waarschijnlijk dode phoenix! :(

26 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 28/01/2009 - 15:46
palmfanatico

waarschijnlijk dode phoenix! :(

Ik heb mijn phoenix canariensis ditjaar in gepakt met jutte zoals op de foto's te zien is. maar hij is nu helemaal beschimmeld (niet duidelijk te zien op de foto's) van binnen, de takken zijn ineens bruin en helemaal slap, terwijl hij die kou periode zo goed had doorstaan. wat heb ik verkeerd gedaan? Ik luchtte de palm nooit, hij was altijd in het jutte vanaf november, en toen het laatst 2 weken geleden begon te regenen had ik er een kleine plastic zakje over gedaan op de punt en sinds net eraf gehaald, heb ik hierdoor te veel condens erin laten komen? is dat fout? moest ik hem niet zo overdreven in pakken?

(is dit vorst schade of echt te veel vocht?)

ik vind het echt jammer want ik zie wel allemaal mooie groene phoenixen, ik hoop dat ik te weten kan komen wat ik verkeerd heb gedaan.

groeten Marco

waarschijnlijk dode phoenix! :(
wo, 28/01/2009 - 12:38
palmfanatico

nog een foto.

waarschijnlijk dode phoenix! :(
wo, 28/01/2009 - 12:51
Matthijss

Ik weet niet wat je verkeerd gedaan heb, maar die van mij zijn pas ingepakt met kerstmis, en bij iedere tussentijdse dooi even uitgepakt, ingepakt vas gewoom met plastic en twee keer een dekentje. Nu staan ze nog onbeschermd, maar kerngezond, en ik houd de temperaturen in de gaten. Alle vorst voor de kerst dit jaar heb ik ze ook niet beschermd.

wo, 28/01/2009 - 15:45
palmfanatico

Oke ja dit jaar is de eerste keer dat ik dit doe, mischien heb ik hem te lang ingepakt zonder dat ik hem luchte. maar tijdens de dooi periode datjij hem hebt gelucht vroor het snachts wel licht -1 -2 toch>(ligt aan waar je woont natuurlijk) heb je hem dan ook gewoon uitgepakt gelaten?
eerst gewoon plastic endan een deken eromheen?

hoop dat ik no wat tips krijg in iedergeval bedankt

wo, 28/01/2009 - 15:46
palmfanatico

Oke ja dit jaar is de eerste keer dat ik dit doe, mischien heb ik hem te lang ingepakt zonder dat ik hem luchte. maar tijdens de dooi periode datjij hem hebt gelucht vroor het snachts wel licht -1 -2 toch>(ligt aan waar je woont natuurlijk) heb je hem dan ook gewoon uitgepakt gelaten?
eerst gewoon plastic endan een deken eromheen?

hoop dat ik no wat tips krijg in iedergeval bedankt

wo, 28/01/2009 - 18:35
sub T

Een canariensis houd er niet van zo ingewikkeld te worden, zeker niet zo lang.

Beter is volgens mij om de bladeren samen te binden tot een spitse vorm, dan er een houten constructie rond zetten volledig dicht gemaakt met plastic, waarbij de bladeren het plastic niet mogen raken. Aan de onderzijde de mogelijkheid voorzien om te verluchten.

Dan nog een lichtkabel rond de stam wikkelen die je tijdens vorst eventueel kunt insteken.

Kijk voor prachtige voorbeelden op deze foto's:
https://tinyurl.com/y33zleh5

Ook bv. Robin die regelmatig op dit forum zit en op dat van Cemmunos moderator is, heeft zijn canariensis op deze manier al enkele winters perfekt overwinterd.

Groetjes Kim

wo, 28/01/2009 - 19:35
kristof p

mijn Phoenix heeft twee weken non-stop ingepakt gezeten en hij heeft er geen last van gehad! wel met vliesdoek wat normaal gezien luchtiger is dan jutte...

gr
Kristof

wo, 28/01/2009 - 22:52
sub T

2 weken inpakken is ook iets anders als vanaf november ingepakt laten staan!

De ene heeft deze winter gunstiger omstandigheden gehad als de andere.
Niet iedereen die hier een vraag stelt woont aan de kust.

Het ligt er natuurlijk ook aan of je wil experimenteren of dat je de plant echt niet wil verliezen.

