Winterharde snelgroeiende vederpalm?
#1
za, 21/05/2011 - 02:28
Winterharde snelgroeiende vederpalm?
Ik ben gek op palmen en met name vederpalmen vind ik erg mooi is er een soort die in
Nederland in de volle grond kan en goed de winter doorkomt inpakken vind ik geen
probleem maar verwarmen gaat waarschijnlijk niet lukken en ik heb ook eigenlijk geen plek
om hem in de winter binnen te zetten. Het liefst een die een beetje snel groeit ( ik ben een
beetje ongeduldig) ik heb nu trachicarpussen staan de oudste staat er al een jaar of 6 en is
nog steeds maar een halve meter hoog. Hij is in die tijd wel een keer verplant.
Milan
Je moet wat aandacht aan leestekens en hoofdletters schenken. Dit is niet te lezen en daardoor zeer onduidelijk.
Wat ben je voor pietje precies het is makkelijk te lezen en het is harstikke duidelijk.
De Jubaea chilensis eens proberen maar zal zeker niet zo snel groeien als een Trachy en je zal hem ook moeten beschermen want zo winterhard zijn ze nu ook niet.Veel hangt natuurlijk af van waar je woont en de grondsoort.
Met winterhard wil ik bedoelen koude en vocht.
Winterhard EN snel groeiend gaat niet samen en al helemaal niet bij palmen.
toch wel maar dan heb je enkel T. fortunei en T. wagnerianus die overblijven ;)....winterharde vederpalmen die snel groeien zijn er inderdaad niet voor ons....Butia capitata is redelijk snelgroeiend maar moet je tijdens een winter als laatst toch op zijn minst drooghouden en waar het geregeld kouder word dan -10 zal je hem nog wat extra moeten beschermen ook. Jubaea is harder maar een stuk trager...
gr
Kristof
Jubaea is enkel redelijk groeiend als je met een ex start met stamdiameter van minimum 30cm en dan nog een ideale plaats hebt ,in volle grond,zon in de zomer van smorgens vroeg tot savonds laat,goed gedraineerde grond,bij droogte voldoende water geven,zuiderhelling helpt ook of verhoogde plaats die sneller op kan warmen,tent in de winter met serreeffect,bij koudegolf bijverwarming ,palmbooster in combinatie met palmmest,oder straatlantaarn kan ook gunstig zijn,best in streek met zachte winters wonen en best ook in bebouwing lieftst gebouwen die niet geisoleertd zijn en dus warmte uitstralen in de winter en dus de koude wat temperen .Zoveel mogelijk gunstige factoren combineren zou ik zeggen en dan moet je nog geluk hebben voor te beginnen dat je een goed beworteld groot exemplaar kunt kopen,ook geluk hebben dat je een sterk ex hebt enz.Je moet hem echt goed verzorgen.Als je een snelgroeiende winterharde palm wilt plant dan Trachycarpus.
Eddy, heb je ook een recente foto? Deze foto is al een poosje oud toch?
Foto is van vorig jaar.Ik weet niet hoe het komt maar recente fotos kan ik niet plaatsen ,op mijn facebook profiel (Dejagere Eddy) kan je wel de foto van de Jubaea zien van na deze winter.Gr eddy
Je foto verkleinen, hij is waarschijnlijk te zwaar. Ik kan niet op facebook, moet je inloggen toch? Hoe dan ook, het is een mooi exemplaar wat je daar hebt. Die van mij is veel kleiner maar heeft zijn tweede winter in de vollegrond prima overleefd. Ik heb m wel compleet droog gehouden plus de wortels vorstvrij met blad en houtsnippers en dat is de truc denk ik. Dan kunnen ze behoorlijk wat vorst aan!
Vorig jaar niet zoveel groei, maar nu ontvouwen zich twee bladeren tegelijk. Maakt jouw Jubaea nu wel eerst een speer om deze later te ontvouwen of is het normaal dat Jubaea net als bij Phoenix gewoon meerdere bladeren tegelijk uitvouwt? Ik hoop dat de groei nu eeen beetje op gang komt dit jaar. Een paar bladeren erbij zijn welkom.
