Yucca thompsoniana
#1
di, 05/08/2008 - 11:08
Yucca thompsoniana
Beste forumleden,
Mijn Yucca thompsoniana van ruim 1,5 meter hoog en 3 koppen is helemaal geel geworden. Er zit geen groen blaadje meer aan. Vorig jaar juli heeft hij gebloeid en sindsdien geen teken van leven meer. Vanaf oktober heeft hij samen met mijn andere droogteplanten onder een afdak gestaan, dat ik pas in maart heb verwijderd. Is er nog hoop? De Yucca rostrata die ernaast staat doet het perfect.
Bij voorbaat dank voor jullie hulp.
Martijn
De uitgedroogde geelachtige bladeren hangen naar beneden langs de stam, wat voor een extra winterbescherming zorgt.
hij doet dit dus om zich te beschermen tegen de winter.
Dat is wat ik er van weet.
MVG.
Lars
Dag Martijn
Is een foto mogelijk?, dat geeft direct meer duidelijkheid.
Groet
Hans
Bedankt voor jullie reacties. Ik wist al dat deze plant zijn bladeren als een rok om de stam draagt, dat deed hij al toen ik hem kocht. Maar nu zijn alle bladeren geel geworden en vrees ik dat hij ermee is gestopt. Even een foto ter verduidelijking. Rechts de Thompsoniana, links een Rostrata.
Hij heeft wel een erg dikke rok......
mischien is het te zwaar of te warm dat weet ik niet....
Ik kijk er verbaasd naar maar daar houdt het al aardig mee op.
Wellicht heeft hij de laatste winter veel vocht en kou gehad, bij mij zijn hierdoor ook twee Yucca rostrata's verloren gegaan met dezelfde kleuren als nu bij jou.
Niet of niet goed genoeg afgedekt?
Hans
hallo
melke yucca is dit nog eens naast je Yucca thompsoniana ( aan de rechter kant)
Hoi allen,
Hij heeft eerder misschien te droog gestaan dan te nat.... Vanaf oktober tot maart nul water. Wel een lichtdoorlatend dak.
De Yucca rechts is een Yucca carnerosana. Enorme bladeren heeft die, waaraan je je niet moet prikken! Hij doet het leuk, hè?
Martijn
Ik heb vaak pech gehad met yucca's bij een groene yucca rostrata kon ik een keer zo de bovenkant eraf trekken, er stond alleen nog maar een stam in de grond en de kop met een stukje stam lag ernaast op de grond. Deze werdt ook binnenin bruin en bruiner, later was het over en uit.
Ik denk dat het met je yucca thompsoniana ook over en uit is, ik begrijp het verhaal in dit onderwerp over 'de rok' niet zo goed, uiteraard houden deze soorten de bladeren en die worden bruin en blijven als een rok zitten, maar de kern en de bladeren eromheen moeten toch echt groen van kleur zijn.
Onder die rok wordt wel vocht vastgehouden, het nadeel is dat feit in ons klimaat, in hun habitat wordt zo de stam beschermd tegen de koude die in woestijngebieden s'nachts heerst, maar het is er altijd droog.
Dat je yucca nog heeft gebloeid zegt niet zo veel, dat leven was er nog, ze sterven langzaam kunnen jaren op een plek er redelijk uitzien en dan gaan ze alsnog het hoekje om.
Met deze soorten is het vocht wat er toch al teveel is ondanks ze in de winter droog staan, de boosdoener.
Vocht vereisen ze zeer weinig, in hun habitat regent het bijna nooit.
Ik heb nu een dubbelkoppige rostrata al 2 1/2 jaar in de volle grond staan, en die ziet er niet frivool uit, ik denk dat het toch eens over is met deze boom, want ik heb deze als bare-root gekocht en aangeplant, dat is dus toch geen succes geweest kennelijk, want ergens anders staat een yucca rostrata die het buitengewoon goed doet, die kocht ik ooit als gezonde groene plant bij een tuincentrum.
De yucca soorten als de recurvifolia en de gloriosa en de aloifolia maken meer kans en trotseren het vocht beter.
gr. Edward
Bedankt Edward. Ik laat 'm nog een winter staan. Als er volgend jaar niets gebeurt gaat ie eruit....