Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter

25 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 02/11/2010 - 18:11
Draco

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter

Een aantal van mijn Trachy's heeft in het verloop van de zomer problemen gekregen met de uitgroei van nieuwe bladeren. Momenteel is er daarbij zelfs geen sprake van een zichtbare dichte bladspeer. Het gaat om 2x wagnerianus, waarvan 1 exemplaar dit voorjaar van de kuip naar de volle grond is verhuisd. Het tweede exemplaar staat al meerdere jaren vast. Een derde wagnerianus die de winter nog als kuipplant heeft doorstaan en nu ook in de volle grond staat, vertoont dit verschijnsel niet. Ook de uitgeplante fortunei heeft er geen last van. Een andere fortunei in kuip is echter wel door dit beeld aangetast. Wat zijn jullie ervaringen en hoe is de verwachting voor het volgende seizoen, verondersteld dat deze winter aanzienlijk milder verloopt?

Groet,

Draco

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
wo, 03/11/2010 - 01:34
edwardkarin

Oooh Draco, ik HOOP dat deze winter veel milder zal verlopen, maar ja, het viel steeds rond de kerst in, de echte winter.

Voorlopig gaat ie nog goed......

Wat wil je eigenlijk horen, als er weer zo'n winter volgt als die we hadden en je hebt nog exoten die er erg aan toe waren en nu nog zijn, dan zijn ze ten dode opgeschreven voor deze winter.

Ook een gewone wat koudere winter met veel sneeuw en temp. ronom het vriespunt kan deze palmen laten sneuvelen, maar ja wat kan je doen.

Als ze geen gezond herstel hebben gehad houd het op voor die exoten, of de winter moet wel heel mild worden, dat zal wel niet.

Ik ben er zelf nog niet klaar voor, en mijn vrouw waarschuwd mij wel, dat de temp. zomaar kan veranderen, voorlopig nog zeer zacht.

Weerkundigen voorspellen door de minder hoge zonactiviteit, een koude winter, zelfs Amerikaanse meteorologen voorspellen dat de -25 in w. Europa wordt gehaald deze winter.
Dan is het voor mijn hele tuintje over en uit.

gr. Edward

wo, 03/11/2010 - 02:18
Draco

Wat zijn dat voor metereologen in de VS, van het type 'oat morn'? Men stopt een hoop meetgegevens in een dik computerprogramma en drukt op een knop. Niet gek dat daar altijd wel een voorspelling uitkomt. Mijn gevoel zegt me dat we een zachte winter krijgen. Waar ik dat op baseer..? Het heeft voor mij net zoveel waarde als elke andere voorspelling. Het is wel een feit dat het momenteel bijzonder zacht en dat de sloten en plassen boordevol staan, terwijl dit vorig jaar herfst juist andersom was. Let maar op in december krijgen we een speldenprik vorst en daarna gaat het kwakkelen. Het is inmiddels kwart over een 's nachts 3 november en buiten is het 12 graden.

Groet,

Draco

wo, 03/11/2010 - 02:18
edwardkarin

Ik heb dat gevoel ook, laat het zo zijn.

gr. Edward

wo, 03/11/2010 - 09:48
ick

Ik ben het -het liefst- van harte met Draco eens! (wishful thinking?).

Maar serieus, er is nu toch sprake van een sterke la Niña? Wat ik daarvan heb begrepen is dat die meestal relatief zachte, maar natte winters (ook evt. met sneeuw) tot gevolg heeft. Ik hoop dat eigenlijk wel, tegen veel vocht is makkelijker iets te doen (afdak) dan tegen strenge vorst.
De minder hoge zonactiviteit is toch ook alweer een paar jaar? ik dacht (of misschien is dat ook weer wishful thinking) dat dat na een jaar of 2 wel weer zou toenemen, omdat strengere winters zoals we die afgelopen 2 jaar hebben gehad meestal in paren komen (steeds een cyclus van ongeveer 10 jaar relatief zacht en dan 2 winters achter elkaar streng)

Ach, we moeten gewoon afwachten, want hoe meer ik er over lees, hoe meer kanten het op gaat, van het ene extreme naar het andere. Dat doet me steeds minder vertrouwen in wat al die zog. experts zeggen.
Maar ik ben wel toe aan een paar 'ouderwetse' kwakkelwinters!