Groetjes
Kim

do, 29/01/2009 - 01:39
palmfanatico

dankjulliewel voor alle berichten, het was idd soort experiment ik wilde dit voorjaa een paar grote phoenix canariensisen kopen eninvolle grond doen.
Ik ben inderdaad bang dat ik ze teveel en vooral te lang heb ingepakt.
maar nog ff de vraag, is schimmel en slappe bruine takken een teken van vorst schade of inderdaad te lang niet lagen luchten?

do, 29/01/2009 - 09:41
jeremaine

Vorig jaar had ik mijn Phoenix C. ivm een verhuizing buiten staan (in pot). Deze heeft toen uiteraard vorstschade opgelopen, dit kenmerkte zich in rood/bruin bevroren blad, maar geen slappe stelen. Uiteindelijk lekker gesnoeid en na de zomer zag de Phoenix er best wel weer aardig uit.

do, 29/01/2009 - 11:35
palmfanatico

ja ik hoop dat dat bij mij ook kan, maar ik heb echt last van schimmel wat niet duidelijk te zien is op de foto, zelfs de speer is bruin.

kristof, pak je de palmen niet in bij lichte vorst? is dat niet nodig om een phoenix canariensis bij -1 -2 inte pakken? laat je ze gewoon staan zonder ze te bundelen in een punt?
Ik lees dat veel mensen dat pas doen als het echt koud word.

do, 29/01/2009 - 16:06
Matthijss

Nu ja, ik heb die van mij nu niet ingepakt, eigenlijk omdat ze vorig jaar de pasen hebben overleefd, en omdat het hier in de stad nu niet erg hardvriest, wel een beetje, maar het mag geen naam hebben. De afgelopen jaren heb ik er ook nietzo bij stilgestaan, vorig jaar helemaal niet ingepakt, terwijl er hier in de buurt wel geschaatst is. Alser straks toch een harde noordooster komt met temperaturen onder nul wordt het anders.
Ik heb ook vaak, maar niet in dit forum, gelezen over het uitharden van planten, dus wellicht is er hier toch sprake van een trainingseffect.
Een phoenix heeft genen om temperaturen onder nul te verdragen, maar om die genen tot uiting te laten komen moet hij toch koude temperaturen leren hebben.
Ook vind ik het opvallend dat de (overigens zeer geringe) bladschade aan een van mijnphoenixen precies het blad betreft waarmee ik hem gekocht heb, en dat het blad dat daarna gekomen is er precies zo uitziet als in november.

do, 29/01/2009 - 18:13
kristof p

palmfanatico, ik denk dat het vorstschade is die je Phoenix heeft of een combinatie ervan. normaal heb je speerrot als je je palm niet verlucht voor een lange tijd maar bij jouw zijn volgens mij de bladstelen kapot gevroren waardoor deze nu erg slap zijn.

Mathijs, het is normaal dat bladeren die buiten in ons klimaat gegroeid zijn een stuk sterker zijn. een palm die in een warme kas is opgekweekt zal geen energie gebruiken om steviger of meer koude bestendige bladeren te maken, dit doen ze pas als ze bijv. in ons klimaat uitgeplant worden. daardoor is het zo belangrijk om palmen de eerste winters te beschermen tot ze zijn aangepast aan ons klimaat...ik denk dat de canarensis zijn slechte naam vooral te danken heeft aan (kas)exemplaren met amper wortels die na de eerste winter het loodje leggen onbeschermd.

gr
Kristof

do, 29/01/2009 - 22:55
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb er een aantal Franstalige palmenboeken op na geslagen. In dat land wordt Phoenix canariensis al sinds lang aangeplant met name in de Mediterranea en in Bretagne. In Bretagne zijn slechts enkele volwassen exemplaren aanwezig. Phoenix canariensis verdraagt afhankelijk van de leeftijd korte tijd 8 à 9 graden vorst, oudere planten zijn resistenter dan jonge exemplaren. Naarmate de vorst langer aanhoudt, ontstaat er meer schade. De tijdsduur speelt nu eenmaal een grote rol bij extreme (lees ongunstige) omstandigheden. Vergelijk het maar met zonnebrand. Er zijn incidentele gevallen bekend van volwassen exemplaren die 11 tot 15° vorst hebben overleefd, zij het met volledig verlies van de bladkroon. Bij dergelijke omstandigheden ging echter de meerderheid van de aangeplante exemplaren te gronde. De exemplaren die op dit forum de revue passeren zijn jonge planten en zijn om die reden al veel kwetsbaarder dan volwassen gesettelde bomen.

