Baby orchidee in buis - costa rica
#1
di, 19/02/2008 - 21:31
Baby orchidee in buis - costa rica
Dag allemaal,
Gisteren ben ik met een oud-collega gaan eten. Ze is terug van 5 weken Costa Rica en had voor mij een cadeautje bij: een baby orchidee.
Het plantje is niet groter dan 2 cm en staat in gel.
Nu is het duidelijk te zien dat er veel schimmel en condens aanwezig is in de buis en rond en op de plant, zelfs tussen de wortels.
Het is de bedoeling dat plant in de buis blijft tot de buis vol is, dus tot de plant zo'n 8 cm groot is. De buis zou afgesloten zijn wat ik bet***el omdat er toch condens in de buis terecht gekomen is.
Zou dit plantje nog te redden zijn?
Ik ben al gaan zoeken op de site https://tinyurl.com/yyh78d92 (van waar het plantje komt), maar ik word er niet wijzer van.
De enige aanwijzing is dat als er schimmel optreedt de plant moet verpot worden, maar in wat kan ik zo'n klein plantje zetten?
Als er iemand advies heeft, is dat meer dan welkom!
Bedankt,
Jasmine
PS: ik heb ook al een mail gestuurd naar costaricanorchids, als ik reactie krijg horen jullie het wel!
foto2
Met de schimmel gaat het plantje zeker dood. Je kan de nodige info vinden op de site van Blue :
https://tinyurl.com/y5e7unnb
Misschien is het groot genoeg om buiten de fles groot te brengen, eventueel met extra licht? Misschien kan Blue hierop een antwoord geven.
vrgr
Dit plantje is of gezaaid in dit glas of afkomstig van weefselkweek. Ik denk het laatste. Als er echt schimmel aanwezig is, kun je de plant beter verpotten. De uitgebreide beschrijving staat op de website van costarican orchids.
Als je een zaailing van een orchidee in een voedingsbodem hebt staan, is het allerlaatste waar op zit te wachten schimmel. Wat je heel vaak ziet is dat als de fles/pot van vakantie mee naar huis meegenomen wordt binnen de kortste keren met schimmel zit. Hoe dat komt? Transport, luchtdruk verschil in vliegtuig, ......? Wie het weet mag het zeggen.
Wat kan je nu het beste doen:
1. Als het plantje wortels heeft, zo snel mogelijk het plantje uit de voedingsbodem halen (ook al heb je op dit moment niet de spullen in huis om het plantje op te potten, volg dan stap 2 en 3 en sproei dan af en toe de wortels)
2. Spoel met lauw water de voedingsbodem en eventueel schimmel weg.
3. Laat het plantje een paar uur drogen.
4. Hoe ziet het plantje er dan uit? Ziet het er allemaal gezond uit of is het plantje zacht en week (ofwel niet te redden)?
Ziet het er allemaal gezond uit dan kan je het plantje gaan oppotten.
5. Kies een pot die groot genoeg is, waar net alle wortels in passen.
6. Kies als grond hele fijne bark of sphagnum (druk de sphagnum niet te vast aan).
7. Het plantje heeft in de voedingsbodem een hele hoge vochtigheid gehad. Daarom dit moet je de eerste weken voor een hoge vochtigheid zorgen na het oppotten. Plaats het potje daarom in een doorzichtig plastic zakje of in een kweekkasje. Zorg er wel voor dat je om de paar dagen het zakje een tijdje open zet, dit voor de luchtcirculatie en om te voorkomen dat het gaat schimmelen. In een kweekkasje zet dan de ventilatiegaten open.
8. Geef weer water als de grond droog is. Zorg ervoor dat als de grond droog is je niet te lang wacht met water geven, controleer elke dag.
Omdat de zonsterkte in de winter zwakker is kan je het plantje in het volle licht zetten. Daarbij komt nog bij dat UV licht schimmels kunnen doden. Ook al is het bewolkt dan komt er nog genoeg UV licht naar de aarde om schimmels te doden.
