vorstschade
#1
zo, 11/01/2009 - 20:22
vorstschade
Omdat wij een drietal palmbomen in onze tuin hebben lees ik met plezier jullie forum. Dit keer dan een berichtje vanuit Friesland. De bomen die wij hebben zijn een Trachycarpus Fortunei van 3 meter, een Wagnerianus en een Kiril. Beide ongeveer 0,75 cm. De Fortunei staat 10 jaar in de volle grond. De beide anderen 3 jaar. In de afgelopen 10 jaar heb ik de Fortunei 3x ingepakt bij vorst van -16 tot -18. Maar slechts voor 1 of 2 nachten.
Verder altijd onbeschermd. Afgelopen vorstperiode heeft het echter overdag eens gedooid met lichte regen terwijl het 's avonds en 's nachts alweer ging vriezen, zonder dat overdag de zon scheen of het wat waaide.
Van een dergelijk weertype heeft een palm meer te lijden dan van -15 graden droge vorst. Wat denken jullie hiervan? Bij ons heeft het dit jaar tot - 9 graden gevroren dus ik maak me niet erg ongerust.
Bijgaande een fotootje van de Fortunei zoals hij er nu bijstaat.
Groetjes,
Gerbo
Tenminste nog een Fries op het forum dus;)
hier uw tweede Fries (ureterp)
disse palmbeam sjuht dr nog goed uut;)
Zou me niet teveel zorgen maken vooralsnog.
We hebben het getroffen in Friesland.
Groeten
Hier nog iemand die in friesland woont, al ben ik half amsterdammer half italiaan woon ik er wel. ik heb nu ook 3 trachys in de tuin en een phoenix canariensis (beschermd) alles ziet er goed uit, ik zal als ik de bescherming eraf haal wat foto's maken.
groeten Marco
Keek zojuist door mijn bescherming open te scheuren (plastic) de bladeren die boven de verpakking uit staken van de butia capitata zijn bruin, de chamaeropsen vertonen kleurvlekken op de bladeren donkergroen en lichtgroen gevlekt, ik weet niet of dat goed is? Als de groeisperen maar goed zijn, daar gaat het om.
Maar tja wat wil je ook anders, het vriest al bijna 3 weken.
Vanmiddag gaat alles eraf, dat is natuurlijk nu veel beter.
gr. Edward
Hier berichtje uit Ridderkerk. 1 Trachycharpus heeft enige bladschade, de tweede staat er ongeschonden bij. Vanmorgen alle bescherming weggehaald van de Phoenix Canariensis Timaru. Aan de buitenzijde 2 gebroken veren,1 helemaal bruin. Aan de binnenzijde ziet alles er verder goed uit.
Heb mijn Agave uit de schuur gehaald. Deze stond daar in een kuip en de grond bleek nog volledig keihard. Nu maar duimen dat 'ie dit koude avontuur heeft overleeft.
Groeten
Bert
Hallo Bert,
Ik heb ook een Agave en een Cactus in de schuur staan waar het bij matige vorst ook iets vriest. Ik heb gehoord dat het erg belangrijk is dat de potten niet op de koude tegels staan, dus heb ik onder iedere pot een stukje underlayment gelegd. Gevolg: in ieder geval geen optrekkende kou.
Over iedere plant maak ik een soort wigwam . Drie lange latten zet ik schuin tegen elkaar, bind ze boven vast of zet er een omgekeerd emmertje over. Daarover hang ik dan een aantal oude dekens als een soort tent. Dit gaat al een paar jaar steeds goed.
Groeten
Gerbo
Na deze vorstperiode was ik toch wel benieuwd. Hier in herpen toch een goede vorst gehad ( -15 ) en nu het niet meer zo koud is mijn bananen uitgepakt.Ik was er al bang voor, alle 3 de stammen open gescheurd en van binnen helemaal ijs.... voorgaande jaren nergens last van gehad. Nu maar weer opnieuw beginnen.
Ik hoop dat er in het voorjaar toch nog iets opnieuw opkomt.. gelukkig heb ik een scheut binnen laten overwinteren
groeten patrick
Bij mij staan de musa basjoo stammen nog steeds ingepakt sinds begin december, moet ik ze uitpakken dan, ze staan in rietmatten gewikkeld.
Want voor de stammen kan het nog erg koud worden?
gr. Edward
Je kan de echte vorst schade pas zien als alles weer gaat uitlopen in het voorjaar! Na 2 dagen dooi zie je alleen , door de vorst beschadigde bladeren. Trek over een maand maar eens zachtjes aan de groeispeer!
