15) Dicksonia
#1
za, 06/12/2008 - 21:24
15) Dicksonia
Dicksonia anthartica - 10 gr., en
Dicksonia fibrosa - 6 gr.
A) uit zaad te winnen ? aan te vullen door derden
B) Uit stekken te winnen is zeker goed mogelijk, dikwijls vertonen zich nieuwe loten die, zodra geplant een goede kans krijgen om door te groeien.
C) Zet de plant niet in de volle zon hij prefereert schaduw.
D) Houdt de plant goed vochtig begiet hem regelmatig vanaf boven in de kruin, de stam mag gerust vochtig aanvoelen.
Dit geldt voor beiden soorten.
E) Dicksonia anthartica deze vorm is meer vorstbestendig dan de fibrosa.
De anthartica wordt dan ook regelmatig in de volle grond gezet, let wel hier is winterbescherming wel nodig. Hij dient in de winter in de volle grond geen extra water te krijgen de groei staat stil, en bij te veel vocht bevriest hij alsnog.
Bescherm ook de grond rondom tegen bevriezen, zodat ook de wortels beschermd zijn, enkele graden vorst zonder bescherming zou mogelijk moeten zijn, persoonlijk vind ik dit niet raadzaam, het is geen goedkope plant en verliezen is zonde.
Als voorzorg een lichtslang om de plant aanbrengen tot in de veren/tongen, gaat de vorst echt aantrekken dan kun je tenminste bijverwarmen zonder al te veel kosten.
E1) Gaat deze plant in de winter naar binnen, dan helemaal anders handelen; zorg dat de plant net als in de zomer vochtig blijft, uiteraard minder nat dan in de zomer immers de plant vraagt minder water( niet laten uitdrogen).
Om ruimte te besparen kun je de tongen bijeen binden, daar ondervindt de plant geen hinder.
Water geven door middel van een plastic fles met gaatjes in de dop en in de bodem werkt uitstekend, je kunt deze fles op zijn kop boven in de plant tussen de tongen zetten, liefst regenwater waar de kou al vanaf is .
F) Dicksonia fibrosa
Er zijn liefhebbers die hem in de volle grond plaatsen, dan dient U te handelen als onder E, echter de besherming moet al gelijk veel degelijker zijn, persoonlijk vind ik het geen aanrader, je wordt geheid een keer verrast en weg is de plant.
Bij het naar binnen halen van de fibrosa kunt U dan handelen zoals onder E1) is omschreven
Dicksonia antarctica - 10 gr.,
Gaat hier nu zijn derde winter in, laagste temp -10(eerste jaar) , het eerste jaar ingepakt met vier lagen vliesdoek, wel de veren/tongen verloren, maar ze komen eind April weer omhoog. Groeit niet/of bijna niet.
let op de schrijfwijze van het epitheton; zonder 'h' en met 'c'
Dicksonia antarctica ipv anthartica
mijn Dicksonia antarctica gaat zijn 2de winter in. ze staan onbeschermd en bij temperaturen onder de -5°C zoals tijdens woensdagnacht steek ik er een prop vliesdoek in. ik heb er 3 en eentje krijgt veel zon gedurende de zomer en deze maakt dan ook wat kortere bladeren aan maar ze worden niet bruin door de zon. je moet ze wel veel sproeien bij warme zonnige dagen als ze in de zon staan. het is de bedoeling dat die varen mettertijd in de schaduw staat van een kurkeik maar het zal wel nog enige jaren duren eer de kurkeik groot genoeg is dat hij voor wat schaduw kan zorgen...
een foto van één van de Dicksonia antarctica's na woensdagnacht. wel mooi witte bladeren maar ik zie dit liever niet teveel...
let op de schrijfwijze van het epitheton in de titel; zonder 'h' en met 'c'
Dicksonia antarctica ipv anthartica
Ik heb mijn eerste D. antarctica met 90 cm stam in 1996 uitgeplant in navolging van anderen. Die winter vroor het minimaal 17°C en in geen enkel mij bekend geval heeft de varen dat overleefd. Mijn Trachycarpus heeft toen trouwens ook het loodje gelegd. Sindsdien overwintert antarctica in de koude kas met de veren opgebonden. Ik geef alleen zonodig water op de kluit, de stam en groeipunt houd ik droog. Vanwege de aanwezigheid van diverse (boom)varens heerst er een hoge luchtvochtigheid in de kas. Desalniettemin verliest de stam flink aan gewicht. Zolang de kroon echter frisgroen blijft is er volgens mij geen risico dat de verbindende wortels in de stam verdrogen. Dat gevaar is wat groter bij boomvarens met dunnere stammen zoals D. squarrosa en Cyathea cunninghamia. Ik geef er dan de voorkeur aan om de stam af en toe met een plantenspuit te nevelen. Een teveel aan water op de kop zou wellicht rotting kunnen veroorzaken.
Bij de laatstgenoemde soort ging het overigens een keer mis door een vroege nachtvorst met als gevolg rudimentaire bladontwikkeling. Ik heb de stam daarna enkele jaren omwikkeld gehouden met plastic keukenfolie met uiteindelijk volledig herstel als resultaat.