Het is een heel verhaal geworden, ik hoor wel of het allemaal duidelijk is.
Groetjes,
Blue
Condens is normaal: als het potje iets warmer wordt verdampt er water uit de voedingsbodem. Dit water is steriel.
Op de site https://tinyurl.com/yyh78d92 heb ik niks kunnen vinden over het oppotten en wat te doen bij schimmel. Heb wel een stel leuke orchideeen gevonden.
Het staat er wel degelijk: https://tinyurl.com/yyoasvul
Maar je hebt het al uitstekend weergegeven, Blue!
Ik heb er enkele op turftabletjes staan en die doen het precies ook niet slecht.
Beste Blue,
Bedankt voor je uitvoerige uitleg! Vanavond ga ik bij de bloemist spagnum mos ophalen, dus dat is al goed nieuws.
Ik ga dan ook onmiddellijk het plantje uit het buisje nemen en laten drogen. daarna ga ik het in een klein potje zetten in de mos. Ik hou jullie zeker op de hoogte over het verdere verloop!
En ik hoop dat het nog niet te laat is :-/
Nogmaals dank voor jullie snelle antwoord, ook aan Greenconnection en Joanna!
Jasmine
@ Jasmine, Graag gedaan.
@ Greenconnection, Bedankt, heb het met behulp van de link gevonden.
Ik zal de instructies van hun nog eens goed nalezen. Als jullie willen kan ik het stuk van https://tinyurl.com/y4vlavjt
Ik ben nu zelf zo wat aan het experimenteren met Phalaenopsis zaailingen waar schimmel in de flessen kwam na het verspenen.
Een deel zit in glazen potten op sphagnum, ze zitten er al een hele tijd in en zien er niet slecht uit maar goed groeien doen ze niet, ik hoop dat er enkelen het toch zullen overleven.
Nog eentje op turftabletjes:
En nog eentje:
Beste Blue, Joanna en Greenconnection,
Ik heb een mail teruggekregen van Costaricanorchids (had het niet verwacht, maar toch)!
Hier is ie:
"Hello
Transplant it inmediatelly.
Clean all the fungus.
Place it in Spaghnum moss and keep it moist but not to wet.
Apply somu fungucude to help it.
To open it heat the glue with a lighter for a couple of seconds.
Any more question pleas ask."
Dus vanavond ben ik in de bloemenzaak spagnummos gaan ophalen.
Ik heb het plantje uit de gel gehaald, goed afgewassen en laten opdrogen. Een worteltje is gesneuveld want dat was helemaal zwart (ik denk van de schimmel).
Daarna heb ik het in een klein potje tussen de spagnum geplaatst en er het bovenste van een plastiekenzakje opgebonden. Nu staat het voor de venster zodat het licht er aan kan overdag.
Het plantje voelde nog heel stevig aan (ik begon zelfs te t***elen of ik er wel goed aan gedaan had :-)).
Zou het nog nodig zijn dat ik het op een schoteltje zet met daarop een bodempje water? Morgen check ik alvast of het vochtig genoeg nog staat.
Ben benieuwd!
@ Blue: bedankt voor het voorstel om de tekst te vertalen, maar ik heb me enorm goed kunnen behelpen met je deskundige uitleg! Ik heb wat gesurft op je site en ik ben ervan overtuigd dat je raadgevingen helemaal juist zijn! Nogmaals bedankt :-)
@ Joanna: ik vind dat je plantjes er zeker heel goed uitzien! Die kleine blaadjes zijn echt schattig en ze zien er zeker heel goed uit! Knap werk!
Hier is alvast een fotootje (het plantje staat in het midden van het potje).
Ik zal jullie zeker op de hoogte houden, maar ik vraag me toch af hoe lang het duurt eer zo'n baby'tje begint te groeien :-)
groetjes en nog een fijne avond,
Jasmine
Ik heb wel eens tijdens "kom in de kas" (https://tinyurl.com/cc9npx) bij een orchideeënkweker gekeken. Jonge plantjes hadden ze daar staan bij een temperatuur van 28°C / vochtigheid? (maar voelde hoog aan) / en een optimale belichting (24 uur per dag?). Thuis is het bijna niet te doen om dit voor elkaar te krijgen daarom groeit het allemaal een stuk langzamer.