Hier staat alles er nu nog goed bij (-8,1 ,omgeving Delft)
Hoi Harry, wat bedoel je met -8.1 omgeving Delft, het vriest nu toch niet meer denk ik?
Of was dat bij jouw het minimum in de vorstperiode?
Ik hoop niet dat er meer gaat komen, op weerfora suggereren ze daar wel over helaas, maar daar zien ze in de weerkaarten vaak koude, dat willen ze graag... maar toch...
gr. Edward
De Musa zal ik zeker nog ingepakt laten staan tot er praktisch geen nachtvorst meer is, maar het kan natuurlijk nooit kwaad om te kijken of het geheel nog wel droog staat en wellicht het stro te vervangen als dit gebruikt is bij het inpakken. Helaas ziet het er voor mijn mooie grote Musa Basjoo (circa 3 meter) niet goed uit, ik zie de hoge rietmat (had er zelfs 2 boven elkaar nodig om in te pakken) met de dag schever gaan hangen, dus wellicht is er sprake van rotting helemaal aan de voet. Heel erg spijtig, maar ja... het is niet anders!
Ik heb erg veel vorstschade Jubaea en Butia Eriospata helemaal bruin onder afdak en beschermt tegen wind.
Tien trachy's allemaal veel vorstschade.
Ik denk dat je dit jaar ook bijna niet kunt vergelijken,de themperatuur verschillen in Nederland zijn te groot geweest,ik heb hier dagen gehad met een max them van -6 en min them van-20 terwijl op veel plaatsen de min th.niet lager is geweest dan -7a8 graden.
Jan.
Leeuwtjes, heb je ook (schade) foto's van je Trachy's? Hoe heb je nu de vorstschade geconstateerd, is dit bij jou nu al zichtbaar?
In het algemeen ben ik erg benieuwd naar foto's van overige gebruikers van dit forum, hoe de exoten er nu bij staan, dus kom maar op met die foto's!
Jaja Jan, ik begrijp je goed man, weet je... wie had dit nou nog verwacht zo koud, we zeiden nog dat komt niet meer voor hier zo koud, nou dus wel en niet eens voor 1 nacht maar jullie kregen toch een paar nachten de rake klappen.
Laat eens wat foto's zien, ik wil weleens zien hoe alles eruit ziet bij je, nu moet ik je wel vertellen dat mijn butia captata er ook niet erg mooi bij staat.
Mijn trachycarpussen vertonen geen schade, het oude blad van de 2 grote in de voortuin worden wat bruin, dat gebeurd toch wel in de winter, die knip ik wel weer af.
Als jou kernen van je palmen nog maar goed zijn en groen, dan lukt het wel.
Maar niet hopen op nog zo'n periode, dan zijn we de pineut, en dat is niet uitgesloten, na 22 januari krijgen we wel weer lichte vorst in de nachten, maar stabiel koud weer zit er gelukkig voorlopig niet in.
gr. Edward
Slecht nieuws! Mijn Musa Basjoo begon nogal scheef te hangen, beter gezegd ik zag de verpakking helemaal onderuit gaan. Helaas trof ik onder de verpakking een totaal opengespleten Musa aan, ondanks dat het al enkele dagen dooit was de hele stam een klomp ijs geworden! De musa kan dus min of meer als verloren beschouwd worden. Misschien komt deze nog wel weer op vanaf de grond, maar het formaat van afgelopen zomer zal helaas niet meer gehaald worden deze zomer. Ter verduidelijking een foto... Let op, deze afbeelding kan als zeer schokkend worden ervaren en is niet geschikt voor gevoelige personen ;-).
Helemaal diepgevroren tot aan de voet....
Tja Jermaine, ik heb die van mij nog niet bekeken, het lijkt met het stro dat je de musa goed en juist hebt ingepakt, maar toch, man het is koud geweest hoor, ik weet niet waar je woont?
De musa basjoo komt met veel meer nieuwe scheuten op uit de grond, die behalen in september/oktober straks een meter stam of iets meer, maximaal 1.25 a 1.30 meter, meer niet in een seizoen.
Verpakking is nadelig als het eronder een klomp ijs is dan houdt het de kou weer vast, net andersom dus.
gr. Edward
Hoi Edwardkarin,
Ik woon in Amersfoort, dus slechts enkele tientallen kilometers bij jullie woonplaats Almere vandaan. De musa had ik echt met veel zorg ingepakt, dus op een mooie droge dag, nog voor de vorst! Ik was net ook enorm verbaasd om te zien dat de binnenzijde één grote ijsmassa was geworden, de rietmat was namelijk enorm dik en daartussen zat ook nog stro. Tegen invallende regen had ik op de top een paraplu. Ik laat het nu even open liggen en drogen, daarna ga ik het gewoon afdekken en zien wat er in het voorjaar gaat gebeuren. Aan het einde van de zomer zat deze musa op ongeveer 2.5 mtr hoogte, met mooi brede lange bladeren en een stamdoorsnede van zeker wel zo'n 25 cm aan de voet!
