Wat doet mijn Phoenix Canariensis??
#1
zo, 23/05/2010 - 13:14
Wat doet mijn Phoenix Canariensis??
Na de winter 2008/09 had mijn Phoenix Canariensis een flinke tik gehad; veel bladveren moest ik verwijderen en heb vorig jaar geen enkele groei gehad. Na de afgelopen winter kon ik de nog resterende veren (op een na) ook verwijderen. Ook tot op heden geen enkele teken van groei. De weinige bladveren zijn wat gelig van kleur, maar alles zit muurvast dus geen speerrot. Volgens mij zit er beslist wel leven in. Zijn er mensen met soortgelijke ervaringen?
Groeten
Bert
Ik heb er deze winter 2 met speerrot de bladeren bleven eerst groen en werden daarna geel tot ik de speer eruit kon trekken. Ik heb de resterende bladeren verwijderd en wacht nu tot ze eventueel terug bladeren geven wat lang kan duren maar de kans is klein. Wel het hart van de plant droog houden.bij een palm kan het soms lang duren voor je ziet dat er iets mis is.de groei van een Phoenix na aanplanting kan lang op zich laten wachten
en na 2 strenge winters na elkaar hebben de deze planten echt afgezien.
Groeten,
Kristofd
Ik zet hem elke winter binnen en heb nergens last van. Buiten laten staan is vragen om problemen tenzij je er een kacheltje bijzet of hem omwikkelt met kerstverlichting.
Das juist, maar als de planten al wat groter zijn en ze staan in een pot met daarin 300 liter grond is dat niet meer zo evident om deze te verplaatsen laat staan ergens binnen te zetten.Maar het is niet altijd de koude, vochtigheid is ook slecht voor deze planten, vooral als men de planten tijdens de winter afdekt(noppenfolie) is de kans groot op speerrot.
Groeten,
kristofd
Ik heb ook enkele grote exemplaren in de volle grond gehad, bij eentje speerrot en bij de andere elke winter bruine bladeren, herstel hiervan was in de zomer altijd minimaal zodat ik na enkele jaren continue met lelijke planten in mijn tuin zat. Dus daarna hebben we ze gewoon vervangen door andere soorten die meer vorst aankonden.
groetjes,
D.
Persoonlijk vind ik de Phoenix canariensis totaal ongeschikt om in Nederland in de volle grond te zetten. Wij willen gewoon teveel zoals altijd ;)
Wij willen inderdaad teveel. deze planten gedijen hier gewoon niet zonder onze kunstmatige tussenkomst. met uitzondering van trachy soorten maar dit zijn geen tropische planten maar zien er wel zo uit groeit hier weinig of niks van deze planten.
Groeten,
Kristofd
Toch zijn er mensen in Nederland die prachtige grote phoenixen in de vollegrond al vele jaren in leven weten te houden. En niet alleen in leven, prachtige grote planten zijn het! Maar uiteraard met zorg, zoals een kasje eromheen bouwen met enige verwarming. Plak deze link maar eens even in je webbrowser (tis wel een lange):
https://peekURL.com/z6sSdE5
hl=nl&client=safari&q=honselersdijk&ie=UTF8&hq=&hnear=Honselersdijk,+Westland,+Zuid-Holland&ll=52.007102,4.231764&spn=0.004174,0.014012&z=17&layer=c&cbll=52.007164,4.231893&panoid=YdC44GhOK4jdbxMdpmoe1w&cbp=12,101.36,,0,13.68
kristof d
het is te zien waar je woont. woon je in het (zuid)westen dan is er veel meer mogelijk op palmengebied. tijdens de koude winters moet je sommige soorten wel wat bijverwarmen en/of een afdakje geven maar tijdens de meer normale winters gaat alles,ook P. canarensies, hier goed zonder bescherming. heb hier toch enkele niet alledaagse soorten groeien in de tuin en ze doen het perfect ook na afgelopen koude winter. enkele palmen die nu in bloei staan of binnenkort hun bloemen gaan openen zijn. T. wagnerianus, C. radicalis, B. capitata, Chamearops variteiten en ook men Cordyline staat nu in bloei.
het hangt er natuurlijk allemaal van af wat je er voor over hebt maar met een simpel afdakje tijdens de koudere winters kun je hier al redelijk wat soorten houden.
gr
Kristof
bij mij werkt de link niet hoor
inderdaad kristofp er zijn zelfs mensen die er voor de winter een bouwstelling rond plaatsen om hem te beschutten. ik woon in zuidwest vlaanderen en je moet er inderdaad iets voor overhebben anders gaan er veel verloren gaan en niet enkel door de koude vooral de donkere vochtige dagen vind ik het slechts van al dat is toch mijn ervaring.
Kristofd
Zag tijdens een recent bezoekje nabij Caen (Noord)Normandie ook enkele forse exemplaren Phoenix Canariensis en Butia Capitata zien staan en die waren echt te groot om ueberhaupt nog ingepakt te kunnen worden!
Qua klimaat zitten Caen en bijv. Vlissingen op 5C in de maanden januari en februari. Met deze wetenschap durf ik het wel aan om te blijven experimenteren :-)