Bij wie bloeien de orchideeén opnieuw
#1
vr, 31/12/2004 - 15:41
Bij wie bloeien de orchideeén opnieuw
hoi,graag zou ik willen weten bij wie de orchidee steeds terug blijft bloeien,en waar ze staan,welke behandeling ze krijgen,vooral in gewone huiskamer,dan weet ik messchien ook wat ik moet doen met mijn oude orchideeen,en bestaat er een soort kweekkastje voor amateurs waar ik de orchideeen kan inzetten tot ze weer bloeien ?
danku
dk
Mijn orchideën bloeien praktich altijd door. Heel belangrijk, volgens mijn ervaring, is dat je ze elk jaar verplant. Eind februari begin maart. Oude en zieke wortels weghalen en jonge in de grond steken. Orchieegrond is in de betere tuincentra te koop.
In de zomer staan ze bij mij in de veranda en in de winter in de woonkamer . Licht en soms in direct zonlicht maar zonder contact met het vensterglas. Want dan gaan ze verbranden.
Verder weinig water geven. In de winter geef ik om de 14 dagen à 3 weken water en vanaf maart extra orchivoeding. Juiste hoeveelheid staat op het potje aangegeven . Bij warm weer een keertje meer gieten.
Ook luchtvochtigheid is van belang. Ik stook houtkachel en daar staat altijd een ketel met water op. Dus geen droge lucht.
Ik ben maar amateur en de manier waarop ik nijn orchideën behandel zal beslist niet volgens de regels van de kunst zijn. Maar ik vaar er wel bij. Ook heb ik vaak de indruk dat je zelf een beetje zal moeten zoeken wat voor jou planten het beste is. Iedere omgeving is anders en een plant heeft tijd nodig om om zich optimaal aan te passen. Als hij dat kan tenminste.
Groetjes
Marcus
ik heb mijn orchideeen afgelopen zomer gewoon ergens op een beschut plekje in de tuin gelegd, en was zeer verbaasd dat ze bijna allemaal knoppen hadden aan het eind van de zomer. Nu staan ze mooi in bloei! Zo zal het wel niet hoeren, maar het werkt!
Marcus is naar mijn mening te bescheiden. Menig beginnelijk is bang om planten te verpotten! En vaak is dat de remadie voor heel wat problemen. Ik denk dan vooral aan dichtgespibte mengsel, aan teveel voedingszouten, aan schimmels en bacteriën.
Vaak zie je planten na verpotten helemaal opfleuren.
Niet over het hoofd zien, de periode. Een plant die erg achteruit gaat, kan je trachten te redden door hem te verpotten. Wanneer is bij een redingsactie niet belangrijk. Anders best zoals Marcus beschrijft, in het voorjaar. Alle vanzelfsprekende randvoorwaarden voor succes zijn er , veel licht, temperatuur die stijgt, luchtbeweging, enz. Als je het voor de winter doet, heeft de plant het sowieso al moeilijk met minder lichturen per dag, met gewoonlijk gesloten, overgeïsoleerde ruimten, met weinig luchtbeweging , enz.
Groetjes,
Eén van de Patricken,(Phal)
www.pnporchids.be