Jeremaine, ja man ik weet het...
Ik heb nog niet gekeken, bij mij staat alles nog rechtop, zal wel verpapt zijn denk ik? Weet het niet ik laat het ook maar zo tot eind februari.
Ik zie hier bij mij in de buurt een grote cordyline overleeft in een kuip, niet ingepakt en zelfs ergens een yucca elephantipes, jezeker.
Ik heb ze ingepakt met een rietmat ingewikkeld, daarin veel droge bladeren gestopt, helemaal vol, en daaroverheen een vuilniszak andersom, waterdicht, klaar zo staan ze al vanaf november.
Bij jouw is er dan toch vocht bijgekomen, maar de stammen is al grotendeels vocht.
Afwachten dat is alles wat je kan doen, ze lopen wel uit hoor, dat altijd, maar opnieuw ben ik bang.
Maart koeienmest erbij, veel of bloedmeel.
gr. Edward
Dag Jeremaine ik denk dat het volume van de bescherming te klein was voor dergelijke vorstperiode en zoals Edward zegd bestaat de stam uit veel vocht die kan vervriezen.Hoe mijn musa's er zullen uitzien weet ik ook nog niet,maar heb ze verpakt(meerdere stammen)in een cirkel van 1m10 diameter met een omtrek van ongeveer 3.5m opgevuld met stro en een bescherming om geen water erin te lopen;of dit voldoende is weet ik niet,begin maart zal ik meer weten ,als de wortel niet kapotgevroren is komt alles wel goed.
Mvg Philip.
Enkele foto's.
Jubaea chilensis
Trachycarpus fortunei
Dag Leeuwtjes,
De Trachy op de foto met stam, is deze onbeschermd geweest tijdens de vorst? Het blad lijkt wel helemaal opgedroogd? Op welke zijde staat deze boom, N-Z O-W ?
Deze staat op het westen en heeft geen bescherming gehad,een meter of vier verder staat nog een zelfde exemplaar en deze heeft veel minder vorstschade
Jan.
Nog een trachycarpus.
Leeuwtjes, ze hebben je goed te pakken gehad zeg. Da's echt balen. Neem nog geen afstand van je slechtste Trachy's. Dit kan goedkomen ook al kost het wat tijd.
Sterkte !
Ik woon in Zuid Limburg, -15 is de laagste temperatuur die ik hier gemeten heb. Al mijn Trachycarpus forunei/wagnerianus, zien er net zo uit als die op de foto's van leeuwtjes. De bladeren ziin verdord of beginnen donker te kleuren. Ik ben benieuwd of ze weer herstellen, of dat ze t loodje zullen leggen. Verder heb ik nog een Yucca carnerosana, waar van de stam door de vorst gebarsten is. Nu de vorst weg is, is de barst weer dicht gegaan. Maar of deze weer helemaal hersteld is ook maar de vraag.
Musa basjoo en Agave americana die ik had in gepakt is ook niks van over gebleven. Dit vind ik opzich nog niet zo een ramp. Zo een Musa, vervang je zo door een nieuwe te planten. Die relatief snel groeit. Maar ik moet er niet aan denken dat ik die palmbomen moet gaan vervangen.
Roger,als het wortelgestel niet kapotgevroren is zal de musa nieuwe scheuten maken uit oud wortelgestel,wortels verder beschermen en afwachten.
De grond was tot op 20cm diepte bevroren, dan zullen de wortels van de Musa basjoo ook wel kapot zijn gevroren.
@ leeuwtjes, ik heb ze zo zien staan(foto) bij de tropische tuin van TU-Delft,een jaar geleden, maar van de zomer stonden ze er weer fris bij!
Ook een stam van 2 of 3 meter en in 2007 aangeplant,onbeschermd de winter in. Als ik er aan denk zal ik er
Hoi leeuwtjes, Het valt wel mee hoor, de kernen lopen echt wel opnieuw uit, ik had dit ook in 1997 toen was de kou landelijk erg zwaar, elfstedentocht volgde al snel begin januari 1997.
Al mijn trachycarpussen hebben zich hersteld, een van die exemplaren staat nu in mijn voortuin, is overgeplant 5 jaar terug naar dit huis.
