20 ) Albizia julibrissin
#1
za, 06/12/2008 - 21:26
20 ) Albizia julibrissin
Tekst overgenomen uit;
Burnie, G. et al, (1999) Botanica (Nederlandstalige editie), p.72.
(isbn 3-8331-1254-9)
Deze bladverliezende boom, die voorkomt van Iran tot China, dankt zijn naam aan de lange, zijdeachtige meeldraden die room wit tot donkerroze kunnen zijn en het opvallendste deel van de in de zomer bloeiende bloemen zijn. De boom wordt wordt vaak nog geen 2 meter hoog en bloeit rijk; in ideale omstandigheden groeit hij uit tot een boom met een platte kroon van 6-8 meter, met weeldrerig geveerd blad. Hij houdt van warmte en doet het bijzonder goed in grote kuipen, maar wordt zelden ouder dan 30 jaar.
Exemplaren met een uitzonderlijke kleurenpracht krijgen in de regel de naam, Albizia julibrissin var. rosea.
Albizia julibrissin 'Ernest Wilson'
(plant, Arboretum Het Leen Eeklo/B - JDL/04SEP2004)
Albizia julibrissin 'Tropical Dream'
(plant, Arboretum Het Leen Eeklo/B - JDL/29JUL2006)
Albizia julibrissin 'Tropical Dream'
(bloei, Arboretum Het Leen Eeklo/B - JDL/29JUL2006)
Albizia julibrissin 'Ernest Wilson'
(blad, Arboretum Het Leen Eeklo/B - JDL/04SEP2004)
Albizia julibrissin
Nu op 5 febr. 2008 een maand oud.
Gezaaid in witte transparante kunststof bakken, in potgrond vermengd met perlite, 5 delen potgr. en 1 deel perlite.
De zaden ongeveer 2mm diep in de aarde gedrukt.
Alles lichtvochtig op de vloerverwarming, binnen 20 dagen stonden ze al boven de aarde.
Hoe de verdere groeisnelheid zal zijn moeten we nog even ervaren.
Met exotische tuingroeten
Hans
hoi Hans
hoe is het nu gegaan met de albizia ?
is hij al grooter?
gr lodewijk
Hierbij de ontwikkeling van de Albizia julibrissin.
nog een
en nog een
en de allerlaatste, het is echt fraai te zien hoe dit kleine plantje groeit, en vanaf de gedeelde blaadjes deze sávonds dicht doet.
Een dankbaar plantje
Groeten
Hans
Ik ben ze nu ook aan het kweken met veel succes , de huls van de zaad is waterdicht dus vijl de zaad iets aan voor het weken op 30 C ongeveer 90% komt uit. ECHT heel dun aanvijlen want je beschadigd al snel de binnenkant.
niet aanvijlen en niet weken kan ook maar dan komt er ongeveer 20 % uit, maar ja wat moet je met 200 bomen ? :) alleen de sterkste komen uit.
zelf koop ik de zaden bij vreeken.nl
nog bedankt voor de foto's hans
goedenavond,
Ik ben op dit moment ook zaden aan het opkweken van de Albizzia julibrissin. Ik heb 10 zaden in een plastic bak gedaan met stekgrond en daaroverheen huishoudfolie gespannen. Na twee weken is 60% opgekomen en heb ik de folie verwijderdt om de zaailingen de ruimte te geven. Ik vraag me af wanneer ik de zaailingen moet verpotten. wie weet raad
Heb dezelfde vraag Sobbe. Heb 100 zaadjes en daar zijn nu zo'n 60-tal van ontkiemd. Wanneer zijn deze best over te potten ? Zijn het sterke plantjes of is heel grote voorzichtigheid aangewezen ?
Ik heb een paar jonge planten van Albizia julibrissin Summer chocolate' met donker bruinrood blad. Ik wil die uiteindelijk wel in de volle grond uitproberen, maar verkeer nog in onzekerheid over de winterhardheid van deze selectie. De voorbije winterperiode zouden deze jonge planten het waarschijnlijk buiten moeilijk hebben gehad. Heeft iemand al ervaring met deze cultivar?
Draco
Dag Draco
Wat de winterhardheid betreft kan ik je binnenkort antwoordt geven, ik heb nl twee planten van het eerste jaar in de volle grond gezet en die hebben -20 over zich heen gehad. Als deze straks weer doorgroeien dan weet je wat ze aankunnen, maar ik heb er een hard hoofd in. Wordt vervolgd.
Groeten
Hans
Ik ook Hans en zeker als het jonge planten betreft. Een volwassen julibrissin heeft in onze vorige tuin in 1997 17° vorst overleefd, maar ik ben een tiental jaren daarvoor tijdens een strenge winter (1985 of 1986) wel een jong exemplaar kwijtgeraakt. De Summer Chocolate is inmiddels wat minder prijzig, ik heb ze al voor € 12,5 gezien. Voldoende reden dus om er ook maar eens een in de volle grond te zetten.
Groet,
Draco
Dag allemaal.
Inmiddels is het antwoordt bekend.
De jong boompjes-struikjes kunnen de extreme koude van - 21 graden niet verdragen, geen enkele heeft het overleefd.
Een exemplaar binnen gehouden en die groeit inmiddels tot een hoogt van 80 cm en ziet er goed uit. Na de komende winter mag deze de volle grond in.
Mocht er iets vreemds mee aan de hand zijn zal ik me weer melden.
Groeten
Hans