Vorstschade Trachycarpus Fortunei
#1
zo, 01/02/2009 - 22:07
Vorstschade Trachycarpus Fortunei
Hier in Belgie (randje Kempen) was de afgelopen vorstperiode rampzalig voor de exoten. Vier nachten op rij onder de -15 met een piek (of beter dal) van -19. Al vrij snel werd duidelijk dat alle bladeren van onze trachy fortuneis verloren zijn. De groeipunten leken me nog ok (groen en stevig) tot ik gisteren ze één voor één kunnen uittrekken heb. Het gaat over 9 trachys die al 3 jaar in volle grond staan, tussen de 40 en 80 cm stam en die duidelijk sinds afgelopen zomer in volle groei waren.
Heeft iemand een idee van de overlevingskansen van zo'n trachy zonder speer? Heb ze ondertussen al wel behandeld tegen eventueel verder rotten. De speren op zich leken op het eerste zicht perfect ok (niet rot of bruin) ... maar kon ze er wel (met de nodige kracht) uittrekken. Wanneer zou je moeten merken of de trachy zich hersteld?
Alvast bedankt.
als ze het overleven moet je tijdens de lente of vroege zomer toch een nieuwe speer zien komen...ik hoop dat het goed komt met je Trachycarpussen. overlevingskansen zijn ong. 50% schat ik...
ik zou ze allezins dit seizoen nog niet uitspitten maar dit pas doen als ze tegen de winter geen nieuwe groei vertonen.
P.S: als ze beginnen te stinken zijn ze aan het rotten. het beste is dan de stam beetje bij beetje wegsnijden tot je op het harde gedeelte zit. zeker het groeipunt drooghouden tot de lente al goed is doorgebroken.
gr
Kristof
Hallo, ik heb een vraagje over Trachycarpus fortunei.
Wij waren net op vakantie toen in Belgie zo hard vroor.
Mijn planten hebben dus niks bescherming gehad.
Ze staan in volle grond, moet ik er wel bij vermelden.
Nu de bladeren waren helemaal bruin gekleurd, en deze heb ik vandaag verwijderd.
Nu heb ik een paar vraagjes, in het hart van de palm stak nog een blad dat gestopt was met groeien, dit is ook bruin.
Moet ik dit ook verwijderen(dit heeft nog geen stengel).
Indien van wel, hoe doe ik dit het beste?
Wat denken jullie, zouden mijn 2 Trachycarpus fortunei deze strenge winter overleefd hebben?
Hoe zie ik of ze bevroren (dood) zijn?
Wanneer komen er nieuwe bladeren aan?
Alvast bedankt voor jullie reaktie
Hey, ja, ik zou dit ook allemaal graag te weten komen, ben een een liefhebber van de trachycarpus fortunei en heb er zelf twee staan, ben van Tongeren en heb ook zo'n problemen en vragen, nl.
Wanneer mag ik exact beginnen snoeien, nu al?
Wanneer mag ik terug koemest geven...?
Ik zou zeggen zo spoedig mogelijk, de palm ziet er erg belabbert uit na zo'n winter terwijl deze in zomer nog schitterde...
Ik heb enkel de stam voor de winter ingepakt, maar de sneeuw op de bladeren heeft deze bruin verkleurt en laten inkrimpen.
Hij ziet er inderdaad zeer belabberd uit, niet snoeien dat is zeker, pas inmei of daarergens gaan snoeien.
Zijn kansen zullen klein zijn, maar toch succes.
Hans
Hey, alvast bedankt voor je snelle reactie.
Ik heb momenteel wel nog het voordeel dat alle bladeren enz... nog zeer stevig aan elkaar zitten, er is niets dat los zit in het geheel.
Nu heb ik nog een vraag, wanneer zouden de bladeren of nieuwe bladeren indien hij het overleeft heeft groen moeten gaan kleuren of zichtbaar beterschap vertonen? Zo is het bang afwachten...
Alvast bedankt voor het antwoordt, m.v.g.
Volgende foto, en te zeggen dat hij er in de zomer er nog zo uit zag :-(
Davy
hoi,
die compleet verbrande bladeren mogen er nu al af. deze hebben geen enkel nut meer voor de palm (gaan ook nooit meer bijkleuren). enkel de bladeren met not wat groen erin hebben nog enig nut (tenminste als de bladsteel niet helemaal bruin is want een kapotte bladsteel kan ook geen voedsel meer vervoeren als is er nog wat groen in het blad zelf)...
gr
Kristof
Hey,
Ik ga dat morgen zeker eens bekijken, maar wat indien er niet veel bladeren met nog wat groen overblijven? Indien ik dan snoei heb ik een kale palmboom? Overleeft hij dit?
Groetjes,
Davy
hoi,
als de bladeren compleet bruin en verdord zijn en ook de bladstelen zo zijn denkt de palm al dat hij kaal is? er is nog nooit een palmboom gestorven omdat je zijn bladeren afknipt. in sommige gevallen zoals bijv. bij het aanplanten van een Sabal palmetto is het beste wat je kan doen juist al de bladeren afsnijden voor het verplanten naar de volle grond...
gr
Kristof
Of anders misschien een bus groene verf eroverheen spuiten. Er zijn zelfs bedrijven die dergelijke planten leveren voor kantoren.