Documantaire Orchideen.
#1
di, 25/01/2011 - 20:02
Documantaire Orchideen.
Hallo Allemaal,
Deze link heb ik van nov forum,het is supermooi om te zien
er staan geweldige mooie exemplaren bij,dit wilde ik jullie ook laten zien
voor mij een ware SNOEPWINKEL.
Liefs Manuela.
Hartelijk bedankt! Erg interressant!
Supertof ! héél lief ;0)
Heb meteen een kijkje genomen en het begin al gezien.....de rest....ik hou het nog een beetje in spanning tot vanavond....de rest van mijn gezin wil ook meekijken....
Groetjes
kikkertje
Bij mij werkt de link wel maar er staat geschreven dat de documentaire niet
beschikbaar is.
Lukt het bij jullie nog wel...?
groeten Ivo
Hallo Ivo,
Ik heb het speciaal geprobeerd voor je,kopieren en plakken
even laten laden en huplakee...
Veel kijkplezier allemaal:P
Liefs Manuela
Doet het goed en is erg leuk. Je moet wel Silverlight gerinstalleerd hebben (gratis microsoft programmaatje dat je overal kunt downloaden)
Ruud
Hoi Manuela,
Mooi om te kijken!
Vind het alleen jammer dat ik het niet versta
Groetjes
Aquawoman
Bijzonder indrukwekkend (maar ook ik miste de ondertiteling).
Maar de beelden spraken voor zich.
Manuela, bedankt voor de tip.
ok is gelukt, knappe reportage...ook spijtig dat ik geen letter frans versta.
groetjes Ivo
'Mij spreekt de blomme een tale'........
G. Gezelle
Voor de geinterresseerden een uitlegje over die documentaire ;0)
Begindeeltje :
Een draak, een magestueuze vogel, neen het is een orchidee
Deze planten trekken op geen enkele andere planten,hun schoonheid,diversiteit,raariënteit verzekerd hen een unieke plaats in de weeld van de flaura.Ze dragen geleerde namen zoals Ocidium , Phalaenopsis,Vanda...Men weet niet hoeveel soorten er in de natuur bestaan...25000 of misschien 30000.
Titel: De orchideeenkoorts
Gefacineerd door hun schoonheid hebben de mensen haar opgezocht over de hele wereld om ze dan uit hun natuurlijke omgeving te veroveren
Men is dan beginnen kruisen om dan hybrides te verkrijgen die zorgde voor mooie soorten en nog meer hybriden...sterkere en mooiere enz...
Men heeft dan ook ontdenkt dat ze een wonderplant was, gemakkelijk te onderhouden,die men gerust mocht vergeten te verzorgen geduurende verschillende dagen,dat deze ertegen kon.Wie wil er niet zo'n plant hebben.Dus begon men aan massa kweken voor een publiek die erom vroeg en bleef vragen.In enkele jaren heeft de phalaenopsis zijn plaats bovenaan op de lijst verkregen.
Eerste serres.
Deze man is francois leCoufle(van kwekerij Vacherot-lecoufle)die al van zijn jongeste jaren gafacineerd is door de orchideeen.Hij behoord tot een familie die(sinds 1886)vier generaties lang de geschiedenis van de orchideeen schrijft in frankrijk, zijn specialiteit is de Catleya.Zijn orchideeen kende hun glorie in de 20ste eeuw voordat ze werden overtroffen door andere sterkere varienteiten.
Hun referenties...vele heeft hij zelf gecreeerd en sommige zijn 80 jaar oude,deze waren hem dan doorgegeven van zijn grootvader.Hij spreekt dat men zowel van grote als van kleine bloemen kan houden....hij toont hier eentje die een heel zoetige geur heeft,haar naam is :enchantement.Hij toont enkele varienteiten o.a. de witte die een heel oude soort is en een zeer delikaat parfum heeft.Hij brengt niet alleen zijn tijd door aan het bekijken van orchideeen...maar neem ook de tijd om klanten te ontvangen en besprekingen te doen.Hierin ziet men frangmenten van welke orchideeen in slechte staat zijn of in goede conditie....ondertussen verpot hij enkele orchideeen van zijn klanten(veel turf in zijn mengeling)de meest eorchideeen die de klanten nu mee hebben zijn deze die men het meest in de handel vind(deze die je krijgt zonder uitleg enz...)hij toont ook een phalaenopsis waarvan hij het blad verfrommeld....hij legt uit dat deze nog in goede staat is,maar heeft grote dorst.....moest men dit doen met een volle blad deze zou afbreken.hij toont eentje zonder pot.....deze is goed voor de vuilbak,moest je deze willen redden,kan het wel lang duren en zenuwwekkend zijn...en is het nog niet zeker als deze het haald...hij legt ook uit hoe je met een heel scherp mes een blad weer mooi maakt.
volgende deel.
