2 4) kiwi - jenny !
#1
za, 06/12/2008 - 21:28
2 4) kiwi - jenny !
Beste Kiwi hobbyisten.
P. Venhorst is Kiwikweker.
In die hoedanigheid plaatst hij dit bericht, mede om dwalingen in een bepaalde soort te onderscheppen en te onderstrepen.
Ik heb zijn tekst ongemoeid gelaten met uitzondering van aangepaste hoofdletters
( Ed Ressiv)
Als Kiwi kweker wil ik graag reageren op de vele vragen die gesteld worden. De meeste antwoorden zitten al in het volgende.
Rond 1990 zijn wij op de markt gekomen met de Kiwi-Jenny.(Actinidia deliciosa )
Deze plant is een zelfbestuiver.
Dit betekend dat U maar één plant nodig heeft,deze bestuifd zich zelf.
In de bloem ziet U dan ook gele en witte meeldraden.
Het succes was en is nog steeds zeer groot.
Doch er zijn zwarte schapen in de kwekerswereld die graag mee willen profiteren van dit succes. Deze brengen zaailingen op de markt en hangen hier een naamkaartje Jenny aan !
Een zaailing is best een mooie plant maar helaas gaan deze niet of zelden bloeien.
Áls ze überhaupt gaan bloeien zijn het vaak mannelijke bloemen,dus als vruchtdrager heeft U hier niets aan.
Jammer genoeg merkt U dit pas na enkele jaren als de plant reeds groot is,de teleurstelling is dan ook groot.
Wij hebben zelf recent nog de proef op de som genomen met als resultaat dat van de 10 planten die wij gekocht hebben bij 10 verschillende tuincentra,er maar èèn een echte Jenny was.
Dit is puur bedrog maar helaas .
TIP.Indien U een mannelijke en een vrouwelijke plant heeft en de mannelijke bloeit niet dan kunt U de Jenny erbij zetten als bestuiver !U heeft dan 2 planten die vrucht dragen. Bij het snoeien van de KIWI plant kunt U het snoeien vergelijken met die van de druivenplant.Deze staat in alle plantenboeken wel beschreven
Heeft iemand een Jenny staan die volop vrucht draagt wil ik dit graag horen.
Hoe herkennen we in de handel nu een echte 'Jenny'? Is er onderscheid tussen echte en valse 'Jenny' 's in jong stadium?
Deze foto is van JDL (B) juli 2008
Hallo
Ja, het verschil is duidelijk te zien.
De kiwi JENNY heeft een spitser blad als de andere
De Kiwi JENNY draait(slingert)in een jong stadium veel meer.
Opmerking;
Tussen de Zaailing en de soortechte Hayward (vrouwelijk) en Motua (Mannelijk)is geen verschil te zien tot dat ze gaan bloeien.
Pvenhorst:
29-07-2008 Het is inderdaad zo dat ,om een vergelijk te kunnen maken de plant even oud zijn.
De 2 verschillende bladen zijn van gelijk oude (beter gezegd jonge )planten.Ik had een zaailing gekocht bij een gerenomeerd )tuincentra om deze duidelijk het verschil te laten zien.
Dklpnzvl:
26-07-2008 Met alle respect,
ik denk dat het heel moeilijk is om 'Jenny' vegetatief te herkennen aan één blad.
Als we determinaties uitvoeren proberen we altijd kenmerken te vinden van plantendelen die perfect vergelijkbaar zijn.
vb als je de bladeren, willekeurig kiest van een jonge plant, en die vergelijkt met een willekeurig blad van een oudere plant, dan is het heel lastig om te beweren dat je aan de hand van het 'toevallige' verschil een taxon kunt positief determineren (er is geen maatstaf).
Met andere woorden je moet de bladeren van vergelijkbare planten (ouderdom, kortlot, basis langlot enz) vergelijken, anders kan je er donder op zeggen dat je bvb op verschillende planten een hele rits overeenkomsten zult aantreffen als je maar goed genoeg kijkt en zoekt.
Eens de plant ouder zullen de bladeren ook veranderen van vorm, opletten dus!
De bladeren van de 'Jenny' waarvan ik die foto liet zien, zijn trouwens vergelijkbaar met die van wat we als algemeen beeld voor een kiwi hebben.
Enkele bladeren aan uiteinden van twijgen zijn inderdaad langgerekt en scherper getand aan de rand, maar het merendeel van de bladeren zijn niet zo!
Misschien kan je dit zien op bijgevoegde foto.