Het is ook heel vreemd, ik liep zojuist langs een tuin waar een oleander in de volle grond staat en die staat er superfris bij, dus tja...
Overigens mijn agave americana staat ook gewoon op een pilaar in de voortuin en die heeft geen krimp gegeven.
Maar ik moet wel toegeven dat in het zuiden van het land de kou erg heavy was en dat voor 3 nachten met minima van -15 dat is toch teveel.
Door de afgelopen vorstperiode ben ik het internet af gaan struinen om meer informatie te krijgen over het beschermen en behouden van de Trachycarpus F. die ik op mijn terras(in volle grond) heb staan. Ik ben aangenaam verrast door de postings op dit forum. Veel foto's en goede adviezen.
Mijn palm (10 jaar) heeft ook veel te lijden gehad al begint hij zich nu te herstellen (hoop ik). Ik woon onder de rook van Eindhoven tegen de Belgische grens aan en wij hebben 3 nachten van -18 tot - 21 gehad.
In onze regio is ca 15 cm sneeuw gevallen die ik gebruikt heb om de bodem rond de palm goed te bedekken als isolatie.
Over de palm heen heb ik een parasol geplaatst en ik heb een dekbedovertrek gebruikt om de bladeren te beschermen.
Ik heb een drietal foto's gemaakt die ik jullie niet wil onthouden. Ik zal proberen op dit forum ook een steentje bij te dragen.
Cees
Een foto van vandaag en zo te zien heeft hi er al weer zin in.
En een laatste foto een close-up van het blad.
Hallo cees,
welkom op dit forum. Leuke foto's.
Die van jou gaat het wel redden zo te zien.
Bedankt, ik denk het ook wel.
Op de foto zie je de hoeveelheid sneeuw en de Trachycarpus onder de parasol op de achtergrond
Wat een verschil toch Cees, wij in Almere hebben geen milimeter sneeuw gehad, het minimum was ook maar -8 bij ons de hele vorstperiode.
Ja Edward er waren zeer grote verschillen. Mijn ouders wonen in de provicie Zeeland en waren zeer verbaasd toen ik ze de foto's met sneeuw stuurde. Zij hadden geen vlokje gezien.
Wat de temperatuur betreft heb ik behoorlijk in de rats gezeten. Ik kon mijn ogen niet geloven toen ik mijn weerstation (1,50 m) temperaturen aan zag geven van rond de -20.
Ik ben trouwens benieuwd hoe de palmen van de Leeuwtjes erbij staan. Ik hoop dat ze wat bijgetrokken zijn.
Cees, die Trachy op jouw foto's staat er nog perfect bij gezien de temperaturen die je gehad hebt! Dat met die parasol en lakens helpt toch wel om de ergste stralingsvorst te vermijden. Harde oppervlakten, zoals metaal en glas, maar ook palmblad koelen nog enkele graden meer af dan de werkelijke luchttemperatuur. Met parasol/lakens vermijd je deze extra afkoeling.
Begin maart 2005 was hier ook zo'n stralingsnacht boven de sneeuw met -15C. O.a.dekbedovertrekken gebruikt over de Trachy's en er was achteraf geen enkele schade te zien.
Dit is de eerste keer dat ik hier post, tot enkele jaren terug wel eens op een ander exoten forum. Ik woon in zuidwestelijk Groningen en de afgelopen vorstperiode stelde hier niet zoveel voor. Eén nacht bijna -10C gehad. Een grote Cordyline bescherm ik met kerstverlichting onder de -6/-7C.
Groeten, AbeJan
Cees,ik zal over een tijdje opnieuw foto's maken nu verandert er niets.
Die van jou staat er trouwens prachtig bij na deze vorstperiode.
Jan.
Hallo @Cees,
Ik woon in Lommel(B) Op een boogscheut van de grens, dus waarschijnlijk niet ver van jou vandaan?
Ook hier hebben we die kempische diepvriestoestanden meegemaakt.
Ik heb mijn beide T. Fortunei volledig onbeschermd alles laten trotseren.
Van de kleinere (+/-45cm stam, 3ewinter) zien de bladeren er donker en verdroogd uit.
De grotere (+/- 1meter stam, 4e winter)ziet er beter uit, de bladeren waren door de sneeuw flink gaan doorhangen, na de vorstperiode kwamen ze mooi terug omhoog.
Hier in de Kempen zijn de winters wel zeer koud, maar door de superdrainerende zandgrond en iets warmere zomers hebben we volgens mij toch ook weer voordelen, HOOP IK :))
Waarschijnlijk nog wat vroeg om echt iets te zeggen?
Ik zal morgen eens foto's maken en hier posten.
