23 ) Palmbomen planten met kleiklomp

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 06/12/2008 - 21:27
ed ressiv

23 ) Palmbomen planten met kleiklomp

Dit artikel is geschreven om vele exotische tuinliefhebbers te behoeden voor mislukkingen.

Uit persoonlijke ervaring is dit artikel geschreven, na diverse discussies met andere tuinliefhebbers is dit toch wel een eindconclusie.

Vooral palmbomen worden dikwijls gekocht met om de wortels een stevige kleiklomp. Bekijk deze palmen eens rustig bij aankoop, praktisch zeker zie je de palmhand goed uitgestrekt maar de vingers samengevouwen. Dit samenvouwen van de vingers is niet zo maar, deze palm komt water te kort, terwijl de klomp vochtig aanvoelt krijgt de palm weinig of geen water. Het is voor de palmen die meestal weken en weken er voor uit hun habitat zijn ontvreemd geen sinnecure om vocht te verzamelen tijdens deze erbarmelijke periode.
De kleiklomp is in deze periode keihard geworden en neemt bijna onmogelijk vocht op, laat staan dat de inmiddels verzwakte palm in staat is om wortels aan te maken in die keiharde kleiklomp.

A) Bij aankoop van zo'n palm is het daarom zaak te weten te komen hoe lang de palm al in deze toestand verkeert. Als dit reeds maanden zijn dan is de overlevingskans drastisch vermindert.
Neemt U toch de gok omdat het een mooie palm is en men de historie van de palm niet exact weet dan rest U maar een ding.
De palm uit de pot halen, de kleiklomp grotendeels verwijderen.
Palmbooster vermengd met water in een ton of teil of emmer ( twee of drie eetlepels per 10 liter water) en daar de palm gedurende minimaal twee dagen in laten staan. Daarna de palm plaatsen in goede potgrond voorzien van koemest en kalk.

B) Voorbeeld een klomp van een emmer groot heeft ongeveer een halve liter koemestkorrels nodig in droge toestand en ongeveer een grote hand vol kalk, vermeng deze substantie in de potgrond zodat de palm al snel gebruik kan maken van deze voeding.
Er is veel kans dat de palm gedurende maanden nauwelijks reageert, maar op een gegeven ogenblik is groei waarneembaar, schrik er niet van als dit pas het jaar er op het geval is.
Zonder deze maatregelen zullen veel palmen sneuvelen en dat is eeuwig zonde en het zal de vreugde in exotisch tuineren drastisch verminderen.
Het is daarom van belang dat U zulke palmen niet meteen in de volle grond zet, U moet deze palmen eerst verzorgen tot ze weer op krachten zijn, wacht met het plaatsen in de volle grond tot het jaar er op.
Als de palm echter mooi in de nieuwe witte wortels zit is het voorgaand verhaal niet van belang en kunt U gerust overgaan tot het planten van de palm in de volle grond, begin in deze situatie bij B)

C) Controleer de grond rondom de palmboom en voeg water toe als blijkt dat de grond droger wordt, de grond moet voorlopig licht vochtig blijven.
Als de palm duidelijk aan zijn groei begonnen is kunt U het water geven langzaam gaan verminderen hierdoor zullen de wortels beter in de omgeving beginnen te settelen ( op zoek naar water)
Ook als staat de palm al jaren op dezelfde plek te groeien, bij droge periodes is water toedienen gewoon nodig.

D) De palmen in de volle grond, gedroogde koemest geven in april met kalk en dit herhalen in begin augustus later liever niet meer, omdat hij dan te hard groeiend de winter in gaat en dat maakt hem gevoeliger voor vorstschade.
Neem bij het bemesten wat grond weg rondom de palm, verdeel de korrels en kalk en leg het zand weer terug, of de wortelfolie met de grind als dat de omgeving van de palm is.
Op deze manier ruikt U de koemestkorrels niet als ze nat worden.

Mocht de palm na al deze voorzienigen niet groeien dan is er iets heel anders aan de hand, maar dat kan pas worden vastgesteld als er foto's op het forum verschijnen met omschrijving van de gebreken.

Ik hoop met dit artikel veel liefhebbers te kunnen behoeden voor fiasco's en hun plezier in het tropisch tuinieren te vergroten.
Veel tuinplezier
Hans de Visser

ma, 21/07/2008 - 16:53
ed ressiv

Inmiddels komen er steeds meer berichten binnen die de zienswijze zoals hiervoor weergegeven bevestigen.

