Ik heb ze ook veel gezaaid en ik haalde wel altijd zo veel mogelijk van die 'vezeltjes' weg. Ik kreeg er echter niet alles af en daarom deed ik ze altijd nog even voor een uurtje of 2 a 3 in een bleekwater-oplossing leggen ( 1/10 ). Daarna even afspoelen met afgekoeld gekookt water en dan het zaaimedium in. Misschien een beetje overdreven allemaal maar ik had in ieder geval geen last van schimmel!
Hoi Deze heb ook gezaaid, inmiddels enkele weken geleden. Ze komen nog niet op, ik heb de vezels laten zitten maar wel met de zaden enkele keren over een schuurpapiertje gehaald, en de andere helft niet. Dus nu maar wachten. Groeten Hans
Niet pellen of beschadigen. Leg de zaden in een bak, gedurende 3 a 6 maanden in vochtig scherp zand, regelmatig keren. ( stratificeren) Het zaad zal dan vanzelf 'kiemen' Hierna kan je ze in potjes zaaien.
stratificeren is trouwens een vries of kouperiode in de koelkast , ofwel een winter simuleren .
ik weet niet of je dit bedoelt ? maar deze zaden hoeven niet gestratificeerd te worden.
Tevens houden deze zaden van een temperatuur van rond de 16 en 18 graden net zoals trachycarpus, ik geef de zaden eerst een warmte periode van 2 weken en daarna hou ik ze op kamertemperatuur.
temperatuur fluctaties werken ook ( afwisselen met temperaturen bijvoorbeeld 10 uur laag en 10 uur hoger)
je mag ze gerust een week weken als je dat wilt , als je het water maar elke dage verschoond
@Lodewijk: Er zijn meer vormen van stratificatie! De gewone zorgt voor verzwakking van de zaadwand en daar wordt hiernaar verwezen. Ook kunnen sommige zaden een koude behandeling nodig hebben om bepaalde eiwitten uit te schakelen. Daarvan is bij palmen n
3 tot 6 maanden is wel erg veel tijd om een Chamaerops te laten kiemen of je moet oude zaden hebben. Met een beetje verse zaden heb je binnen een maand al hele grote kans op gekiemde zaden. Verder is Chamaerops humilis een erg gemakkelijke kiemer. Keren en stratificeren is echt niet nodig. Even de vezeltjes (grotendeels) verwijderen na het weken omdat anders de kans op schimmel wat groter kan zijn maar verder zal ik er niet te veel werk van maken hoor.
Ik heb ze ook veel gezaaid en ik haalde wel altijd zo veel mogelijk van die 'vezeltjes' weg. Ik kreeg er echter niet alles af en daarom deed ik ze altijd nog even voor een uurtje of 2 a 3 in een bleekwater-oplossing leggen ( 1/10 ). Daarna even afspoelen met afgekoeld gekookt water en dan het zaaimedium in. Misschien een beetje overdreven allemaal maar ik had in ieder geval geen last van schimmel!
Succes
Hoi
Deze heb ook gezaaid, inmiddels enkele weken geleden.
Ze komen nog niet op, ik heb de vezels laten zitten maar wel met de zaden enkele keren over een schuurpapiertje gehaald, en de andere helft niet.
Dus nu maar wachten.
Groeten
Hans
Niet pellen of beschadigen. Leg de zaden in een bak, gedurende 3 a 6 maanden in vochtig scherp zand, regelmatig keren. ( stratificeren) Het zaad zal dan vanzelf 'kiemen'
Hierna kan je ze in potjes zaaien.
ik schraap alle vezels eraf met een aardappelschilmesje , deze zaden kunnen behoorlijk wat hebben.
stratificeren is trouwens een vries of kouperiode in de koelkast , ofwel een winter simuleren .
ik weet niet of je dit bedoelt ? maar deze zaden hoeven niet gestratificeerd te worden.
Tevens houden deze zaden van een temperatuur van rond de 16 en 18 graden net zoals trachycarpus, ik geef de zaden eerst een warmte periode van 2 weken en daarna hou ik ze op kamertemperatuur.
temperatuur fluctaties werken ook ( afwisselen met temperaturen bijvoorbeeld 10 uur laag en 10 uur hoger)
je mag ze gerust een week weken als je dat wilt , als je het water maar elke dage verschoond
@Lodewijk: Er zijn meer vormen van stratificatie! De gewone zorgt voor verzwakking van de zaadwand en daar wordt hiernaar verwezen. Ook kunnen sommige zaden een koude behandeling nodig hebben om bepaalde eiwitten uit te schakelen. Daarvan is bij palmen n
Hoi Bernt..
3 tot 6 maanden is wel erg veel tijd om een Chamaerops te laten kiemen of je moet oude zaden hebben. Met een beetje verse zaden heb je binnen een maand al hele grote kans op gekiemde zaden. Verder is Chamaerops humilis een erg gemakkelijke kiemer. Keren en stratificeren is echt niet nodig. Even de vezeltjes (grotendeels) verwijderen na het weken omdat anders de kans op schimmel wat groter kan zijn maar verder zal ik er niet te veel werk van maken hoor.
Gr. Don