22 ) Boomvarens

21 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/12/2008 - 21:27
ed ressiv

22 ) Boomvarens

Hierbij het blad over de boomvarens, de gezamelijke inbreng is inmiddels behoorlijk groot geworden, dank voor ieders inspanning,
met vriendelijke tuingroeten
Hans

di, 08/04/2008 - 00:00
jim

Alle begin helpt.
Verzamelde links en info (volledig of onvolledig, juist of onjuist ?)

Sorteren maar,...

https://tinyurl.com/y5alb35q
https://tinyurl.com/y26pyu3e
https://tinyurl.com/yxs5pe9x
https://tinyurl.com/y4cporot

Dicksonia Antarctica :

Een boomvarensoort die goed het Nederlandse klimaat kan doorstaan. Alleen moet deze in de winterdag worden ingepakt met vliesdoek (zie onderhoudspagina ). Kleine planten worden geheel ingepakt. Bij grote exemplaren volstaat alleen het inpakken van de kop.Tasmanie is het thuisland van deze boomvaren. De bomen kunnen daar een hoogte tussen de 6 en 15 meter bereiken. De heldergroene bladeren voelen wat stug aan. Dit geldt zeker voor zijn broer de fibrosa. Deze blijft ook wat kleiner dan de antartica. De vorstbestendigheid bedraagt -15°C.

Dicksonia antartica ( Tasmaanse boomvaren )
Vorstbestendig –12.
Deze stamvormende varen hoort thuis in de schaduwrijke hoogvlaktes van Tasmanie.
Hij behoort tot de sterkste onder zijn soortgenoten.

Sporen oogsten rond eind oktober

Dicksonia antartica komt uit het zuidoosten van Australië.
Het verspreidingsgebied loopt van Australië, Tasmanië, Nieuw-Zeeland naar Maleisië en tot ver in Midden-Europa. Het geslacht telt ongeveer dertig soorten groenblijvende en half groenblijvende varens. Dicksonia behoort tot de familie van de Dicksoniaceae. De boomvaren is een echte varen en wordt van andere varensoorten onderscheiden door de enkele knoop in de top, die de verticale stam bekroont. De varen is licht vorstgevoelig, maar overleeft de winter als de basis, stam en top gedurende de winter ingepakt worden in stro. Wie geen risico wil nemen, plant een boomvaren in een ruime kuip en laat hem overwinteren in een vorstvrije ruimte.

Dicksonia antartica verlangt een tegen zon beschutte plaats: een halfschaduwrijke of schaduwrijke plaats in de tuin. Voor een goede ontwikkeling en groei is een hoge luchtvochtigheid van belang. Een plaats in de buurt van een vijver of sloot is daarom het beste. Wie geen open water tot zijn beschikking heeft, moet de varen in de zomer regelmatig met water besproeien. Voor een goede groei moet de grond uit zeer humusrijk materiaal bestaan. Mulch verteerde bladaarde met compost. Een boomvaren kan tot ruim drie meter hoog worden. De bladen zijn elk ongeveer drie meter lang en staan rondom de stam. Om deze spectaculaire varen goed tot z'n recht te laten komen is, vanuit de stam gemeten, rondom een ruimte van acht meter minimaal nodig.

wo, 02/04/2008 - 17:42
jim

NATUURLIJKE OMGEVING
De exotische prehistorie is uniek in Australië en komt voornamelijk voor als onderbeplanting in verschillende soorten bebossing, langs rivieren, op hoogtevlaktes en in eucalyptusinfo-icon- en dennenbossen. Dicksonia Antarctica komen van de hoogtevlaktes van Tasmanië waar een koel zeeklimaat heerst op een hoogte tussen de driehonderd en duizend meter. Deze kunnen tegen strenge vorst in hun omgeving. Is een schaduw minnende plant, maar met voldoende vocht is hij ook geschikt voor zonnige locaties.

GROEIWIJZE
De D.A. wordt getransporteerd als kale stam met al de bladeren, wortels en grond. De hergroei wordt in gang gezet door de hele stam te bevochtigen en in het bijzonder de kop van de stam. U kunt er vanuit gaan dat U nooit teveel water kunt geven omdat dit langs de stam weer afgevoerd wordt.

BLADEREN
Vanuit de kop van de stam verschijnen de eerste bladeren in drie tot acht weken en zijn deze na het uitkomen ongeveer volgroeid. De bladeren komen in het voorjaar met tien tot dertig tegelijk afhankelijk van de stammaat. Individuele bladeren verschijnen het hele jaar door. Verdroogde bladeren moeten verwijderd worden, dit stimuleert de groei van nieuwe bladeren.

