Winterbescherming, welke planten
#1
wo, 24/12/2008 - 13:12
Winterbescherming, welke planten
Ik heb mijn butia capitata ingepakt d.m.v. 2 huisvuilzakken aan elkaar te plakken zodat er een kokervorm ontstaat, de palm bij elkaar gebonden en alles als een koker volgestopt met bladeren, ik ben zelf van mening dat deze goede bescherming heeft, daaroverheen kan alles droog blijven door een zak op z'n kop eroverheen te trekken en dat heb ik vastgeplakt. Lucht kan er nog langs, want het staat open.
Ik zit alleen met de chamaerops humilis 2 stuks, die van mij zijn al behoorlijk groot en hoe bescherm je deze nu het beste, en tevens de vraag, moet het werkelijk, met deze voorspelling, ik woon in Almere hier zal het wel tot -3 a -4 komen en overdag rond 0 of iets erboven, is dat nu zo extreem, iedereen is al met schaatsen bezig etc... en op weerforums over het koude vervolg van deze periode, die na 30-12 alweer lijkt te verzachten.
Dus ik heb er maar een band van eveneens huisvuilzakken overheen getrokken, om een rand te maken en het volgestopt met bladeren en mulch, bij de stammen van beide planten.
Zal ik er nog iets overheen doen of maar zo laten?
Ik ben vaker chamaerops humilis kwijtgeraakt met dit soort periodes, die waren wel jonger en stonden nog niet zo lang in de volle grond, maar toch.
De dicksonia antartica, ook beschermen?
gr. Edward
Chamaerops humilis
--
Nog jonge dicksonia antartica.
Chamaerops humilis pak ik niet in,staat er al 5 jaar en wordt te groot,de kleine zijscheuten willen wel speerrot krijgen,maar lopen snel weer uit.Dicksonia antartica daar doe ik een paar lagen vliesdoek omheen, vooral bij het groeipunt. Vorig jaar niet gedaan en alle jonge scheuten in de kop stukgevroren.
Over mijn Chamaeropsen die overigens in de kuip staan, gooi ik een paar oude dekens. Met de verwachte Oostenwind is het belangrijker om windchill te voorkomen, waardoor de bladeren versneld uitdrogen. Ouderwetse rietmatten vormen volgens mij nog altijd de beste oplossing, maar die zijn niet goedkoop. Je kan je trouwens voorstellen dat deze planten de komende dagen een flinke optater krijgen. In de tuin staan nu nog bloeiende planten en vandaag kwam ik een bruine kikker tegen die weliswaar wat traag voortbewoog maar toch ... Dit soort overgangen van zacht vochtig naar schraal uitdrogend vriesweer maakt het de planten er niet makkelijker op.
Hoi Draco,
Ik denk zoals de verwachting aangeeft dat de oostenwind niet hard zal gaan waaien.
Maar ik weet niet of de periode dat het koud blijft en dan ook nog vaak onder het vriespunt het probleem gaat vormen.
Al komt de temp. wel boven het vriespunt uit, dan nog zal dat niet lang zijn overdags, hoogstens een paar uren als dat al zo mocht zijn straks?
Ik heb mijn boomvaren beschermd met een deken en daarover een vuilniszak tegen eventueel het vocht als er sneeuw of ijzel gaat komen, dat is weer na 30-12 aan de orde, mocht het zo gaan velopen.
De 2 grote chamaeropsen staan er nu nog zo bij als op de foto's, ik weet niet of ik ze ook beter van boven kan beschermen, velen zeggen hier dat ze deze periode moeten kunne doorstaan, ik weet het niet, zo sterk vind ik de chamaerops humilis niet, deze periode kan al dodelijk zijn of veel schade opleveren.
Vreemd toch want trachycarpussen kunnen dit makkelijk doorstaan, onder de -5 graden vormt voor een trachycarpus geen bedreiging, althans dat hoop ik ook maar.
Ik hoop maar dat het weer snel zachter gaat worden, maar dat ziet er zoals ik de diverse weermodellen bekijk ook niet naar uit, misschien nog wel kouder na de jaarwisseling en dan met sneeuw eroverheen, spreek je al snel van strenge vorst.
Afwachten maar, bescherm nu en goed ook.
Was het maar alvast eind februari, dan zaten we al met een sterkere zonnestand, maar ja....
Fijne kerst, gr. Edward
Ingelijks