Men spreekt over het feit dat alles begint bij het binnenkomen in een tuincentra waar men al de prachtige orchideeen ziet,onder meer de phalaenopsis die zo het (orchideeen)virus verspriden met al zijn verschillende kleuren die men kan kopen vanaf 15euro.
Brest.
Hier spreekt men over een chemie leraar die zijn passie voor orchideeen gekregen heeft....en zijn garage heeft omgetoverd tot een orchideeen serre.
Het begon met een phalaenopsis die hij kreeg om te verzorgen,deze kreeg hij in bloei,later kreeg hij nog orchideeen bij en begon er zelf te kopen....zo heeft hij er ondertussen in zijn garage een 300 tal....
Zijn passie zijn meer de botanische....en het liefst koopt hij ze niet in bloei want voor hem is de kunst van ze zelf omnieuw in bloei te krijgen.....hij toont ook eentje(een cyclea....)die hij daarna boven de venster hangt die hem 50 koste....hij toont ook eentje op een witte plank aan de muur....deze bloeide tewijl hij op vakantie was....(dus een beetje tonen wat hij heeft)ook wat besmette orchideeen die hij behandeld(wordt niet vermeld welke behandeling)zijn conclusie is beter besmette planten weg te smijten dan heel je collectie in gevaar brengen.
nog een beetje blabla over de slecht weer en de verwarming die aanstaat.... alsook van enkele bloeiende exemplaren die naar binnen mogen,met instemming partner,want orchideeenvirus is zeer ingrijpend en neemt veel plaats.
Thailand
Hier in deze thaise orchideeen firma.....hebben ze geen problemen van verwarming of serres....in hun serres van 32 hectaren kweken ze de dendrobium.Hun specialiteiten zijn orchideeen snijbloemen....
Mijnheer Chan..... bij elke komstneemt hij de tijd om zijn moederorchideeen controleren....20 jaar geleden heeft hij zijn beroep als ingenieur laten vallen om zich te lanseren in de orchideen,hij produceerd 16 miljoen orchideeen takken per jaar.Hij toont enkele exemplaren die mooie zijn en veel productie bieden.... hij heeft ook een korte uitleg over dat bij de dendrobium...wanneer men vermeerderd/klonen men nooit weet welke kleur er precies gaat uitkomen omdat deze kunnen veranderen.....een voorbeeld is deze rode kleur in zijn handen....deze twee hebben dezelfde moederplant en toch zijn ze anders.In de flessen zijn het plantjes van één jaar en half, deze zijn uit cellen van één hybride,deze techniek is gekreeerd voor orchideeen en is onstond in de serres Le Couffle in de jaren 60.Ze worden ingepot in kokosvezels en later tijdens de groei nogmaals verpot....een jaar en half later zijn ze klaar voor de productie en krijgen ze hun eerste bloei.Deze bloemen zoals men ziet worden afgeknipt en verpakt alsook verwerkt voor kransen.Voor de eenkleurige kransen gebruiken ze volledige bloemen(een 200 tal) maar voor de tweekleurige kransen gebruiken ze specifieke(mooiste)delen van de bloem(een 400 tal)men verbind de krans aan elkaar met de hand bloem per bloem.Zulke kransen kosten in de USA zeker 80 euro.
De uitleg over de veiling slaat ik over...is alleen hoe het in zijn gang gaat.....
Optiflor
Vroeger produceerde ze hier tomaten,een ander cultuur maar zelfde werkmethode.ze produceren 2 miljoen en half phalaenopsis per jaar.Om de markt te veroveren brengt men steeds weer nieuwe kleuren voor.Hier kiest deze man ze uit voor zijn klanten de bloemisten, hij weet wat er gevraagt word welke zijn de wensen van de particulieren... Deze orchideeen zullen vervoerd worden,in de vitrine staat om tenslotte te belanden in de huiskamer.Om een goede aanbod te kunnen geven word er gewerkt met gekloonde plantjes van een jaar oud.In deze serres is alles machinaal....eenmaal de orchideeen gekozen krijgen ze nog een laatste watergift voor onderweg...
Parijs
Om deze serres de kunnen bezoeken is men beter lid van een vereniging.... sinds 1860 vind men hier de mooiste collectie in Frankrijk(1200 soorten en hybriden)De orchideeen die men daar vind komt van de 4 hoeken van de wereld...ze hebben meer een botanische waarde dan de schoonheidswaarde....