Groetjes Kim
Abejan Gelukkig ben ik niet de enige die een dekbedovertrek heeft gebruikt. Mijn vrouw verklaarde me al voor gek, maar ik ben gewoon gehecht aan mijn Trachy. Ik ben benieuwd hoe jouw cordylines erbij staan en naar hun vorst resistentie. Ik overweeg nl. zelf om een cordyline (1,50 m) aan te schaffen.
Kim Ik kom uit Valkenswaard dus wij hebben hetzelfde portie vorst over ons heen gehad. Ik hoop dat jouw Trachy's weer wat kleur krijgen.
Jan. Toen ik de foto's zag van jou Trachy's schrok ik mij kapot. Ik heb een rondje gemaakt in ons dorp langs de tuinen met exoten en helaas hebben veel mensen automatisch vertrouwd op de winterhardheid van de Trachycarpus en hem niet goed beschermd. Ik heb begrepen dat als de bladeren bevroren zijn geweest deze afsterven maar dit niet funest hoeft te zijn voor de palm. Wanneer weet je dat eigenlijk zeker. Na een paar dagen of weken?. Ik ben benieuwd naar de foto's.
Cees
Ik had ooit in 1999 een trachycarpus waar ik de speer zo uit kon trekken, dat deed ik ook na de winter in maart, en prompt ergens in juni verscheen een nieuwe speer en september zaten er al weer 4 bladeren aan en de 5e had ik eind september bij en oktober al 6 bladeren, daarna hadden we een periode geen koude winters meer, nu staat ie in mijn voortuin heeft een stam van bijna 1 meter, toen had ie een stam van 30 cm.
Dus deze palm is keihard, ook op deze manier komen deze palmen weer terug.
gr. Edward
Hallo,
Mijn musa's liggen allemaal omver en zijn dus waarschijnlijk ook allemaal vervrozen zoals bij Jeremaine, wat dient er nu met te gebeuren laten liggen of afsnijden en opnieuw inpakken als het terug vriest ?
Op het forum heb ik reeds verschillende foto's van palmen zien staan zonder winterbescherming zoals Phoenix Canariensis bij Texeltje, dient men deze weg te nemen als het niet meer vriest of kunnen deze beschermd blijwen staan de ganse winter ?
Zou er nog hoop zijn voor mijn Eucalyptus en Acasia, ik dacht dat deze winterhard waren ?
dank en groetjes
Arlette
foto 2 Acasia
Tuurlijk wel, die lopen via knoppen wel weer uit, zeker de eucalyptus.
Beetje terugsnoeien in maart komt het wel goed hoor.
gr. Edward
Dan maar wachten op de lente en hopen dat het niet meer te hard vriest
bedankt Edward.
kan er mij soms iemand info geven over mijn musa's die helemaal slap op de grond liggen, mag ik deze afsnijden en terug inpakken of wat doe ik ermee ?
alvast bedankt
gr.Arlette
Arlette, je kan het afsnijden met een scherp mes het verpapte deel, en de rest afdekken met bladeren/mulch, dan loopt het wel weer uit in juni of pas in juli, met nieuwe uitlopers net als een hosta, maar ze worden hoogstens maar een meter meer niet.
gr. Edward
Inmiddels is de hevige vorst alweer even het land uit en kan ik de volgende balans opmaken (tot nu toe). De Trachy was iets verkleurd en de bladstelen leken in eerste instantie iets meer te hangen. Nu na enkele regenbuien ziet het geheel er weer beter uit. De kleur is ook weer bijgetrokken op een heel enkel blad na. Ook is één blad enigzins geperforeerd (dat kwam doordat deze vastgevroren zat aan een dak waar deze op ging hangen) . De speren zijn ongeschonden en vast. Het geheel ziet er weer als vanouds uit, al is het wel jammer dat door stormen de vingers van 't Trachycarpus blad enigzins schade hebben opgelopen, maar dit was al voor de vorstperiode. Wel opvallend is dat de vezels aan de stam zich flink aan het uitbreiden zijn naar boven toe (soort punkie kapsel lijkt het wel). Waarschijnlijk de natuurlijke bescherming ivm de kou van laatst.
De Musa Basjoo is bovengrond geheel verloren.
De 3 stuks Chamaerops humilis zien er goed uit, geen enkele schade waarneembaar en alle speren zitten nog goed vast en zijn niet verkleurd.
De foto's volgen binnenkort.
Jeremaine, Gelukkig valt de schade uiteindelijk nog mee en volgt de natuur zijn eigen weg. Jammer voor de Musa, hopelijk is de schade alleen bovengronds.