Mijn Jubaea is bezig met zijn 2 de blad te ontvouwen,zijn 1 ste is trouwens nog niet volledig en hij ontvouwt dus 2 bladeren tegelijk.Vorig jaar zelfs 3 bladeren tegelijk aan het openvouwen,ik denk dat het dit jaar ook weer zo gaat zijn ,bij mij ex gaat het alvast zo in de zomer,bij kleine exemplaren weet ik dat er maar 1 speer tegelijk openvouwt.Dit jaar gaat alles zeer goed door de warmte ,de groei is sneller dan vorig jaar in de lente.De groei is nu al 3 weken 9 mm per dag gemiddeld.Als het zo door gaat zit ik goed op schema,nog 130 d redelijke groei tot eind sept dat is 117 cm ,om de 25 cm groei zit ik met nieuw blad,rekenkundig heb ik nog 4,6 bladeren tegoed dit jaar ,plus 2 bladeren die ik dit jaar al heb,kom ik op 6,5 bladeren voor dit jaar ,vorig jaar had ik ook 6,5 bladeren.Misschien kan hij deze zomer als het echt warm is nog versnellen,vorig jaar had ik tijdens warme dagen zo een 1,5 cm per dag .Alles theoretisch en met de ervaring van voorbije jaren dus,wetende dat er altijd iets kan tegenslaan .Ik zie dit jaar wel als een goed groeijaar voor Jubaea aangezien we 1 van de warmste lentes(minstens top 3 ,mogelijks de warmste) ooit meemaken.Gr eddyPs het ligt niet bij de foto volgens mij niet aan de grootte,de site aanvaard enkel jpg enzo komt erop,ik zal eens kijken voor oplossing maar op dat gebied ben ik oliedom ad infinitum.
Sorry van de hoofdletters en leestekens ik ben behoorlijk dyslecties en ik weet dus niet waar
ik leestekens en hoofdletters zou moeten plaatsen dat de spelling voor het grootste deel
klopt komt alleen doordat ik spellingscontrole aan heb staan.
Ik had wat meer over de plaats moeten zeggen waar ik de palm wilde zetten het is tussen 2
bakstenen muurtjes de hele dag in de zon en uit de wind. Ik woon in Rotterdam een hoop
gebouwen dus waardoor het waarschijnlijk iets warmer is dan buiten de stad in de winter. De
grond is kleigrond en op de plek bestemd voor een palm ongeveer een halve meter hoger
omdat ik daarnaast een vijver heb gegraven. Totdat de palm 2 meter hoog is staat hij
beschut door de muurtjes daarna staat hij wel in de wind al zal die gedeeltelijk worden
tegengehouden door huizen in de buurt. Inpakken in de winter met stro en vliesdoek en een
dakje erboven zou ik niet zo'n probleem vinden maar verwarmen vind mijn vader geen goed
idee.
Is het trouwens beter om hem dicht tegen de muurtjes te zetten zuldat de bladeren de
muurtjes raken dan staat hij wel beter beschut en heeft hij s'avonds de waarmee van de
muurtjes nog.
Een Jubaea groeit de eerste 30j vooral uit tot een brede plant,hou er rekening mee bij het planten.Als je met een klein plantje zou beginnen heb je de eerste 10 j nog niet zo een probleem maar op 20 j leeftijd heb je een kroon van mogelijks 2m diameter,de mijne heeft een diameter van net iets meer dan 3m.Als je in warme stadsomgeving woont zal indien je een tentje met serreefect bouwt in de winter de Jubaea het in zachte winter zonder verwarming redden.Echter de eerste 3 j moet hij goed inwortelen en zul je bij aanhoudende vorst best af en toe bijv.een snoer van kerstverlichting die je rond de stam doet moeten aanleggen(als je die enkel aanlegt bij temp kouder dan -7° en of ijdagen moeten de kosten meevallen).Keinere planten zijn ook vorstgevoeliger dan Jubaeas met al een stam van 30 cm bijvoorbeeld.Je moet ook rekening houden met de temperatuur in de winter dicht tegen de grond (best een thermometer op de stam hangen )want op die hoogte is het gemakkelijk eens 5 graden kouder dan op 2 m hoogte.Beste periode om Jubaea aan te planten is mei-juni als de bodemtemp al wat hoger is,later op het jaar is ook niet zo goed omdat de palm best al wat ingeworteld is voor de winter.