Hij toont een lycaste guatemala en nog een ander(uitspraak niet duidelijk voor mij)wanneer je op de lip duwd is het net een grote mond.
Hij toont een paphipedilum,die de naam kreeg van een braziliaanse dokter deze stuurde orchideeen vanuit brazilie.ene zekere Anthony rosee percheton? de venusschoen was één van de belangerijk in hun collectie sedert de 19de eeuw....ze bezitten er een 60 tal.
Ze tonen twee soorten ook gekreeerd door Octave Opoix de 1ste(Madame Albert février)in 1911 en de 2de(Mabel Sanders) in 1919.deze zijn orchideeen van toen,ze zijn bijna 100 jaar.Wanneer er één soort niet meer bestaat zoals de Madeline Gayot(van 1885)maakt hij gebruikt van de gegevens die door de jaren doorgegeven zijn om deze opnieuw te krijgen,hij zoekt dan op welke twee soorten er daarvoor nodig zijn en toont dit ook voor hoe het moet,dit zijn de ouders:Paph.Insigne(geel)x Paph. Dayanum
Zwitserland
Hier worden de orchideeen bestudeerd,gekweekt en gebruikt voor cosmetica.
Hij heeft hier ook een kleine uitleg over het watergeven bij ephefiden orchideeen:een fout dat velen doen is even sproeien als watergift en dit is niet goed,want wat de orchideeen doet is zich open stellen voor de watergift,terwijl er dan eigelijk niks meer aankomt van water en zo ze uiteindelijk uitdroogt en kan afsterven.men moet ook de tijd geven om deze water op te nemen....In de vrije natuur duurt een regenbui voor hen 15 a 20 minuten en dit heeft hen de kans om water op te nemen.
laatse deel.Birma
Men toont ook een reservaat van 6000 hect. op 1600 a 1800 hoog....
Dit is van een duitse bioloog Jozef Margaf( gespecialiseerd in tropische ecosystemen)die overleden is in januari 2010 zijn vrouw probeerd het reservaat te behouden ten ere van haar man.Niemand durft aan te komen aan zijn orchideeen collectie alsook aan zijn elexir's op basis van orchideeen en honing.
Zijn tuin is zo speciaal...zijn orchideeen passen zich zo aan dat het een ware natuurlijke orwoud is....Hij hield zich vooral bezig met zijn hybride die het overleefde en de rest keek hij niet naar(de wet van de sterkste)
Ze bekijken een paar bloeiende exemplaren en bespreken hoe mooi deze wel zijn.In de reservaat groeien er heel veel vanda's die daar verzorgt worden terwijl ergens anders in hun natuurlijk habitat ze op uitsterven staan...ze worden dan ook opgezocht door om ze daarna een tweede leven te schenken in het reservaat op een dode boom of tak...worden ze dan gebonden....Men kan ook zien hoe ze een bestuiving uitvoeren..
Men ziet ook lange zeer lange takken met aan het uiteinde de vanda....van het begin van die tak tot blad is het degelijk een vanda (wist ik ook niet) elke knobbel die men zie toont één jaar van de vanda....dus die vanda groeit oneindig,ze hebben daar exemplaren van 100 jaar.Men kan ook zien hoe ze vanda's oogsten(blad met bloei)...ze weten precies waar te knippen zodat de plant geen ginder ondervind en kan terug groeien....De vanda produceerd een chemische stof om zichzelf te beschermen en maakt daarom dat deze ook prachtige groen bladeren heeft.De bloem en de blad word later verwerkt in cosmetica...eerst ziet men hoe ze deze in kleine stukken verknippen...om dan door te sturen
Hopelijk geraken jullie eraan uit....meer kon ik niet meer schrijven...mijn karakters waren op en ik ook....heb er lang aan bezig geweest....
prettige weekend iedereen
groetjes,
kikkertje
Hoi Kikkertje,
Wat is het een mooi verhaal geworden,ook ik verstond niet alles...
maar de beelden spraken meer dan 1000 woorden,wil je dan ook superbedanken
voor je tijd die je in het hele verhaal gestopt hebt,superlief van je:P.
Liefs Manuela.
Hallo Kikkertje,
Goeie actie !
Om het verhaal van Kikkertje af te maken heb ik een stukje geschreven over het veilproces zoals dit op de film is te zien.
Om de afzet van de bloemen en planten te bundelen hebben begin vorige eeuw de kwekers de koppen bij elkaar gestoken en veilingen opgericht om zo de vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Deze veilingen hebben een bestuur en een bepaalde rechtsvorm maar zijn in feite eigendom van de bij die veiling aangesloten kwekers. Deze kwekers (veilingkwekers) hebben stemrecht maar ook een plicht hun producten via die veiling af te zetten. Daarnaast bestaan handelskwekers die niet bij een veiling zijn aangesloten en zelf hun producten moeten zien te verkopen.
