarpus wagnerianus nu alsnog speerrot!
Totaal onverwacht, constateerde ik vanmiddag plotseling alsnog speerrot bij mijn
Trachy W. die afgelopen 2 winters ongeschonden er doorheen was gekomen. Hij
groeide geweldig, van een beginnende dunne stam van niets was deze inmiddels circa
30-35 cm en lekker dik. Het eerste blad was dit seizoen prachtig uitgekomen en de 2e
speer kwam eraan. Er was vorige week nog niets vreemds te zien. Vandaag was deze
plotseling droog/dor en even een ruk eraan en hij was eruit. De onderkant was
vochtig, we weten allemaal hoe droog het was de afgelopen tijd. Zonde hoor!
Inmiddels even behandels met het goedje van Bayer en afwachten maar.... Het blijft
ongelooflijk!
ik ben er vrij zeker van dat je palm snel zal herstellen. hij is op een leeftijd/formaat gekomen waarbij ze een stuk gevoeliger zijn voor speerrot maar herstellen doen ze bijna altijd en eens ze nog wat groter zijn word speerrot vaak een veel kleiner probleem...
ook zonder behandeling herstellen de meeste palmen zich vlot van speerrot. nog nooit een middeltje tegen speerrot gebruikt en ze zijn altijd al teruggekomen tenzij ze natuurlijk rot zijn tot op de grond...
gr
Kristof
Het warmere weer brengt alsnog de schade aan het licht. Ik ben inmiddels één wagnerianus kwijt en de tweede verliest al een poosje bladeren door verdroging; alhoewel enkele topbladeren en de speer er nog goed uitzien, valt er nog geen groei te constateren. Een jonge fortunei hybride ('Takeshi'?) daarentegen heeft een mooi nieuw blad ontwikkeld, maar daar toont het volgende blad beschadigingen. Elk blad in aanleg kan specifieke (winter)schade hebben opgelopen; het resultaat zal zeker nog een vol seizoen merkbaar blijven. Ik denk zelfs dat meerdere winters achtereen voor een cumulatie van schade kunnen zorgen. De 2 Trachy's die nu ter ziele zijn, hadden de afgelopen herfst te maken met stagnerende uitgroei van de het nieuwe blad en verkeerden bij aanvang van de winter waarschijnlijk niet in optimale conditie.
is moeilijk te zeggen waardoor ze nu dood zijn...palmen zijn enorm varierend in winterhardheid, zelfs binnen dezelfde soort...bij mijn Jubaea staan bijv. 2 C. radicalis, 1 fortunei en een Chamaerops. die staan onder hetzelfde afdak tijdens de winter en de enige palm met schade daar is de Trachycarpus...de andere veel minder winterharde hebben totaal geen schade...
ik kan zo wel nog enkele voorbeelden geven van in de tuin....bijv. waarom heeft men P. canarensies var dattes rouge speerrot en de Livistona chinensies zaailing er vlak bij niet? P. canarensies zou toch een stuk harder moeten zijn dan een L. chinensies zaailing..
das wel het spannende aan palmen...altijd verrasingen na een winter :)
Beste Jeremaine,
Ook ik heb vandaag bij een van mijn Wagnerianussen, in de volle grond, speerrot geconstateerd.
40cm stam. Zijn grote broer (80cm stam) die op 1 meter afstand staat heeft niets! Zelfde tijd geplant.
Vorige winter niets aan de hand en deze winter dus wél....
Je schrijft over het gebruik van een middel van Bayer.
Ik heb op internet gezocht naar middelen tegen speerrot. Cuprex wordt vaak genoemd, maar is nagenoeg niet te verkrijgen. Welk middel van Bayer heb je gebruikt? En waar kan ik dat bestellen? Zou het graag willen toepassen en kijken of dit nog effect heeft.
Vast bedankt voor je bericht,
Piet Bos
Ik gebruik een vloeistof van Bayer welke in een bepaalde verhouding wordt vermengd met water. Het is normaal gesproken tegen roest en meeldauw. Zelf heb ik het in het voorjaar altijd preventief gebruikt en bij anderen heb ik het weleens met succes gebruikt bij het bestrijden van werkelijke speerrot. Hopelijk pakt het bij mij nu ook goed uit.
Positief nieuws! 2 weken geleden kon ik mijn speer vrij onverwacht uit mijn Trachy W. trekken, nadat deze in een week tijd plotseling dor was geworden. Er was een diep gat zichtbaar en ondanks het droge weer was het nat! Ik heb enkele druppels Bayer anti-schimmel er puur in gedruppeld, daarna een afdakje erboven gedaan. De afgelopen 14 dagen niet meer naar gekeken, kon het niet aanzien. Net was het afdakje eraf gewaaid en jawel... ongeveer 10 cm speer is er alweer opgekomen. Foto's volgen uiteraard!
Hier het speerrot slachtoffer, nu dus tijdelijk met afdakje in de vorm van een bloempotje (gaatjes dichtgeplakt).
Zoals Kristof al aangaf was de kans op herstel al groot. Of dat spul nu geholpen heeft, ik heb daar nooit bewijs van gezien. Maar in ieder geval komt het bij jou goed, das positief! Ik weet alleen niet of een lichtondoorlatend afdakje wat je nu hebt niet eerder nadelig werkt. Groei wordt namelijk in de groeipunten gestuurd door licht. Maak je niet druk om rot door nattigheid. Het vriest nu niet en je plant zorgt er heus wel voor dat de rot zich niet uitbreidt. In het verleden ook bij talloze palmen speerrot ervaren en ook mijn ervaring is dat het allemaal weer goed komt. Vaak wordt het rotte materiaal er gewoon uitgeduwd door de nieuwe speren. Ik zou wel in de winter de boel droog houden, maar wel zo dat de wind er wel bijkan. Maar goed, dat is nu inmiddels wel bekend dacht ik zo. Succes met herstel!