Draco,
ga je deze beschadigde, herstellende palmen beschermen? Zou ik denk ik wel doen, dat vergroot de overlevingskansen wel degelijk.

groet, rick

wo, 03/11/2010 - 10:52
hent v

Hoi

ruim 200 jaar geleden hebben we ook een kleine ijstijd gehad door verminderde zonneactiviteit ,dus waarom nu niet.

Gr Hent

wo, 03/11/2010 - 21:52
D_SDennis

Gaan we weer....speculeren en gokken en denken. Zorg gewoon dat je voorbereid bent. En grijp in als het nodig is. Dus Draco, zet je verzwakte palmen lekker een wintertje binnen en als ze in de volle grond staan, pak ze dan eens in bij vorst en bij erge vorst draai er een lichtslangetje omheen. Beschermen is voor mij een vrij drukke periode. Aanbrengen wanneer nodig, verwijderen als het weer zachter is. In schakelen als extra warmte nodig is, uitschakelen als dat niet meer nodig is. Naar binnne schiuven van potten bij vorst en sneeuw, weer naar buiten als het weer even beter is.

Tuurlijk heb ik ook het liefst een kwakkelwinter (die krijgen we ook, heheheh....) maar als het een strenge wordt is de enige die lijdt mijn portomonee, maar mijn palmen komen er heus wel door heen. Omdat ik er de moeite voor doe!

PS, na vorige winter nauwelijks of geen schade aan al mijn exoten. Gaat me niet om: oh wat ben ik goed, maar om aan te geven dat inspanning loont, ook al is het een strenge winter!

wo, 03/11/2010 - 11:56
xride1

Inderdaad Dennis,

Ik ben ook steeds bezig met planten binnen en buiten te slepen nu. Zolang er zachte temperaturen
zijn moet je de planten er ook nog van laten genieten.

groetjes

wo, 03/11/2010 - 12:11
palmbird

Trachycarpus waarbij de bladeren niet volledig uitgroeien hebben ook een wortelgestel dat nog niet volledig hersteld is.De plant gaat dus zwak de winter in en moeten dus in het oog gehouden worden.Ik denk dat je best de speer droog houdt maar het te weinig ontwikkelt wortelgestel dat je nu nog hebt moet je ook extra beschermen bij vorst zodat je de resterende wortels volledig kunt houden,ik zou een dikke laag schors aanbrengen .De winter zie ik zacht verlopen,nat met 1 korte koudeperiode.Drie koude winters na elkaar zijn zeldzaam,als je kijkt naar de temperatuurcyclus vanaf 1940 zie je deze opeenvolging,ik zie geen reden waarom het nu anders zou zijn.Ik geloof wel in plotselinge veranderingen die mogelijk zijn maar zolang er niet plots iets gebeurt zitten we vast in de gewone cyclus,we kuunnen er niet van tussen na herfst komt winter enz.

wo, 03/11/2010 - 13:20
edwardkarin

De enige die in de blokhut staan nu zijn de agave en cactussen die profiteren toch niet meer van dit weer, veel vocht en weinig zonnewarmte.

De rest staat buiten, het blijft voorlopig zo, misschien wel de hele winter, wie zal het zeggen?

gr. Edward

wo, 03/11/2010 - 13:23
edwardkarin

Toevallig een recentbericht van vandaag, RTL nieuws

Analyse: Nederland warmer en natter
Het wordt steeds warmer in ons land. De afgelopen tien jaar steeg de gemiddelde temperatuur 0,4 graden. Dat blijkt uit een analyse van MeteoVista/Weeronline.
ANALYSE: NEDERLAND WARMER EN NATTER
Foto

Wereldwijd is die stijging volgens de NASA 0,2 graden, maar dat komt door het meetellen van alle oceanen die het gemiddelde drukken. Ons land warmt ook sneller op doordat het dichter bij de Noordpool ligt. Vooral in de lente, de zomer en de herfst is de temperatuur hoger.