@ Joanna, Je plantjes zien er goed uit, het kan aan de foto liggen maar ik denk dat de plantjes die in het turfblokje staan het iets moeilijker hebben. Op de andere foto's (sphagnum) glimmen de blaadjes dat mis ik bij de turfblokje plantjes.
@ Jasmine, Je hebt er goed aangedaan om de zwarte wortel te verwijderen die was rot. Denk dat je binnen een maand wel moet kunnen zien of het plantje aanslaat.
Ik denk dat het nu voor die kleine plantjes een moeilijke periode is en dat wij blij zullen zijn als wij ze de winter doorkrijgen, om goed te groeien waarschijnlijk toch te weinig licht.
Om de wortelgroei te bevorderen houdt de teler ze aan de droge kant. De luchtvochtigheid is dan wel hoog. Onder plastic is dat wel redelijk te bereiken, maar kijk uit voor teveel vocht. Laat de wortels zelf op zoek gaan naar water. Dan pas onstaat er groei.
In de antwoorden komt Joanna met turftabletjes. Wat zijn dat voor tabletjes? Waar zijn ze te krijgen? Wat zijn de eigenschappen? Wat zijn de ervaringen daarmee voor weefselkweekplantjes van Phalaenopsis?
Greeny
Hoi Greeny,
Een turftablet is een samen geperst blokje van ±1cm hoog en ±4cm doorsnede, als je ze in water zet worden groter en zien er dan uit zoals op de foto van Joanna. Ze worden vooral gebruikt om zaadjes (geen orchideeenzaad) te laten kiemen. Je kan ze kopen bij een tuincentrum (bij de zaai afdeling).
Weefselkweek is een techniek die alleen maar in een laboratorium gebruikt wordt. De plantjes van Joanna zijn gekweekt uit zaad.
Groetjes,
Blue
Sorry voor het late antwoord maar intussen heeft Blue dat al in mijn plaats gedaan. De plantjes zijn er pas ingezet als ze uit de flessen kwamen en na een poos heb ik ze toch maar op sphagnum gezet, dat is veel luchtiger.
Op deze link zie je een foto van de tabletjes:
https://tinyurl.com/yxoona6q
Ik gebruik ze o.a. voor Kaapse viooltjes te vermeerderen, zoals je op onderstaande foto kan zien komt er al een klein plantje te voorschijn.
Hoi Joanna,
Hoe heb je dat gedaan met het Kaapse viooltjes? Een blad stek?
Groetjes,
Blue
Ik kweek al 30 jaar Kaapjes, ik vind ze mooi en ze eten en drinken ook weinig zoals de orchideeën. Deze op de foto is zo'n mini, ik vermeerder altijd via bladstek, t.t.z. met het steeltje eraan, het steeltje zit in de turftablet (eigenlijk de 1'ste keer dat ik het met een turftabletje doe) en natuurlijk niet te veel water geven. Er komen meerdere plantjes uit 1 blad.
groetjes
Heb het aan mijn dochter (10 jaar) laten zien en ze gaat het straks gelijk ook proberen met haar Kaapse viooltje.
Leuk dat je dochtertje daarin is geïntresseerd, ze moet wel geduld hebben hé, duurt wel enkele weken vooraleer er iets te zien is.
Al vanaf dat ze klein was heeft ze een eigen plekje in de tuin waar ze bezig is met zaaien (van tomaat tot viooltje).
In haar slaapkamer heeft 7 orchideeen en 1 kaapse viooltje. Samen geven we ze dan water en dan wil ze altijd van alles over de plantjes weten. Als je aan haar vraagt wat we op zaterdag gaan doen zegt ze altijd: naar een tuincentrum.