Ik ben ook dyslexties daarom vind ik dat mensen niet zoveel op al die leestekens moeten letten daarom zei ik dat zolang je nog eruit kunt opmaken wat er staat is het voor mij prima.
groeten ivo
Beste Komkommer, probeer het eens met kortere zinnen. Tegenwoordig is iedereen die slecht schrijft kennelijk dyslectisch ;)
Ik zal kortere zinnen proberen dan hoop ik dat het duidelijker word. Maar dat iedereen die
slecht. Kan schrijven tegenwoordig dislecties is daar ben ik het niet helemaal mee eens ik
heb meerdere tests gedaan. en daar is uit gebleken dat ik het simpelweg niet ga leren ik heb
hier een stapel papier liggen waar dit alllemaal in staat. Als jij het hier niet mee eens ben
moet je het zelf weten ik ga hier verder niet op in ik heb geen zin in ruzie hier dat staat zo
ongezellig.
Die jubea die word wel heel erg groot ik heb er wat over opgezocht en ik schrok een beetje
van de prijzen van zo'n palm. Voor eentje die al een stam begint te maken betaal je zo een
paar duizend euro. Ik denk dat ik er een aantal ga zaaien. Een kleintje ziet er toch ook best
leuk uit en de eerste paar jaar kan hij nog op de vensterbank in de winter.
Bedankt voor de hulp iedereen
Gebruik je misschien de browser Safari? Daar kan dit forum niet mee overweg vice versa. Met Firefox komen je tekstregels wel over zoals opgeschreven.
Succes,
Draco
Ik gebruik Inderdaat safari ik zit namelijk ook op mijn telefoon.
Sorry maar dit schiet niet op zo, wil niet vervelend zijn.
Edward
Foto van mijn Jubaea in de vroege lente;op de foto is de kleur geliger dan in werkelijkheid.
Misschien een rare tip, maar ik zou Syagrus Romanziffiona var. Litoralis proberen... Ik heb een lange tijd geleden een oom die zeker 10 jaar in Rotterdam gewoond had voordat hij naar Antwerpen verhuisde...
Van hem heb ik gehoord dat het er zelden streng (-5°c) vriest.(Is dat ook zo?) En hij woonde niet bepaald in het centrum, eigenlijk al meer op het platteland...
Deze Syagrus soort heeft een winterhardheid van -9°C, de buurman van m'n oom in Rotterdam indertijd heeft zo'n palm in zijn tuin staan en overleefde keer op keer (soms zonder bescherming!) de winter...
Het is maar een suggestie, zelf vind ik het een van de schoonste winterharde palmen die er zijn...
Groetjes, Dirk
Hier nogmaals een foto van dergelijke soort(Syagrus Romanzifonia litoralis ...;)
Betere naam: Syagrus romanzoffiana
...maakt geen schijn van kans in ons klimaat...ze overleven een zachte winter wel maar groeien voor geen meter in ons 'koude' klimaat. een winter met enkele vorstdagen en temps rond de -5/-7°C en de kans is groot dat hij de volgende lente dood ingaat of op zijn minst zwaar beschadigd.
is al vele malen geprobeerd en zelfs op veel mildere plaatsen, zoals cornwall, doet deze palm het slecht en sterft tijdens een wat hardere winter.
Is ook mijn ervaring. Groeit zelfs in 'voor onze begrippen' warme perioden amper. Laat staan na een elfsteden winter, kansloos.
Ook als kuipplant beleef je maar weinig plezier aan deze palmsoort. Ik heb de selectie Santa Catarina, die volgens beweringen beter koude verdraagt. Het is een trage groeier, die naar mijn ervaring slecht bladhoudend is. Butiagrus doet het wat dat betreft hier beter evenals Parajubaea torallyi. Over vederpalmen gesproken en of deze 2 wel 'winterhard' zijn? In ieder geval zijn ze kansrijker dan voornoemde 'Cocos plumosa'.