tekst van eric d.d.20 juli 2008
Al jaren stond er bij ons in de buurt een grote Fortunei ( stamhoogte 2 meter ).
Mooi exemplaar dikke stam, volle kroon, maar zolang als ik hem ken, dat is zeker 10 jaar is hij niet veel groter geworden.
Nu wil het toeval dat de nieuwe bewoners het een lelijk ding vonden, en ik heb aangeboden hem eruit te halen.
( geruild voor een designradiator)
Dus een kraan geregeld en begonnen met scheppen.
Onder de grond kom ik de kluit tegen, een dikke kleibal van +/- 1 mtr. doorsnee, met kippengaas eromheen.
De wortels zijn niet uit de kleibal gekomen in al die jaren dat hij er staat en dus geen millimeter gegroeid.
De bal was kei en kei hard, ik heb het gaas verwijderd en een deel van de kleiklomp voorzichtig met water weg proberen te spoelen
zodat hij op de nieuwe bestemming meer kans krijgt om wortels te maken.
Dit bevestigd nog maar eens de pijnlijke ervaring die Hans met zijn Butia heeft gehad. Palmen die in kleiklompen geleverd vereisen
toch een beandeling voor het ompoten.

Reactie van Ed Ressiv.
Uiteraard is het prettig als blijkt dat ervaringen die je op doet, later door anderen wordt bevestigd.

Echter het is zeer betreuringswaardig dat de handel er niet over spreekt, in totaal is er voor fortuinen aan palmen en andere planten bij de consument verloren gegaan. Per consument is dit wellicht nog te overzien maar het totaalplaatje is enorm. Extra jammer, omdat veel beginners de oren laten hangen en er mee stoppen, en dat alles door een tekort aan goede informatie bij de handel ( of onwetendheid) iets wat zeker in deze tijd van kennisoverdracht via internet en andere media niet voor had mogen komen. Laten we deze ervaringen delen en doorgeven, in de hoop dat het anderen een hoop ellende en financiele tegenvallers kan besparen.

Hans de Visser

zo, 28/12/2008 - 15:35
phil2

Dag Hans
een klein detail,onder D ,(bemesten in april met kalk en koemestkorrels)
is het niet beter om eerder te bekalken en koemestkorrels(zonder de kalk) in april te geven,heb ergens gelezen ivm bekalken en bemesten op zelfde moment
,de kalk een afbouw van de bemesting kan veroorzaken als die gelijktijdig gegeven word
Mvg Philip.

zo, 28/12/2008 - 15:39
ed ressiv

Dag Phil
Het antwoordt heeft even op zich laten wachten maar hierbij een onderbouwde reactie.
Het tegelijk toevoegen van koemestkorrels en kalk doet aan elkaar geen afbreuk, sterker nog, de opname van de meststoffen door de plant vindt nog eerdere plaats omdat de natuur een handje wordt geholpen.
Op internet is hier nogal wat van te vinden en andere forumleden hadden hierover al hun licht opgestoken en eveneens gereageerd.
Dus de genoemde handelwijze van koemestkorrels en kalk is een goede methode.
Groeten
Hans

zo, 28/12/2008 - 15:50
ed ressiv

Bron R.d.B. dec. 2008

Er is weinig te vinden over het slecht zijn van de combinatie. In alle gevallen is er geen duidelijke argumentatie anders dan dat kalk de vertering van organisch materiaal versnelt. Dit staat tenminste op tuinen.nl waarvan de andere bronnen het lijken te hebben overgeschreven, vaak letterlijk (zelden met bronvermelding), soms iets minder letterlijk maar nog herkenbaar. Dat van die versnelde afbraak is slechts ten dele waar, namelijk als de grond erg zuur is. Eigenlijk is het andersom: zuur remt de afbraak, kalk maakt minder zuur waardoor de afbraak weer op gang komt. Zoals ook uit je eigen ervaring al blijkt: kwaad kan het niet.
Ik ben chemicus van beroep. Dus als er chemische onzin claims gedaan worden ben ik vrij snel met reageren.

M.a.w. het lijkt meer zo'n verhaaltje dat iedereen van elkaar in het tuinwereldje overschrijft zondar dat het waar is. Vergelijk met de Clematisinfo-icon en de dakpan, Phalaenopsis koud wegzetten etc.
[ Antwoord verwijderen ] [ Antwoord aanpassen ] [ Afzender blokkeren ]
Ed ressiv:
12-12-2008 Ruud bedankt.
Toch nog een vraag.
Zou jij hier willen uitleggen wat de beste manier van bemesten is op zandgrond?
Plus een advies op kleigrond?
Als je nog adviesen wilt publiceren dan graag, deze zal ik dan verzamelen en met bronvermelding in de samenwerkingsbladen zetten.
Je mag me ook mailen;
visser [dot] dehansatgmail [dot] com

Bij voorbaat dank.
Mocht je behoefte hieraan hebben dan begrijp ik dat ook.
Hans

[ Antwoord verwijderen ] [ Antwoord aanpassen ] [ Afzender blokkeren ]
Rdb:
13-12-2008 Ik zal eens kijken of ik daar wat mee kan. Een beste bemestingsadvies bestaat overigens niet. Dat is afhankelijk van het soort planten dat je kweekt en het beoogde effect. Een plantenkweker zal gaan voor zo snel mogelijke groei en een liefhebber voor zoveel mogelijk bloemen dus veelal weinig mest. De meeste tuinen zijn dan ook zwaar overbemest, dat laatste vertellen de tuincentra natuurlijk niet...