DE STAM
De lengtegroei van de stam is 3 tot 5 centimeter per jaar afhankelijk van zijn standplaats.

DE WORTELS
De relatie tussen de wortels en de stammaat is minder belangrijk dan bij andere planten. Bij een nieuwe aanplanting ontwikkelen de wortels zich vrij snel, maximaal 8 weken. De stam bestaat uit een netwerk van wortels welke belangrijk zijn voor de voedingstoffen.

TEMPERATUUR
In zijn natuurlijk omgeving varieert de temperatuur tussen –13° C. en + 35° C. In een buitensituatie of solitaire aanplanting kunnen temperaturen van –5° C. en kouder gemakkelijk doorstaan worden op voorwaarde dat de stam enkele weken de tijd heeft gehad om in te wortelen.

EXTREME VORSTSITUATIES
Wanneer de temperatuur onder de –5 ° C. gaat en er een strenge vorst in het vooruitzicht is, neem dan volgende voorzorgsmaatregelen.

Verwijder alle bladeren tot 10 cm. boven de kop van de stam.
In zijn natuurlijke omgeving werkt de vorm van de bladeren als een trechter van afgevallen bladeren van de bomen die in de omgeving staan. De composterende bladeren werken als isolatie gedurende de wintermaanden en worden in de lente door het nieuwe schot er weer uitgeduwd.
Dit proces kan worden verholpen door handmatig 15 cm. composterend blad of ander materiaal in de kop te plaatsen. Dit moet bij voorkeur in de herfst gebeuren.
Omwikkel de kop van de stam met een of ander isolerend materaal gedurende de strenge vorst periode.

BEPLANTINGS MOGELIJKHEDEN
Composterende luchtige grond bevordert de worteling van de stam. Gebruik hiervoor als alternatief een degelijke universele potgrond of plantputaarde. Als regel wordt de ¼ van de stam in de grond geplaatst, bij grotere maten kan hiervan afgeweken worden op voorwaarde dat de plant voldoende stabiel staat.

De Dicksonia Antarctica is eveneens geschikt als potplant, daar hij een klein wortelgestel heeft kan hij jaren in dezelfde pot blijven staan. Dit maakt dat deze eveneens geschikt is voor interieurbeplanting en huiskamers.

wo, 02/04/2008 - 17:43
jim

Dicksonia boomvarens:

De boomvaren of tree ferns groeiden in de periode dat de dinosaurussen leefden nog over een groot gedeelte van de wereld. Nu komen ze origineel enkel voor in Australië, Tasmanië en Nieuw-Zeeland.

Er bestaan ruim twintig soorten Dicksonia:

Dicksonia antartica *
Dicksonia arborescens
Dicksonia archboldii
Dicksonia baudouinii
Dicksonia berteriana
Dicksonia brackenridgei
Dicksonia blumei
Dicksonia domingensis
Dicksonia externa
Dicksonia fibrosa *
Dicksonia grandis
Dicksonia herbertii
Dicksonia hieronymi
Dicksonia lanata
Dicksonia lanigera
Dicksonia mollis
Dicksonia sciurus
Dicksonia sellowiana
Dicksonia squarrosa *
Dicksonia stuebelii
Dicksonia thyrsopteroides
Dicksonia youngiae

wo, 02/04/2008 - 17:45
jim

Cyathea is een botanische naam van een geslacht van varens. De naam is afgeleid uit het Grieks 'kyathos' = beker. Het gaat om een geslacht met twee- à driehonderd soorten in tropische en subtropische gebieden, die tot op grote hoogten voorkomen. Soms worden hierbij ook ingedeeld de soorten die anders de geslachten Alsophila, Hemitelia en Sphaeropteris vormen, maar dan komt het aantal soorten boven de zeshonderd.
Het zijn echte boomvarens met dikwijls lange stammen, die in principe ontstaan zijn vanuit het in elkaar draaien en vlechten van de bladstelen, en vaak drievoudig geveerde bladeren, die enkele meters lang kunnen worden. De sori bevinden zich aan weerszijden van de middennerf der blaadjes en hebben een 'bekervormig' indusium.
Ondanks de redelijk grote aantallen soorten spreekt men toch van een levend fossiel.

Geen echte boomvarens, maar aanverwanten :

Angiopteris evecta
Lophosoria quadripinnata
Todea barbara

De boomvaren kan men ook gebruiken als potplant, door het feit dat hij een klein wortelgestel heeft, kan hij jaren in dezelfde pot blijven.

