zwarte vliegjes op potgrond bananenplant
#1
wo, 20/01/2010 - 21:39
zwarte vliegjes op potgrond bananenplant
Hallo,
Ik heb al een tijdje een bananenplant en heb hem dik een maand terug met nieuwe potgrond in een grotere pot gezet. Onderin de pot zit een bakje dat het water opvangt en verder heb ik de pot gedeeltelijk gevuld met hydrokorrels. Sinds die tijd ong. zit er vooral op het potgrond zwarte vliegjes. De bladeren worden steeds slechter...
Wat kan ik het beste doen? Nieuwe potgrond? of... Ik wil het goed bestrijden want mijn bananenplant is groot en ik heb hem nog niet zo heel erg lang.
Ik kijk uit naar jullie adviezen!
Groetjes johanna
Een plant verpotten in de winter is vragen om problemen. Het voorjaar was een betere tijd geweest.
De vliegjes zijn onschuldig; als je de potkluit wat droger houdt, verdwijnen ze wel.
Het is niet per definitie zo dat verpotten in de winter een slechte zaak is. Dit is een hardnekkig misverstand. Zeker als je de oude kluit niet beschadigd en je deze gewoon in een ruimere pot zet. Ten opzichte van een potrand is de nieuwe potgrond dan juist een grote verbetering wat eigenlijk altijd goed uitpakt voor een plant. Maar als je de wortels wel beschadigd - wat vaak als tip wordt gegeven (meestal nergens voor nodig) - dan moet de plant in een ongunstig jaargetijde zich herstellen wat veel energie kost. Dan loop je mogelijk wel een risico. Maar het hangt sterk af van de omstandigheden. Staat de plant op een goede plek en groeit ie goed, dan is er geen bezwaar om te verpotten in de winter of wanneer dan ook. Johanna, kijk even verder op het forum naar onderwerpen over varenrouwmuggen. Daar is al het nodige over geschreven. Dat zijn vermoedelijk die zwarte vliegjes. Overigens, dat je banaan zo slecht wordt nu is vrijwel zeker het gevolg van spint. Heel veel bananenplanten hebben daar in de winter last van. Laat maar eens een foto zien, liefst een close up. Maar als je goed kijkt vindt je een stoffige laag op je blad, vooral aan de onderzijde nabij de bladpunten. Veel sproeien en zo licht mogelijk zetten of sprayen. Succes.
Bijna alle potgrond is besmet met de varenrouwmug de larven tasten wortels van vooral zaailingen aan.Het is te bestrijden met Admire van Bayer.
Lees de aanwijzing op de verpakking.Denk ook dat spint de boos doener is.
En heeft Banaan ook wat nader onderzoek gedaan? Ben benieuwd...
Bedankt voor jullie adviezen!
Ik ben nog steeds aan het zoeken! Ik geef de plant op dit moment geen water, om de potgrond uit te laten drogen. De vliegjes blijven nog steeds.
Ik vind het wel lastig: De bladeren van de plant beginnen het ook te begeven. De eindpunten zijn bruin en droog. De bladeren gaan om beurt dood. Daarnaast heb ik al een paar maanden een nieuw blad dat niet open gaat. (deze misschien aan de randen ook uitgedroogd waardoor hij niet open gaat?) Die droge punten: Ik weet dat dit ook kan komen door een droge luchtvochtigheid, omdat de plant mede in de buurt van de radiator staat. (heb geen andere plek, waar hij beter licht krijgt!) Wat ik nu doe is de luchtvochtigheid in huis verhogen (probeer boven de 40% te komen(de lucht is erg droog) en ik sproei de plant met een plantenspuit dagelijks nat.
Mijn vragen:
- hoe komt het dat de bladeren uitdrogen, terwijl ik ze ook natspuit?
- gaat de plant niet uidrogen doordat hij nu helemaal geen water krijgt? (potgrond onder de bovenlaag is wel vochtig, dus...?)
Is het goed om de potgrond om te woelen, of nieuwe?
Wie kan mij helpen met de bladeren die het om beurt begeven. Ze drogen uit en worden geel.
Ik heb de plant al een keer voor spint behandeld en ook voor wolluis. Naar mijn idee zit er geen spint op de bladeren, maar ik weet het niet zeker.
Is een extra behandeling tegen spint om het uit te sluiten erg schadelijkvoor de plant?
Bij het verpotten zag ik in de potgrond 2 nieuwe stekjes van bananenplant!
Door het verpotten zitten deze nu ver onderin de pot ong. 40 cm. (plant is ongeveer 1,50 meter hoog) Komen deze dan nog wel boven?
Veel vragen... hopelijk kan iemand met mij meedenken!
Tot horens!
Gr johanna