Hallo forummers,
Wat kan ik doen?
Oppotten eerst een stukje afzagen?
Zo ja in welke grond en waar buiten houden of binnen zetten, op zolder is het wat koeler en veel zonlicht.
Zoals je kan zien is ie ingerot bij het maaiveld kluit zit in de grond nu, dit is de rest.
gr. Edward
--
Ik heb geen idee of je de stam kunt stekken. Je kan zeggen niet geschoten is altijd mis en het rotte deel afzagen; de stam goed laten opdrogen en oppotten in een zanderig grondmengsel eventueel gemengd met lavagrit. Bij gebruik van verse vochtige potgrond is dan voorlopig geen water nodig. Koel en vorstvrij overwinteren. Ik zou voor de zekerheid kijken of er ondergronds nog iets bruikbaars is. De kans dat een wortelstronk weer uitloopt lijkt me groter. Vergelijk dat met de Cordyline australis die bij mij bovengronds was vergaan en nu weer uitloopt vanuit de ondergrondse wortelvoet.
Hoi Draco,
Ik heb een stuk afgezaagd en weer opnieuw opgepot in verse tuinaarde, niet nat gemaakt want de tuinaarde uit de zak is al enigzins vochtig.
Ik heb met de yucca recurvifolia regelmatig succes gehad om op deze manier alles weer te laten wortelen.
Met de rostrata heb ik geen ervaring.
De yucca staat nu op het terras en ziet er nu natuurlijk uit als een mooie kuipplant maar steekt zonder wortels in de pot.
Ik heb wel een plastic vuilniszak om de stam heen gebonden zodat de potaarde niet nat kan worden bij regen.
Als een soort rok zit het maar ik heb wel gaatjes erin geprikt voor evt. ventilatie.
De kluit zit echter nog wel in de grond en daar zullen wel zijscheuten van gaan ontstaan dat gebeurd bij alle yucca's.
Ik had deze al jaren op deze plek staan, kennelijk nu toch te vochtig en te weinig zomerwarmte.
vr. gr. Edward
Nu heb je de kletsnatte wond in vochtige aarde gezet, dat is bijna een garantie voor schimmel, zeker wanneer ie nog eens de hele winter buiten staat met een zak over de pot zodat het geheel helemaal niet droogt.
bij de stronk, de rotte boel weghalen en luchtig afdekken, dan maak je misschien volgend jaar kans op uitlopers.
Dit hele gebeuren is waarschijnlijk gekomen door te natte tuinaarde tegen de stam aan waardoor de boel gaat rotten op den duur.
je kunt dit soort niet zomaar vergelijken met recurvifolia, ze groeien in de natuur onder tottaal verschillende omstandigheden. recurvifolia is bijna niet uit te roeien en met rostrata mag je al blij zijn dat ie blijft leven.
Gr
Ruud
Ho wacht,
Ruud, de stam heb ik zover afgezaagd uiteraard tot aan een goed deel stam, deze steekt nu in ietwat vochtige potaarde dat klopt.
Die potaarde droogt wel uit maar alleen als ie binnen staat, ik heb een plek op de zolder in de de volle zon waar alles groeit ook in de winter.
Maar koel is het er niet, mijn zolder is geen echte zolder maar een 4e kamer in huis, en de temp. is er 20 a 22 graden.
Mijn kuipplanten van het dakterras verhuizen er naartoe, gaat ieder jaar goed.
Ik begrijp als ie nu buiten blijft staan het niet zal helpen, dit vochtige weer maakt de potaarde al natter al regent het niet.
Dus wat is je tip Ruud, naar die plek op de zolderkamer, dan droogt ie uit en krijgt veel zon, op het zuiden.
Er zat geen rot deel meer aan de stam die nu in de grond steekt.
gr. Edward
Ik zou hem naar binnen doen en dan idd lekker in de zon, zeer minimaal water en misschien dat er dan iets van wortels verschijnt maar ik heb er een hard hoofd in. Ik denk eerder net als draco aam uitlopers aan het stuk in de grond, maar zoals gezegd ook dit zo droog mogelijk houden en dan heb je kans dat er volgende zomer wel wat sprietjes rondom de oude stronk verschijnen.
Gr
Ruud
Edward, bijna alle stamvormende yucca's ontwikkelen vanzelf wortelpunten als je de stam gewoon droog laat liggen op een lichte plaats. Niet oppotten dus, dan krijg je rot, maar gewoon de stam laten drogen. Op het moment dat je blad gaat verdrogen, zie je ook krimp op je stam ontstaan. Dat is ook het moment, soms eerder, dat er spontaan wortelpunten uit je stam ter ontwikkeling komen. Dat is het moment om weer op te potten, dan mag dat wel in licht vochtige aarde. Ik zou de stam rechtop bewaren, op een paar latjes, zodat het wondvlak vrij is van de grond en kan drogen. Als je m plat laat drogen krijg je wortelpunten over de hele stam.
Nu drogen en in februari maart oppotten dus. Succes.
Na drogen en behandelen zoals boven beschreven zou ik willen adviseren hem niet in vochtige grond maar in seramis op te potten en inderdaad met plankjes of zo te immobiliseren. Dan is de kans op rot miniem. Werkt ook goed bij cacteeen, met Yucca's heb ik geen ervaring.
Ruud
Dat een stam zomaar uiloopt klopt voor soorten als elephantipes, gloriosa. recurvifolia, aloifolia e.d helaas niet standaard voor rostrata en ook de stam zul je niet zien krimpen door de bladresten.
Droog is idd het belangrijkste en seramis kan idd wonderen verichten, al heb ik er zoals ik eerder zei een hard hoofd in.
Gr
Ruud