Indien men de plant buiten aanplant, gebruikt men best composterende luchtige grond, dit bevordert de worteling van de stam. Bij de boomvaren Dicksonia wordt normaal ¼ van de stam in de grond geplaatst, als het een grotere is, kan dit anders, maar wel op voorwaarde dat de plant stabiel staat.
De boomvaren is een schaduwminnende plant, maar indien voldoende bevochtigd is hij ook houdbaar op zonnige plaatsen.
De stammen van de Dicksonia boomvaren zijn in feite geheel levende wortels, het groeipunt zit boven in de kruin, dit verklaart ook waarom beiden vochtig moeten blijven. Een goed gewortelde boomvaren kan men nooit een teveel aan water geven. Men giet de varen het best van bovenaf, zo voert hij het water langs de stam af, ook geregeld de stam benevelen doet goed.

Winterbescherming :
Wanneer de plant goed geworteld is kan hij buiten gemakkelijk - 5°C aan. Toch is het best om de plant in de winter wanneer de temperaturen onder het vriespunt zakken te voorzien van winterbescherming.

Winterbescherming bij de Dicksonia Antartica (Tasmaanse boomvaren)
Rond de stam een 2 tot 3 lagen vliesdoek, in de kop van de boomvaren een prop stro en bladeren.
Een aantal, dat de plant/bladeren beschermen helpen zeker. Als je dan ook nog wat stro en bladeren in de kop plaats, moet dit voldoende zijn. Wanneer de temperatuur toch niet zo koud is, is het aangeraden om de plant terug uit te pakken en hem toch regelmatig te benevelen met water, anders zou de plant uitdrogen.

Omdat de plant niet erg snel groeit zijn grotere exemplaren erg duur. De Dicksonia Antarctica is redelijk winterhard, in zijn natuurlijke habitat kan hij temperaturen tot -13 graden overleven. Echter in ons klimaat moeten onder de -10 graden voor de zekerheid maatregelen getroffen worden indien geplant in de volle grond. Indien voor een langere periode -5 graden of lager wordt voorspeld, dan de boomvaren inpakken met vliesdoek of een rietmat. Op de grond bij de stam blad of schors ter bescherming.
De nog aanwezige bladeren (in de winter verliest hij zijn blad bij vorst) kunnen worden opgebonden of afgeknipt.
Vervolgens de stam ter hoogte van het groeipunt isoleren met vliesdoek, rietmatten en stro, blad enz.

Liefst niet water geven in de kruin, omdat de plantkruin komvormig is en het water niet direct weg kan, kan je zo rot en schimmels veroorzaken, met het verlies van je plant als gevolg. Het beste is gewoon de zij kant van de stam besproeien, daar wordt het water opgenomen en is het nodig.
Je kan de blaren van vorig best afsnijden, want nu moet je plant nog energie in deze blaren steken terwijl ze deze beter kan gebruiken voor de nieuwe wendels.

Planten In een mengeling van potgrond en turf verhouding 50/50.

do, 03/04/2008 - 18:18
micle

Hans,

Deze info en foto's komen van de site https://tinyurl.com/yxnt9uh5
Zelf heb ik bijna geen ervaring met boomvarens.

Micle

Verzorging - Algemene info

Wanneer men een boomvaren wilt kopen, heeft men soms de kans om een bare-root boomvaren te kopen.
Dit zijn boomvarens die men voor het vervoeren gaat ontdoen van wortels en bladeren om,
zo plaats en kosten te besparen. Dit is niet mogelijk bij elke soort boomvaren, maar wel bij de Dicksonia Antartica,
omdat de stam geheel uit levende wortels bestaat en het groeipunt bovenaan in de kruin van de varen zit.
De 6 tot 8 weken durende reis, zal voor de boomvaren geen probleem vormen en dus na deze periode terug leven geven.
Hiervoor zal wel een goede verzorging nodig zijn. Als men deze in het voorjaar koopt, kan je ze het beste direct in
de volle grond planten. Plant de varen best op een schaduwrijke plaats, maar in de volle zon kan ook.

Neem een verhouding van 45% potgrond of bosgrond, 45 % turf en 1O% zand om een goede doorlatende grond te hebben. De hergroei wordt in gang gezet door de gehele stam regelmatig te bevochtigen, dat mag in het begin iedere dag zijn. Let wel op dat je de buitenkant van de stam bevochtigt en niet al direct water in de kruin van de varen giet. De eerste krullen zullen na enkele weken uitkomen, deze krullen zaten al gereed in de stam wanneer men deze exporteerde uit het land van herkomst.
Sommige mensen & handelaars laten eerst de varens een tijdje wortelen in een pot en verkopen die dan wanneer de hergroei begonnen is. De prijs zal dan wel iets hoger liggen, maar je bent wel zeker dat de boomvaren al geworteld is.