Mijn persoonlijke kennis van de Kiwi is zeer minnetjes.
Hopelijk heb ik de samenvatting goed neergezet, het zou prettig zijn als de inzenders hier naar willen kijken, en indien nodig even de nodige hints willen doorgeven zodat eea dan aangepast of aangevuld kan worden.
Deze aanvullingen kunnen uiteraard ook door derden worden gedaan.
Discussies hierover in de samenwerkingsbladen is geen probleem, mits iedereen dan ook informatief blijft, het wordt anders snel een rommeltje excuses voor het woord maar goed bedoelt
Met vriendelijke groet
Hans de visser
Ik ben wel geen echte kenner van kiwi's maar ik heb er wel al wat ervaring mee. Ik denk dat dit eerder bedoeld is als tip voor de mensen die geinteresseerd zijn in het houden van kiwi's
Mijn kiwi's dateren van tussen 1980-1985, ik heb dus een mannetje en een vrouwtje. Mijn ervaring leert me dat je toch best redelijk wat plaats moet voorzien voor de kiwi. het mannetje heeft niet zoveel plaats nodig, mijn had plaats om 3m hoog en dan 2m opzij te groeien, maar het vrouwtje kan gerust over een breedte van 10m groeien met 100'en kiwi's.
Om goede kiwi's te krijgen is er eigenlijk maar één voorwaarde: véél warmte. Degene die tot een halve meter van de muur hangden waren een stuk groter.
snoei: in het begin laten groeien tot waar hij mag komen, desnoods zoals bij de druif knippen maar lijkt mij niet nodig. erna in augustus snoeien tot op 3 bladeren van het begin van de scheut. het volgende jaar zal hier de vruchtzetting gebeuren.
edit: ik lees op een afgesloten topic dat er aangeraden werd om te snoeien in de winter. Zéker niet doen! Mijn kiwi werd de laatste jaren in de winter aangepikt door vogels en die bloeide in het voorjaar wanneer de sapstroom op gang komt ongelofelijk hard. na een tijdje lost dit zich wel op maar voor een jonge plant kan dit nefast zijn vrees ik.
Weet wel als je ermee begint dat een tak van een kiwi verschillende centimeters per dag kan groeien!
Ze lijken ook sterke planten, ze zijn vorig jaar uitgetrokken en in een metserskuip gezet en ze groeien nu lustig verder (naar de omstandigheden).
De overblijvende wortels lijken zich er niet veel van aan te trekken want die maken nieuwe scheuten tot 7 meter afstand van de oorspronkelijke standplaats :)
Kan iemand mij -aan de hand van deze foto's- vertellen of ik de moed op vruchten kan blijven koesteren, of deze beter kan laten varen?
De plant is nu 3 jaar oud en zo'n 2,5 meter hoog, tot op heden niet gebloeid...
alvast bedankt!
groeten chrisis
foto 2
overigens heb ik nog even op het kaartje (ja, wie wat bewaart, die heeft wat) gekeken... daar staat op dat het een Kiwi 'Jenny' is en dat deze ZELF-bestuivend is...
Hallo,
Ik heb inmiddels 5 jaar een Jenny staan, alhoewel ik dat dus niet zeker weet.
Vorig jaar voor het eerst bloemen, nadat ik terug kwam van een weekendje weg lagen alle bloemen op de grond, hierdoor kwam ik er achter dat ik waarschijnlijk alleen maar mannelijke bloemen heb gehad.
Dit jaar dus maar even opletten.
foto 1 de bloesem, is dit een mannelijke of een tweeslachtige bloesem?
foto 2 het blad, is dit een echte Jenny of toch,....?
en de laatste:
Als het echt allemaal kiwi's worden, heb ik eind Oktober veel vruchten....
Iedereen, alvast bedankt voor jullie reactie(s)
Hallo Mieke.
Ik moet eerlijk zeggen dat het erg lastig is om op het juiste forum te antwoorden.Ik ben blijkbaar niet de enigste die dit probleem heeft.
Antwoord op de vraag.
Ik raad aan het eerste jaar niet uit te dunnen.Wel zou ik wat blad wegnemen om meer licht in de plant te brengen.Ik raad ook aan om de achter de vruchten de rest van de tak af te snijden (alleen het jonge hout dus en geen afgeharde taken)Hierdoor worden de vruchten dikker.
Veel succes.
Als ze rijp zijn maak dan nog eens een mooie foto
groetjes
Venhorst Kiwi Cultures
Paul Venhorst