Het doel is dus vraag en aanbod bij elkaar te brengen.
Nu doet het gekke fenomeen zich voor dat niet de kweker bepaald wat hij voor z'n doos chrysanten wil hebben maar dat de koper dat bepaald. Je zou denken dat dan de prijs dan wel erg laag wordt (kopers zijn zo gierig als de pest) maar dat ligt anders.
Regel 1 van de economie is dat de prijs bepaald wordt door de verhouding tussen vraag en aanbod. Het moge duidelijk zijn dat kwekers belang hebben bij hoge prijzen en kopers bij lage prijzen. Is er veel vraag en weinig aanbod dan zijn de kopers bang hun hoeveelheid die zij willen hebben niet te kunnen krijgen en daardoor bereid zijn er meer voor te betalen dan verleden maand, week, gisteren. Sterker nog als men te lang gewacht heeft omdat met denkt dat de prijs nog wel gaat zakken en het blijkt niet zo te zijn dan kan deze per minuut sterk oplopen.
De prijs komt tot uitdrukking op de klok. Die klok is een groot apparaat, vroeger met één wijzer maar tegenwoordig met lampjes zoals in de film is te zien. Dit laatste heeft het voordeel dat alles digitaal gebeurd en er zelfs gekocht kan worden op een laptop buiten het veilinggebouw. Deze 100 lampen zitten in een cirkel en geven de muntwaarde aan.
De veilingmeester zorgt ervoor dat de juiste gegevens in beeld komen op de klok en drukt op een knop om de wijzer op te gooien. Op het moment dat hij die knop los laat loopt de wijzer vanaf dat punt terug naar nul (en door) dus de prijs voor het product wat op dat moment geveild wordt zal dus steeds goedkoper worden tot dat het de nul passeert en daarmee doordraait.
Om de kopers te tonen wat er wordt geveild staat er bij de wagens een opsteker die de producten aanwijst.
De kopers zitten op de tribune in een bank en duwen hun veilingkaart in een gleuf zodat de computer weet dat als er afgedrukt wordt dit koper x is. De koper kan d.m.v. een gehoortoestel horen wat de veilingmeester zegt en hij kan eventueel ook praten met de veilingmeester.
De kopers zien die prijs lager worden en drukken op de knop om de wijzer te laten stilstaan op het moment dat ze vinden dat die partij die op dat moment geveild wordt voor hun handel is voor die prijs.
Degene die het eerst drukt noemt het aantal dat hij wil hebben, de veilingmeester toets dat in en drukt op de knop om de wijzer weer op te gooien waarna het spel zich herhaald tot de partij van die kweker is verkocht en men aan de volgende kar begint.
Dit gaat in een razend tempo (700 tot 800 transacties per uur per klok). Op de film is de potplantentribune te zien in Aalsmeer met 4 klokken. De snijbloemen worden hier over meerdere tribunes met elk 2 klokken geveild. In Rijnsburg staat een veiling met 6 klokken naast elkaar op een hele brede tribune. Verder staan er veilingen in Naaldwijk, Berkel, Eelde, Bemmel en Grubbenvorst.
Naast het hebben van klokken om de afzet te realiseren hebben de veilingen ook een bemiddelingsbureau om, buiten de klok om, vraag en aanbod bij elkaar te brengen. Het voordeel hiervan is dat er meer zekerheid omtrent de prijs en aantal is.
Denk hierbij bijv. aan een tuinsuper die op een bepaalde tijd bepaalde planten voor een bepaalde prijs in de aanbieding wil hebben en dit al een week voor de startdatum in een foldertje afgedrukt wil hebben.
Dank je wel Rubo ;0)
héél lief dat je dit deel uitgelegd hebt.
groetjes,
kikkertje
ik heb het filmpje helemaal uitgekeken.
er zijn zeer interessante verhalen te bewonderen.
je zag vb dat Nederland dendrobium takken importeerd uit thailand.
daar worden die planten wel heel groot.
bedankt voor de uitgebreide vertaling!
Kikkertje en Rubo, heel hartelijk dank voor jullie beschrijving of laat ik het maar samenvatting noemen. Prachtig en knap werk! daar blijkt wel een pure liefhebberij voor het orchiedeeen-werk uit.
vr.groeten,
Herman
Super de uitleg van Kikkertje en Rubo, .... THX
groetjes Ivo