Hallo,ik zou willen vragen hoe ik mijn Ficus benjamini fa.variegata kan stekken.Misschien gewoon een takje afknippen en in droge grond steken?En waar afknippen?Graag wat advies.
Het beste is een takje kwetsen. Daarmede bedoel ik in een takje een inkeping maken met een mes op twee derden van zijn omtrek. Dan nemen we een plastiek zakje welke we opensnijden over zijn ganse lengte. We wikkelen dit onder de wonde en bevestigen dit goed (met plakband) . Daarna vullen we het bovenste gedeelte op met gedroogd mos, sluiten dit degelijk af boven de wonde en bevochtigen het mos. We letten er wel op dat het plastiek zakje nu wel over zijn volledige lengte goed afgesloten is om uitdrogen te voorkomen. Als alles goed werd uitgevoerd en we het mos steeds lichtjes vochtig houden moet (indien alles goed mee wil) binnen de vier à vijf weken een klein wortelgestel zich hebben ontwikkeld binnen het pakje mos. We houden dit alles nog een paar weken zo opdat de worteltjes zich goed zouden ontwikkelen. Eens dat we de worteltjes langs de binnenkant van het plastiekje zien evolueren is de tijd aangebroken om de scheiding te volbrengen. We snijden met een snoeimes in één trek (we zagen niet met een mes) zodat we het nieuwe plantje zonder het te beschadigen van de moederplant kunnen scheiden. We laten de wonde een uurtje opdrogen en doppen het dan in wat houtkool (ontsmetting) daarna potten dit op maar houden de worteltjes in het pakje mos. Een nieuwe plant is geboren! Veel geluk. Albert
Het beste is een takje kwetsen. Daarmede bedoel ik in een takje een inkeping maken met een mes op twee derden van zijn omtrek. Dan nemen we een plastiek zakje welke we opensnijden over zijn ganse lengte. We wikkelen dit onder de wonde en bevestigen dit goed (met plakband) . Daarna vullen we het bovenste gedeelte op met gedroogd mos, sluiten dit degelijk af boven de wonde en bevochtigen het mos. We letten er wel op dat het plastiek zakje nu wel over zijn volledige lengte goed afgesloten is om uitdrogen te voorkomen. Als alles goed werd uitgevoerd en we het mos steeds lichtjes vochtig houden moet (indien alles goed mee wil) binnen de vier à vijf weken een klein wortelgestel zich hebben ontwikkeld binnen het pakje mos. We houden dit alles nog een paar weken zo opdat de worteltjes zich goed zouden ontwikkelen. Eens dat we de worteltjes langs de binnenkant van het plastiekje zien evolueren is de tijd aangebroken om de scheiding te volbrengen. We snijden met een snoeimes in één trek (we zagen niet met een mes) zodat we het nieuwe plantje zonder het te beschadigen van de moederplant kunnen scheiden. We laten de wonde een uurtje opdrogen en doppen het dan in wat houtkool (ontsmetting) daarna potten dit op maar houden de worteltjes in het pakje mos. Een nieuwe plant is geboren!
Veel geluk.
Albert