do, 29/01/2009 - 23:39
Matthijss

Overigens denkik dat volle zon en wind ook een rol speelt, in een kas hoeft de plantzich niet te verweren tegen uitdroging, waardoor het allemaal wat slapper wordt, dit resulteert ook in minder vorstbestendigheid wellicht,
Verder moet ik ook aantekenen dat die phoenixen ook een experiment betreffen, ik weet dat het alshet vier jaar goed gaat, dat ik dan enorme planten heb, (en dat lukt volgens mij niet met butias of jubaea's en als het mis gaat gaat het mis, honderden euros investeren in een grote phoenix lijkt me kolder.
Verder moet je ook volgens mij een beetje geluk hebben, de een is sterker dan de ander, net als wij. Langdurige strenge vorst is in het noordwesten nog geen sprake van geweest, wel matige vorst in plukjes, met dooi tussendoor.
In groningen zou ik het ook niet in mijn hoofd gehaald hebben om phoenixen in de volle grond te zetten, texel kan wel heel erg lang goed gaan, zelfs bij een strenge winter dooit het daar volgens mij om de paar dagen als de wind even een draaitje maakt. Incidenteel min 15, maart 05 heeft er 1 schadevrij doorstaan. Maar snoeien bleek twee winters later bijna dodelijk.

vr, 30/01/2009 - 03:32
edwardkarin

Probeer gewoon een butia capitata, is een prachtige vederpalm maar harder, en niet erg duur in aanschaf.

Ik heb succes ermee, hij heeft deels bruina bladeren, maar de kern is goed en gezond die loopt wel weer uit, en dagen zoals nu met -3 in de nacht en overdag +2 is dan geen probleem zonder verpakking.
Plastic is toch slecht is mijn ervaring, daarom is mijn butia bruin geworden denk ik niet door de kou.
Rietenmatten eromheen wikkelen is het allerbeste, daaroverheen een zak voor de regen en klaar, binddraad eromheen.

Edward

vr, 30/01/2009 - 03:48
sub T

Marco,

hoe koud is het bij jou geweest afgelopen vorstperiode?

vr, 30/01/2009 - 20:43
kristof p

deze P. canarensis werd geplant in 1907 in Cherbourg (Normandië) en zal al wel vele malen -10/-15 overleefd hebben in die lange tijd dat hij daar groeit! het zijn inderdaad uitzonderingen, veel oude Phoenixen in die streken en ook in Engeland zijn gesneuveld in de koude winters van de jaren 80. in Zuid-Europa staan er veel Phoenixen die meermaals -15 overleefd hebben maar het is daar dan ook een stuk warmer tijdens de zomer. let wel al die Phoenixen die die temperaturen overleven zijn na zo'n winter bladloos! je moet geluk hebben dat je een vast hebt die blijkbaar stukken sterker is dan zijn broertjes en zusters....vind dit een prachtexemplaar.

waarschijnlijk dode phoenix! :(
vr, 30/01/2009 - 22:29
edwardkarin

Dit is zonder meer een pracht exemplaar, maar zo heb ik er veel vastgelegd op de foto tijdens mijn vakanties.

In Turkije en Griekenland vind je ze genoeg, maar toch zie je de washingtonia ook veel, zo niet nog veel meer.

ma, 02/02/2009 - 04:01
palmfanatico

Kristof, hoe kan je zien dat het vorstschade is? of hoe kom ik daar achter?de speer zit nog vast namelijk. en waarom die schimmel?is dat normaal dat er meteen schimmel op komt?(ook bij verhaal van washingtonia in kas is dat he geval) want ik vraag me echt af of hij dood is door de schimmel of door de kou....of komt die schimmel meteen nadat hij dood is gevroren?

ik zit namelijk heel erg te twijfelen ik heb mooie grote exemplaren gezien van phoenixen die ik graag wilde kopen dit voorjaar, ik twijfel heel erg aangezien je tocch zo veel verschil hoort kwa reacties.