Het is niet alleen warmer in ons land, maar ook natter. Vooral in de winter valt meer regen. In augustus vallen meer stortbuien.

Cijfers
Middagtemperatuur 0,49 graden warmer
Nachttemperatuur 0,33 graden warmer
Lente 0,54 graden warmer
Zomer 0,47 graden warmer
Herfst 0,42 graden warmer
Winter 0,14 graden warmer

Extra zon
Een gemiddelde Nederlandse dag heeft nu een kwartier extra zon. Dat is waarschijnlijk een lokaal klimaateffect, doordat de industrie minder (roet)vervuilend is dan in het verleden. Daardoor komen minder mist en laaghangende stratusbewolking voor, met als gevolg intensievere zonnestraling.

wo, 03/11/2010 - 13:43
hent v

Hoi

als de gemiddelde waarden hoger worden kunnen de extreme waarden ook verder uit elkaar liggen.
Is het in de zomer 2 gr warmer dan is het in de winter 1,5 gr kouder.
Simpele wiskunde.

Gr Hent

wo, 03/11/2010 - 22:01
edwardkarin

Simpele wiskunde, onzin.

Extremen meer uit elkaar komen te liggen, zou kunnen wat betreft het warmer worden, dan telt inderdaad een extreem ook mee, maar het is al 2 weken nu veel te warm hoor, dus dat is geen een of 2 malig extreem, maar een termijn zelfs.

Bovendien zie ik de temp. alleen maar warmer worden, niet kouder, ook niet incl. de 2 laatste winters, over de laatste 10 jaar zelfs 15 jaar.

Conclusie het wordt warmer, conclusie koud winterweer kan nog steeds, maar het warmt op, dus de kansen en de scherpe kantjes gaan er vanaf betreft koude.

Edward

wo, 03/11/2010 - 21:54
D_SDennis

Draco, ik heb trouwens ook zo;n trachy gehad vorig jaar. Is deze winter gewoon doorgekomen en dit jaar prima hersteld met vijf normale bladeren na enkele verminkte bladeren. Alleen de kluit goed beschermd.

wo, 03/11/2010 - 22:06
edwardkarin

Trachy's zijn in de aanbieding hier, 50% korting, dus een mooie verse erin kan ook, alleen ff. de winter doorkomen maar dat is geen probleem, mijn buren deden dat 2 jaar zo op die manier, zijn prachtige palmen nu die werden in de herfst dus aangeplant.

Je kan pech hebben, een wat nattere plek en je kan de pineut zijn, er maar vanuit gaan dat deze winter milder zal worden, dat zou logisch zijn denk ik, maar ja ik vertrouw het niet, maar hoop het wel.

do, 04/11/2010 - 21:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

hier mijn trachycarpus fortunei's

eerste palm op de voorgrond okt 2009 geplant

de andere 2 ook begin oktober maar dan 2010

ik heb geen moeite met een eventuele strenge winter

eerder met een kwakkel winter zodat je meerdere malen moet inpakken en uitpakken van de winter bescherming

uit voorzorg spray ik de palmen ieder voorjaar en najaar i.v.m natte periode preventief in met rosacur van bayer tegen schimmel

beter voorkomen dan genezen

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
vr, 05/11/2010 - 05:40
Anoniem (anoniem geplaatst)

hier de 3e palm erbij geplant

1e palm had wat stam rot meegemaakt ooit, daarom 20cm van de onderkant stam met witte binnenhuis latex behandeld 50% verdunt met water

stam 50 cm kaalgemaakt, volgens doe het zelf cursus van hardy palms in engeland

in veel zuidelijke landen doen ze dit

na behandeling gaat het enorm goed met de palm

veel blad aangemaakt dit jaar ook

het geeft op deze manier het effect van een stadstuin

de andere palmen laat ik totaal behaard en natuurlijk

voorste palm is vrouwelijk en achterste 2 mannelijk

ze staan pal op het zuiden , zomers lijkt het wel de Sahara dus
giet dan veel water

