winterschade palmen
#1
ma, 04/04/2011 - 19:34
winterschade palmen
Mijn palmen (waarvan ik ook de naam helaas niet ken) zijn de winter niet zo goed doorgekomen.
Palm 1
Deze palm heb ik al meer dan tien jaar en heeft altijd buiten overwinterd. Het is wel vaker gebeurd dat het blad bruin werd, maar dit jaar werd het bruin én lieten ze vanzelf van de stam los.
Palm 2
Deze heb ik een aantal jaren en is eigenlijk altijd de winter zonder schade doorgekomen. Dit jaar zijn de bladeren helemaal bruin geworden.
Mijn vraag is: zijn de palmen dood of kan het nog wat worden? Alvast dank voor de reactie's.
palm 1
palm 2
Foto 1 lijkt mij geen palm maar de (overblijfselen) van een cycas revoluta. Het lijkt mij zeer sterk dat die altijd buiten heeft overwinterd, want daar lenen ze zich niet voor.
Foto 2 wás een chamearops humilis, die is rijp voor de kliko helaas. Voor 10 euro heb je met een beetje geluk een vervanger.
Bedankt voor de snelle reactie! Jammer dat het nu afgelopen is met ze... :(
De cycas heeft toch echt ruim 10 jaar buiten gestaan. Al is het wel ruim 6 jaar op een balkon op het zuiden geweest.
Gisteren mijn Trachycarpus F. helaas vrijwel moeten kaalsnoeien; alle bladeren bleken totaal verdroogd.
Het is nu een beetje een zielig gezicht, ik hoop nu maar dat het weer snel goedkomt :-(
Bert
Ben bang dat die laatste speer er ook nog wel uitgaat. Geef er maar eens een goeie ruk aan. Ik heb deze winter ook een kwijtgeraakt met een stam van 10cm. Bladeren knepen zich samen en leken te verdrogen en dit proces zette zich langzaam door tot de speer. Ook deze heb ik er later ook uit kunnen trekken.
Ik had een 3 stammige met 160cm stam, 100cm stam en de kleine van 10cm stam. De groten zien er op bladschade door sneeuw nog goed uit maar de kleine is toch gesneuveld ondanks de gelijkwaardige bescherming.
De kleinere Trachies zijn minder winterhard,daar nog bovenop het probleem moet je nog rekenen dat de temp op 15cm boven de grond enkele graden lager uitkomt dan op een goede meter hoogte.Daarom is het in koude streken zeker raadzaam om direct een groter ex aan te planten.Niet alleen voor Trachycarpus geldt dit maar zeker ook bij Jubaea waar je vaak ziet dat zelfs in Engeland kleine ex niet overleven terwijl de grote slechts lichte schade hebben.
Volgens mij heeft het niet direct met 'hoe groot is de palm' te maken maar meer de conditie van het wortelgestel. Hoe meer en grotere wortel-kluit, des te vorstbestendiger.