Vorstresistentie Chamaerops humulis?
#1
wo, 25/02/2009 - 01:08
Vorstresistentie Chamaerops humulis?
Hoe zijn de ervaringen van de forumleden deze winter met Chamaerops? Ik heb 3 kuipplanten (30 cm stam) buiten gehouden tijdens periodes met strenge vorst (-11°C). De kuipen (de wortelkluit) waren beschermd met noppenfolie. Twee 'gewone' exemplaren hebben forse speerschade en in mindere mate schade aan het volwassen blad. De speren zitten nog wel vast, maar wat niet is kan nog komen. De derde plant is geheel schadevrij gebleven. Het is een hybride met Ch. hum. Cerifera, blauwgroen van kleur. Die wil ik misschien wel eens in de volle grond proberen. Volgens enkele bronnen zou de Cerifera vorstbestendiger zijn dan de gewone mediterrane Chamaerops. Heeft iemand daar ervaring mee? En hoe is dat gesteld met Ch. hum. Vulcano? Ik heb deze variëteiten allebei als kuipplant, maar had ze tijdens de vorstperiode tijdelijk binnengezet. Het zijn al redelijk oude planten en het risico was me te groot. Bij Vulcano heb ik als ervaring dat die al bij matige vorst bladschade kan oplopen. De Cerifera's hebben de vorige winter wel continu buitengestaan, maar toen bleef de vorst beperkt tot enkele nachten met -8 à -9°C.
Ik heb toevallig gister uit 2 exemplaren in pot de speren kunnen trekken. Voor het oog zagen ze er erg goed uit. Eigenlijk alles was groen. Maar goed....Ik heb er vandaag 'rosacur' van Bayer ingespoten en ze staan droog. Ik denk dat het wel goed komt.
P.S. Ik woon in Ridderkerk waar de koudste temp. zo'n -10/-11 is geweest.
Gr. Don
Ik heb 3 kleine Chamaerops H.in de volle grond staan, deze hebben 2 nachten enkel een vuilniszak over de kop gehad, in de periode dat de temp in delen van het het land dus -15/-20 C was. Ze hebben werkelijk geen enkele schade opgelopen, speer ziet er kerngezond uit, geen bladschade, helemaal niets tot nu toe.
Ik heb er ook 2 in 1 grote kuip staan en 1 in de volle grond/ Ik woon in Enschede en ze stonden beschut onder een afdak (max -13) en 1 meter verderop stond er 1 in de volle grond. Die in de volle grond is morsdood en de 2 in pot zijn nog helemaal groen. Ik kon bij 1 van de exemplaren wel de speren eruit trekken en ik hem het gat ingespoten met Bayer anti schimmelspray. Ik denk dat hij wel bijtrekt omdat alle bladeren nog groen zijn.
Conclusie is toch wel dat ze niet echt geschikt zijn voor de Benelux winters en dat de kans op overleven groter is indien ze droog staan.
Speerrot is misschien 's winters wel het grootste gevaar ongeacht de vorst. En je kunt er niet op rekenen dat het wel weer bijtrekt. Ik ben eens een Chamaerops met 1,80 stam daardoor kwijtgeraakt (een collectie exemplaar afkomstig uit een botanische tuin). Het toegepaste antischimmelmiddel mocht niet baten. Vandaar dat ik bijzondere exemplaren tussen half december en half maart op een vorstvrije droge plek overwinter. Dat bij + 5°C in de kas het water van de ramen druipt en de relatieve luchtvochtigheid 99% is, speelt daarbij blijkbaar geen rol. Als er maar geen water in het hart druipt.
Gelet op het bovenstaande kan ik me voorstellen dat een afdak ook goed kan functioneren, zolang er geen strenge vorst is. Verschillende jonge Trachy's in de volle grond (manipur, takeshi) zijn dankzij bescherming door zwarte containers ongeschonden gebleven. De bodemgaten zorgen voor de gewenste ventilatie.
Hierbij nog een paar afbeeldingen van Chamaerops var. Foto 1 Cerifera
Groet,
Draco
Foto 2 Vulcano
Als ik dit zo allemaal lees, dan begrijp ik er niets van dat mij Ch. hum. helemaal niets te lijden hebben gehad van de strenge vorst, terwijl ze ook aardig wat regen over zich heen hebben gehad voor die tijd. Ze zijn tot op de dag van vandaag alle drie ongeschonden, nog niet eens één verloren blad is er te bespeuren.