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
do, 04/11/2010 - 20:50
Anoniem (anoniem geplaatst)

winter aanblik in 2009 van 1e palm

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
do, 04/11/2010 - 20:54
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb winter beschermings uitleg gehad bij ned palm in alkmaar, 13 november is er weer een palmbomen inpak uitleg aldaar

https://tinyurl.com/y4unrlua

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
do, 04/11/2010 - 21:09
Anoniem (anoniem geplaatst)

kerstsfeer

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
vr, 05/11/2010 - 09:38
edwardkarin

Hee ridefree, alweer meer palmen in je voortuin, leuk hoor, nu ziet het er al exotischer uit vind ik.

Je hebt je best gedaan, en flink in je portemonnee gezeten, maar dat doe ik ook, en nog met mijn tuin.

Maak je niet druk, jou palmen en ook de nieuwe redden het echt wel, je pakt ze in elk geval goed in, en je doet je best om daar info over te verkrijgen, dat is goed bezig zijn.

Je kan ze nu met flinke korting kopen, dat is wel leuk natuurlijk.

gr. Edward

vr, 05/11/2010 - 12:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb de 2 palmen voor een weggeef prijsje gekocht die van 3 meter stam voor 375 euro bij tuincentrum overvecht en de kleinste met flink dikke stam voor 170 euro bij tuincentrum groenrijk deze is gekweekt in noord Italië heeft al sneeuw gezien op de kwekerij

deze winter goed de temperaturen in de gaten houden en zeker niet te vroeg inpakken maar

groet Emile

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
vr, 05/11/2010 - 21:49
Draco

Nog een paar jaar groei, Emile, dan heb je geen zonnescherm meer nodig voor je dakterras;)

Mijn fortunei is trouwens ook flink gegroeid en is inmiddels meer dan manshoog met 1,30 m stam en een dichte bladkroon met bladeren van 1,10 m doorsnee. Ik kocht deze ooit als verwaarloosd exemplaar bij een tuincentrum vanwege het vlakke cirkelvormige blad. De palm staat nu 3 jaar vast en met het huidige groeitempo ziet de toekomst er zonnig uit. Van vorstschade was na de afgelopen winter geen sprake, ondanks de lokatie op ZO en de strenge vorst. De plek is misschien wel gunstig, vanwege de goedgedraineerde zanderige bodem tegen de gevel. Dit in tegenstelling tot de in de vraagstelling afgebeelde wagnerianus, die op het ZW in vochtige kleigrond staat.

Draco

za, 06/11/2010 - 00:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

de 1e palm is al 20 cm gegroeid dit jaar de andere grote palm stond in 2009 tegelijk te koop en is ook al 20 cm gegroeid

leuk om de groei te kunnen volgen in de loop der jaren

zou mooi zijn ja dat de kronen van de bomen boven dakterras gaan uitkomen

januari 2011 komen nieuwe kozijnen met openslaande deuren op zolder

dan na wakker worden kopje koffie op eigen dakterras met uitzicht op de palmen

alle plant gaten goed gedraineerd onder in plant gat met gaten boor tot grondwater en gevuld met grof grind

za, 06/11/2010 - 17:36
peter42

wat gezellig die winterse foto en die kerstverlichting. Ik heb dan ook weer echt zin in een dik pak sneeuw in combinatie met kerstverlichting.
Bij deze dan ook even een foto van mijn trachycarpus in de sneeuw.

Vervolgschade Trachycarpus na de laatste winter
Onderwerp gesloten