Voorbeeld: in een zanderig en voedselarm deel van mijn tuin bemest ik absoluut niet. Dat zou de populatie Grote Keverorchis en Wespenorchis onmiddelijk de das om doen. De hagen krijgen daarentegen veel stikstof als compensatie voor het snoeien (nu ja, de hagen waar ik het snoeisel van verwijder, bij een deel kan het blijven liggen en wat ik niet weghaal hoef ik ook niet aan te vullen). Een deel van mijn grasmat krijgt eveneens mest maar een anderdeel weer niet. Daar staan dan ook veel wilde planten tussen die rijkelijk bloeien en da's precies de bedoeling. Wil je daarentegen bananen of gembers hebben dan zal je rijkelijk moeten mesten. Met andere woorden: een bemestingsplan moet uitgaan van het soort grond, de bemestingstoestand en het gewenste effect.

Ruud

Tot zover de bijdrage die ontvangen is.
Op een samenwerkingsblad zal ik dit alvast opnemen wellich komen we zo aan meer info
Hans

zo, 28/12/2008 - 17:43
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb al menig keer palmen van hun kleiklomp ontdaan. Inweken van de kluit vergemakkelijkt het proces van verwijderen. Overigens laat ik altijd de kern ongemoeid. Nu heb ik veel meer ervaring met kuipplanten dan met vollegrondcultuur Trachycarpus f en w uitgezonderd.
De vraag is hier hoe kun je het beste de wortelgroei bevorderen?
Belangrijk is het om allereerst vast te stellen dat palmwortels maar een beperkt vermogen hebben om te regenereren. Beschadigde wortels herstellen zich niet en sterven meestal af. Ook bestaande oudere wortels zullen zich naar alle waarschijnlijkheid niet uitbreiden. Nieuwe wortels ontspruiten aan de wortelhals onderaan de stam vlak onder of net boven de grond. Elke nieuwe generatie wortels ontspruit boven de voorgaande. Bij kuipplanten is dat soms goed waar te nemen zoals bij Chamaerops en Phoenix canariensis. In de vollegrond ontstaan de nieuwe wortels meestal net onder het oppervlak aan de wortelbasis, ondanks dat ze steeds hoger ontspruiten. Hoe het functioneert weet ik niet maar de palm lijkt zichzelf als het ware de grond in te trekken en voorkomt daarmee dat de wortels zich deels bovengronds gaan ontwikkelen. Het kan natuurlijk ook zijn dat de sedimentaangroei (humus) de steeds hoger aangezette wortelaangroei bedekt houdt. In de kuip functioneert dit proces niet, waardoor de wortels op den duur bloot komen te liggen of zelfs de hele kluit omhoog wordt gedrukt (Chamaerops, Phoenix, Livistona). Hierdoor moeten deze soorten van tijd tot tijd worden verkuipt, waarbij de kluit door snoei tot een redelijke omvang wordt teruggebracht. Niet iedere palmsoort is waarschijnlijk gediend van een dergelijke drastisch wortelsnoei. Mijn Kentia (Howea forsteriana) met stam dreigde een aantal jaren geleden wat wankel te worden doordat de nieuwe wortelgroei stagneerde bij de zwaarder wordende plant. Sindsdien maak ik een kraag van potgrond om de wortelhals en houdt deze vochtig. Op deze manier heeft de plant nieuwe wortels gemaakt en staat inmiddels weer stevig in de kuip. Je kan dat natuurlijk niet eindeloos volhouden en tenslotte zal verpotten onvermijdelijk blijken.
Bij het planten in de volle grond is het voor de nieuwe wortelgroei daarom essentiëel dat de palmstambasis enkele centimeters de grond ingaat. Dat betekend doorgaans hem wat dieper planten dan hij uit de kuip komt (± 5 cm). Door het contact van de wortelgroeizone met de vochtige aarde wordt de ontwikkeling van nieuwe wortels gestimuleerd. Dit zijn dan de dikke witgele wortels die in eerste instantie onvertakt de diepte induiken. Hetzelfde geldt ook voor het overkuipen van exemplaren met opgedrukte wortelkluit.
Dat de wortelbal van een uitgeplante palm met onbehandelde wortelkluit er na jaren soms nog precies hetzelfde uitziet, vindt dus waarschijnlijk zijn oorzaak in het onvermogen van de plant om vanuit de groeizone nieuwe wortels te ontwikkelen. Deze moeten immers buitenom de massieve kleiklomp heen groeien.

Draco

Onderwerp gesloten