Vraagje aan Rdb over orchideeen en bromelia's
#1
zo, 20/03/2011 - 21:33
Vraagje aan Rdb over orchideeen en bromelia's
Vraagje aan Rdb. Ik zie dat je orchideeen en bromelia's in je tuin hebt. Ik ben eens benieuwd hoe er dat uitziet. Heb je ze op een stam of in mos of zo staan ? Kun en wil je eens wat meer vertellen over de verzorging en de standplaats en heb je daar ook foto's van ?
Bedankt !
Orchideeen: mijn orchideeen in de tuin zijn onder te verdelen in drie groepen: de wilde orchideeen die zich spontaan gevestigd hebben, de winterharde orchideeen en de grootste groep, allerhande orchideeen uit warmere streken die alleen 's zomers buiten staan. DE bromelia's kun je ook tot de laatste groep rekenen daar er nu eenmaal geen winterharde Bromelia's bestaa (tuincentra die anders beweren zijn ordinaire oplichters).
Over de eerste groep (Wespenorchis en Grote Keverorchis) heb ik niets te zeggen, die komen en gaan zoals ze zelf willen. Ik heb ze nooit aangeplant maar ben er toch apentrots op.
In groep twee heb ik zeer weinig. Natuurlijk de bekende Bletilla striata die zonder bescherming goed de winter doorkomt en sinds vorig jaar zomer heb ik wat Cypripedium zaailingen uit Duitsland gekregen. Die staan nu nog in potten maar gaan t.z.t. (als ik ze zolang in leven weet te houden) wel de volle grond in. Er is veel en veel meer maar die heb ik (nog) niet
De derde groep is veruit het grootst. Nu al zijn de eertse orchideeen naar buiten (Cymbidium, Dendrobium kingianum en hybriden daarvan en Coelogyne cristata). Over een maand of zo gaan de minder harde orchideeen en alle Bromelia's (inclusief de Tillandsia's) naar buiten en in juni/juli de warmteminnaars voorzover ze naar buiten mogen.
Waar ze komen te staan en vooral hangen is vooral plant afhankelijk. D. kingianum hangt in de volle zon, net als vrijwel alle Tillandsia's. De Cymbidium staat meer in de halfschaduw maar het grootste aantal hangt onder een beschutte, met blauwe regen overgroeide, pergola. Door veelvuldig snoeien hou ik die een beetje in de perken zodat en wel wat zonlicht doorheen komt, op de grond heb je dan zo'n gevlekte schaduw.
Water geven is afhankelijk van het weer. Niet bij regen, tot bijna dagelijks een douche met gewoon koud leidingwater bij grote droogte. Daarnaast zo eens per 2 weken (nou ja, 't wordt meestal per maand....) even zwemmen in een emmer mer wat orchideeenmest (1/10 aanbevolen dosis, Cymbidium meer).
Zodra het in de herfst guurder wordt gaan de tere plantjes weer naar binnen. Als het dreigt te gaan vriezen komt altijd de lastigste fase: waar laat ik al die planten dit jaar? Het paste vorig jaar toch ook? Zoveel heb ik toch niet bijgekocht? Meestal zit er niet veel anders op dan van flink wat planten die al jaren meer ergenis dan bleomen geven maar eens afscheid te nemen....
Nu nog wat foto's zoeken.
Dat ik de planten bij voorkeur ophang heeft te maken met inperken van slakkenschade, die zijn net als ik dol op orchideeen. Desnoods ijzerdraadje om de plastic pot, drie draadjes omhoog en het hangt weer.
Wat later in her seizoen.
Héél erg bedankt voor je uitgebreide antwoord. Hier kan ik iets mee want ik ga me ook meer verdiepen in deze familie van planten. Het ziet er prachtig uit in je tuin. Er staat ons weer een prachtige tijd te wachten, geniet ervan !
@RdB Heb je positieve of negatieve ervaringen met de zogenaamd winterharde bromelia Fascicularia bicolor?
Die staat vanaf matige vorst (vanaf -5 's nachts) beschermd en dan overleefd hij al met moeite. Meer kan hij echt niet hebben. Misschien onder een afdakje en kurkdroog nog een graadje extra. Ook de kweker gaat niet vedrer dan -5°C. Dat tuincentra daar winterhard van maken zegt wat over die tuincentra.
Ruud
De kweker geeft aan dat de plant 10 graden vorst kan verdragen. De tuincentra nemen dat dan aan als zijn de waar.
Op het kaartje stond destijds echt -5°C, en op het reusachtige bord van het tuincentrum Winterharde Bromelia. Daar ik in Oost-Nederland woon is dat toch echt onzin.
Ruud
ik ben al een paar keer bij ruud geweest,maar het staat er altijd mooie bij de planten
gr arpad