Bedoel je Jeremaine dat het bij jullie tussen 15 en 20 graden heeft gevroren, of dat dit elders in het land het geval was? Chamaerops kan best een graad of 10 vorst hebben zeker als de planten goed afgehard zijn. Speerrot kan ook optreden zonder dat het vriest. Chamaerops is daar gevoelig voor omdat er makkelijk water in het hart blijft staan. Dit type waaierpalm groeit continue zodat de top uit meerdere bladeren bestaat die in verschillende stadia van ontwikkeling verkeren. Andere palmsoorten zoals Howea ontwikkelen eerst een speer, die dan binnen enkele dagen openvouwt in het nieuwe blad. Zwart plastic als afdekmateriaal zorgt ervoor dat de plant 's nachts profiteert van de hogere temperatuur van de bodem. Aluminium zou die functie misschien nog beter kunnen vervullen, omdat het stralingswarmte van de bodem reflecteert.
Draco,
Dit type waaierpalm groeit continue zodat de top uit meerdere bladeren bestaat die in verschillende stadia van ontwikkeling verkeren.
dit is zo bij alle palmen, bij de een kan je het beter zien dan bij de andere ;-).
gr
Kristof
ik heb hier weinig problemen met Chamaeropsen in de volle grond. het zijn vooral de kleintjes die er pas staan die wel eens speerrot oplopen maar tot nut toe komen die altijd goed terug. vorige winter bij een kleine vulcano alle speren en enkele bladeren eruitgetrokken (groot gat tot de bodem van het stammetje) maar die liep vrolijk terug uit in de lente...
Chamaerops kan terugkomen vanuit de wortel als de stam tot de grond is afgevrozen...erg sterke palmpjes.
gr
Kristof
Hoi Draco,
Mijn Chamaerops H. heb ik tegen de herfst in de volle grond gestopt, zijn echt nog jonge kleine exemplaren met een hoogte van circa 40 cm, ze staan wel tegen een zuidmuur aan, maar hebben voor zover mij bekend nog nooit eerder zulke weersomstandigheden meegemaakt. Ze regenen telkens kleddernat, want er is geen enkele beschutting. Toen de hevige vorst kwam in het land (overigens in Amersfoort is het slechts -12 C. geweest, dus zeker geen -15/-20 C.), toen waren ze ook nog aardig doorweekt, dus ik zag de bui al hangen, heb alleen toen 2 nachten een vuilniszak erop gedaan, daarna zsm eraf in de hoop dat ze lekker konden drogen. Toch zien ze er tot nog toe ongeschonden uit, misschien gewoon geluk? Ben er overigens wel blij mee hoor ;-).
Hallo Kristof, je hebt gelijk wat de groei betreft. Het was wat ongelukkig geformuleerd, ik bedoelde de ontplooiing van het blad. Bij Chamaerops en Phoenix gaat dat vrij geleidelijk zodat meerdere stadia te zien zijn. Maar bijvoorbeeld bij Howea ontplooid het blad binnen korte tijd, waarna de ontwikkeling nog wel doorzet met name wat betreft de groei van de bladsteel. Bij sommige soorten zoals Latania springt de volgroeide speer soms met een knappend geluid open. Ook Trachycarpus groeit ogenschijnlijk schoksgewijs.
Ik heb overigens wel gemerkt dat het hart bij een Chamaerops vrij diep zit. Nadat ik eens een ingerotte kop van een flinke stam had afgezaagd, groeide het hart nog een paar centimeter uit het snijvlak. Helaas leidde dat niet tot herstel. Hergroei vanuit de basis is dan niet echt interessant. Heb je trouwens enig idee hoe diep het palmhart in de stam verscholen zit?
Op basis van deze bevindingen wil ik wel een poging wagen met het uitplanten van mijn Cerifera hybride, die deze winterperiode als kuipplant ongeschonden is doorgekomen. Bij de 2 Chamaeropsen met flinke vorstschade wacht ik eerst maar eens af of ze nog herstellen.
Groet,
Draco