hoe koud is het bij jou geweest dan?en bij matthijs hoe koud was het daar? en hoeveel jaar overleven die vanjullie al buiten?

bij mij in sneek is het niet kouder geworden dan -9 graden.
(ik heb geprobeerde aan de speer te trekken maar die zit vast, hij is totaal bruin, zelfs de speer.

edwardkarin? heb je de butia dan in gepakt met de kou periode? of gewoon onbeschermd?

een butia eriospatha is sterkste en ook desnelst groeiende van de butia's had ik begrepen,is de groei te vergelijken met een canariensis? ze zijn in verhouding met de canariensis veeel duurder helaas.

wat zou heb beste zijn van alles butia soorten? kwa groeisnelheid, rottingsbestendigheid en winterhardheid?
toch de eriospatha?

ma, 02/02/2009 - 14:04
Matthijss

Cherbourg normandie vele malen 10 tot 15 graden vorst?, het ligt aanhet kanaal, ver naar het westen, is dus erg maritiem, zal in 1963 wel koud geweest zijn,maar -15, lijkt me stug, en dan nog heel erg kort. Is toch al vergelijkbaar met zuid engeland. Het ligt op een schiereiland in het kanaal, waar de getijdenstromen met 10 knopen omheen razen, . Het kanaal is de hele winter warm, koelt ook niet af zoals de noordzee door de enorme stroming, 50 kilometer naar het zuiden zou hij misschien allang dood zijn.

ma, 02/02/2009 - 15:06
palmfanatico

Het lijkt me idd ook stug dat een phoenix canariensi die temperatuur overleeft.

ik ben nog ff naar mijn phoenix canariensis in de tuin geweest (tis armoed, haha) hoewel de bladeren niet totaal verdord zijn, want bij het scheuren van een blad steeltje zit er nog vocht in, de speer zit trouwens loei vast, krijg die er echt niet uit(ga ik ook niet verder aantrekken) en aangezien ik de palm bij deze niet super lage temperaturen ff een weekend onbedekt heb gelaten is de schimmel nu bijna helemaal verdwenen. het zit alleen nog in de blad nerven wat schimmel. De speer is echt heeeeelemaal bruin tot in het hart van de palm. (ik vind het moeilijk te ontdekken of het vorst of schimmel schade is... hopelijk iemand die het kan zeggen.. want ik ben ook erg benieuwd hoe het met die grote phoenixen is die inde volle grond staan op een vorigtopic over winterweer!

hier nog ff foto.

waarschijnlijk dode phoenix! :(
ma, 02/02/2009 - 15:11
palmfanatico

ff afstand foto.

waarschijnlijk dode phoenix! :(
ma, 02/02/2009 - 16:26
Matthijss

Palmfanatico, kijk uit met je rug;), verder denk ik dat een volwassen phoenix zeker min 15, kan overleven, nee ik bedoel dat van een heleboel volwassenphoenixen een percentage het overleeft, ik vond alleen cherbourg een slecht voorbeeld, ligt op een kaap.
Die palm van je zou ik zo weinig mogelijk aan doen, zolang hij niet dood is, kan hij nog uitlopen, duurt even maar dan kan het ook snel gaan, dan maakt hij in een keer een hele krans, dus niet een blad tegelijk, vande beschadigde bladeren zou7 ik zoveel mogelijk laten zitten, alles wat groen is kan door de plant recycled worden. Een exemplaar hier in de buurt heeft, na twee jaar geleden schijndood uit de winter gekomen te zijn deze winter tot nu toe onbeschermd zonder een vlekje doorstaan.

ma, 02/02/2009 - 18:03
kristof p

Mathijs,

zelfs tijdens de strenge winters in de jaren tachtig was het daar rond de -15°C! in 1963 zal het wel nog wat kouder geweest zijn. de meeste winters zijn daar inderdaad een stuk zachter maar niet altijd. zelfs op Jersey sneuvelden de canarensiesen in de jaren tachtig!

gr
Kristof

di, 03/02/2009 - 07:54
Matthijss

Ja toen waser inderdaad wel een stevig stuk transportkou, kan overigens ook uitreken naarde cote d'azur denk ik, maar ik denk dat het in cherbourg wel over het algemeen bij korte klappen blijft.

Onderwerp gesloten