Mijn persoonlijke ervaring is, dat wanneer je een bare-root koopt, je die best in het voorjaar kan kopen en direct in
de volle grond kan zetten. Ik had mijn eerste boomvaren het eerste jaar in een pot gezet, en in de lente van het jaar
daarop heb ik hem uit de pot gehaald en in de volle grond gezet. Ik kreeg met alle moeite de boomvaren nog uit te pot, zo fel had die al terug wortels aangemaakt.Wanneer de boomvaren terug aan de groei is, zal de stam jaarlijks tussen de 2 en 5 centimeter groeien. Want een boomvaren met een redelijke stam (1 - 1.5 meter) is al snel 60 tot 100 jaar oud.

Wat doen in de winter?
In november wanneer de winter in aantocht is, vul ik de kruin op met bladeren of eerst een dikke prop vliesdoek en
daarop nog wat bladeren. Dit mag gerust de hele winter blijven zitten in de kruin.
In zijn natuurlijk omgeving varieert de temperatuur tussen –13° C. en + 35° C. In de meeste informatieve boeken of op site lees je dat ze makkelijk temperaturen van -5° kunnen doorstaan, indien ze de kans hebben gehad om min. 8 weken te wortelen.
Mijn persoonlijke ervaring is dat wanneer men temperaturen verwacht van -5° of meer, ik er een rieten mat
rond de stam draai. Maar enkel maar de periode van de vorst, want het grootste gevaar is dat de boomvaren in de winter uitdroogt. Dus na de vorst de rieten mat er terug rond uit doen. In de winter is een minium aan water geven genoeg, meestal is het buiten dan vochtig genoeg voor de varen. En zeker geen water meer geven aan de caudex (water in de kruin gieten) --> dit kan verrotting veroorzaken. Wanneer men een langere periode van vorst aankondigt, kan je best de kop van de boomvaren extra inpakken met vliesdoek, en daar rond de rieten mat draaien. Zodoende blijft de kop, waar het groeipunt zit, extra beschermd. Ook hier weer wanneer de vorst gedaan is, terug uitpakken!

Wat in de zomer?
Wanneer in de zomer de groei terug op gang komt, en de eerste krullen uitkomen mag er meer water gegeven worden. Zelfs wanneer het heel warm is, is een dagelijkse douche aangeraden. Dan kan het geen kwaad om in de kruin ook water te geven. Het overtollige water wordt dan verdampt door de bladeren.
Wanneer je een beetje voeding wilt geven, kan dit best ook in het voorjaar wanneer de groei is begonnen.
Compost blijft het beste, maar je kan ook een beetje koemest oplossen in water en aan de voet van de boomvaren gieten. De wortels zullen dit wel opnemen, giet de koemest niet in de kruin van de varen.

do, 03/04/2008 - 18:08
micle

Verzorging - winterbescherming

Wat doen in de winter?

In november - december wanneer het kouder wordt, de bladeren samenbinden.
De kruin vullen met een dikke prop vliesdoek (of bladeren).
Dit mag gerust de hele winter blijven zitten in de kruin.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:09
micle

Het bovenste gedeelte van de stam omwentelen met vliesdoek, dat biedt extra bescherming waar het groeipunt zit.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:10
micle

Bovenste gedeelten van de stam ingepakt.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:12
micle

Aan de voet mag altijd wat boomschors gegooit worden.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:13
micle

Boomschors aan de voet van de varen.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:14
micle

Wanneer het heel koud is, nog extra een rieten mat rond de varen.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:15
micle

Wanneer het heel koud is, nog extra een rieten mat rond de varen.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:15
micle

Wanneer het heel koud is, nog extra een rieten mat rond de varen.

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:21
micle

Cyathea australis

Herkomst: Australië
Hoogte stam 5.5 m x 30 Cm
Blad 1.2 tot 3m
Zone 9, Beschermd zone 8

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:21
micle

foto 2

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:22
micle

foto 3

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:23
micle

foto 4 blad

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:25
micle

Cyathea brownii

Herkomst: Norfolk Island
Hoogte stam 3 m x 15 Cm
Blad 1.2 tot 2.5m
USDA Zone 10

22 ) Boomvarens
do, 03/04/2008 - 18:27
micle

Cyathea brownii

22 ) Boomvarens
vr, 04/04/2008 - 18:47
Onderwerp gesloten