wollemia nobilis
#1
wo, 06/05/2009 - 21:53
wollemia nobilis
ik ga er 1van kopen van deze boom en er is veel op internet telezen maar hebt iemand deze ook en wat zijn de ervaring er van
gr arpad
ik ga er 1van kopen van deze boom en er is veel op internet telezen maar hebt iemand deze ook en wat zijn de ervaring er van
gr arpad
Ik heb sinds 2 jaar een jong exemplaar (zaailing) en deze groeit naar wens. Voorlopig behandel ik hem als kuipplant. Het uitlopende jonge naaldloof is naar mijn ervaring gevoelig voor zonnebrand. Daarom houd ik hem uit de felle middagzon. In de natuur groeit deze conifeer in beschutting van een diepe kloof. Ik begrijp uit de aangeboden informatie over deze unieke plant, dat de zijtakken onvertakt blijven. Ook dat is een reden om schade aan de naalden te voorkomen.
bedankt voor je antwoord
gr arpad
Een zeer bijzondere en zeldzame mooie plant en waarschijnlijk een must voor plantenverzamelaars, maar ik vind het niet echt exotisch ogen, ik vind het een beetje een kruising tussen een taxus en een Araucaria araucana.
Moet een plant dan exotisch ogen?
Ik denk dat dat heel persoonlijk is. De 1 zal staan te kwijlen bij een palm; de ander plant er geraniums onder. Ieder zijn plezier.
De meeste tuinen met exotische planten zijn veelal nog volgens het hollands tuintjes principe aangelegd: keurig gazonnetje, nette randjes langs de bedden en strakke paden. Ik spreek dan ook liever van tuinen met exoten; niet van exotische tuinen.
Ik ben het wel eens met Greenconnection, een tuin moet een compositie zijn, een muziekstuk als het ware.
Groet,
Draco
Helemaal mee eens.
Groetjes
Hoi
gras hoort inderdaad niet thuis in een exotische tuin.
Gr Hent
@Hent
Als je gras niet mooi vindt begrijp ik dat maar om te zeggen dat gras niet in een exotische tuin hoort vind ik complete onzin.
Afgelopen jaren ben ik o.a. in Sri Lanka en Indonesie geweest en raad eens wat je tegenkomt in een exo
Grassen, met name siergrassen kunnen een mooie aanvulling zijn, maar bedoeld werd hier het keurig geschoren gazonnetje.
Cees, wij noemen dat hier een park of plantsoen met bomen en geen tuin. Als je geen zin hebt om onkruid te wieden, dan heeft gras de voorkeur boven een andere begroeiing. Het behoeft weinig onderhoud. Ik vind het echter zonde van de ruimte en gebruik elk plekje in de tuin om iets van mijn gading te planten (mooie varens bijvoorbeeld). Bij voorkeur beperk ik me tot hooguit enkele exemplaren per soort of variëteit. Gras voldoet daar niet aan en ik ervaar het eerder als een lastig onkruid, enkele siergrassoorten daargelaten.
Groet,
Draco
Kijk bijvoorbeeld eens naar de tuin van P. Wygaerts https://tinyurl.com/y33zleh5
daar is ook een gazonnetje maar je waant je er meteen in het buitenland, de foto van draco is werkelijk prachtig, echt waar, maar vind ik minder exotisch ogen.
Groetjes
Helaas waan ik me daarbij niet onmiddelijk in de tropen, bij het zien van een paar (mooie!) palmen. Ik blijf het gazon met flagstones(!) niet exotisch vinden, om van tropisch maar te zwijgen.
In de tropen niet nee, dan zou je eerder richting jungletuin moeten gaan. Daar is gras dan inderdaad minder geschikt. Maar een conifeer ook mijn gedacht!
Groetjes
Ik heb een voorkeur voor een tuin die zoveel mogelijk natuurlijk aandoet. Een compositie of muziekstuk zoals Draco dat opmerkt. Toch is dat niet alleen een kwestie van smaak. Ik woon in een oud houten huis in een lommerrijke buurt met een grote tuin die gewoon vraagt om een natuurlijke indeling en opbouw.
Vrienden van mij hebben daarentegen een nieuwbouwhuis met een werkelijk strak tuintje met tegels en borders wat goed bij het huis past en er mooi uit ziet (niet mijn smaak overigens). Deze tuin is erg klein en wordt daardoor beperkt door een noodzakelijke functionele indeling. Veel mensen hebben dit probleem.
Ik vind het daarom knap dat veel forumbezoekers hun nog jonge tuinen een exotisch karakter proberen te geven. (met of zonder gras)
groeten Cees
Ik vind dit best wel een interessante discussie. Misschien een goed idee om een topic te starten: Wat is jou idee van een exotische tuin?
Verduidelijkt met foto's enz. Ik weet zeker dat veel mensen (waaronder ikzelf) daar iets van kunnen opsteken. En het levert ongetwijfeld leuke plaatjes en discussies op.
Groetjes
Sub t: Deze topic begon bij Wollemia, een conifeer. Denk je niet dat deze plant op hogere leeftijd met een kale stam niet zal onderdoen voor een exotisch uitziende palm? Ondanks dat het een conifeer is?
Rest nog de vraag of Wollemia voldoende vorstbestendig zal blijken? De verwachting is dat een volwassen gesetteld exemplaar wel tot -12° C kan overleven (zone 8). Op zichzelf is dat al verrassend gelet op de natuurlijke groeiplek in Australië.
Een beschutte plaats lijkt desalniettemin de beste locatie om schade aan de naaldkroon te voorkomen, met zo nodig extra winterbescherming tegen uitdroging door vrieskoude met zon en wind.
@greenconnection
De volwassen honderden jaren oude exemplaren zijn inderdaad indrukwekkend.
Zou een mensenleven lang genoeg zijn om dat effect te bereiken?
Ter vergelijking een slangenden (A. araucana) in een tuin is ook iets he
Wat een onzin, gras kan zeker wel in een exotische tuin, in de tropen heb je ook gras hoor.
En ik vind veel exotisch zelfs een hosta, en dat een tuin er mooi bij moet staan en een eenheid moet vormen met bv. de woonkamer, dat staat iedere verzorgde tuin in deze periode wel, alles is fris en nieuw.
Probeer het maar zo te houden als de slakken gaan aanvreten, en als de insecten het minder mooi maken, langdurige droogte langdurige natte perioden etc...
Bestrating is vaak ook bij mij, echt Hollands, maar dat is niet anders, je ziet in de zuid Europeese landen veel de bekende kasseitegels met die mooie vierkantjes erin of de cirkels, deze had ik in mijn vorige tuin, van geslepen graniet, kan er niet meer aan komen nu.
Dat is dan echt zuid Europees.
Zo hadden wij het tot 2003 in onze oude tuin/woning.
Nu ben ik ook tevreden hoor, maar het is anders.
Ons huidige terras en tuin, verzorgd, ik ben er bijna elke dag mee bezig.
Wat duidelijker...