dopluis is evil
#1
za, 02/01/2010 - 22:45
dopluis is evil
Hoi ik zit al een hele tijd met dopluis in mijn phalaenopsis. Ik verwijder ze handmatig maar ze komen telkens terug. (het gaat om die phalaenopsis die al sinds oktober 2008 in bloei staat) Ik hem m uit de pot gehaald om de bark in de magnetron te ontsmetten, voor de zekerheid, en de luizen die ik kon zien losgekrabbeld, daarna heb ik de plant volledig besproeid met een vernevelaar en wat alcohol en weer teruggezet in de pot met bark.
Zijn er middelen die volledig helpen, want tot nu toe komt het telkens terug als ik het wegkrabbel.
ik zag op een site dit middel, is dit wat voor phalaenopsissen?:
https://tinyurl.com/y4zmxh9b
De dopluis ziet er als volgt uit: De grote luizen zijn bruin, glimmend en ovaal, de kleine luizen die ik zag wit/transparant en ovaal. Ik heb ze nog nooit zien bewegen, ze laten plakkerige substantie achter, en zitten voornamelijk aan de onderkant van het blad (en soms ook op de stengels en de moeilijk bereikbare plekken van de bloemen)
Een duur middeltje voor iets wat op basis van paraffine olie is gemaakt.
Een oliehoudend middel sluit de ademhaling van de dopluis af, dus het zal best helpen.
Gc gaat velamen en olie wel samen?
het rijmt ook nog.
groet Dirk.
Dirk: Zo'n middel zou ik ook alleen adviseren voor over het blad en niet op de wortels.
Van een kweker hoorde ik het volgende: de dopjes die je bij de dopluis weghaalt zijn niet de luizen zelf. Het zijn de opslag plaatsen van de eitjes. De luizen zelf zijn klein en onopvallend. Ik heb ze zelf nog niet kunnen vinden. Volgens de kweker kun je de luis zelf goed bestrijden met Admire. Dat is het spul dat in plantenpinnen zit. En je kunt het ook in oplosbare vorm kopen. Zelf vind ik dat prettig bij orchideëen die maar weinig drinken. Er komt dan niet zoveel water bij de pin.
Hoi Madeleen,
bedankt voor deze info, ik ga je tip binnenkort uitproberen.
Groetjes
Silfje
Anderen ook bedankt voor de reacties uiteraard :)
Heb ook veel problemen gehad met dopluis, ben een jaar bezig geweest eerdat ze weg waren.
2 verschillende chemische middelen gebruikt zodat de meeste dood waren. Maar op mn agave bleven ze terug komen, totdat ik last van muizen had.. Die hebben ze netjes allemaal opgegeten :D Dus misschien moet je een muisje aanschaffen?
Lol das ook een oplossing, ik heb tamme ratjes, maarja die zouden de plant ook opeten en dan geeft de dopluis de minste schade :)
als je Admire geeft moet je eerst zorgen dat de plant goed dorst heeft
Admire moet door de plant opgenomen worden het is een systemisch werkende
middel
en Admire is niet echt goedkoop
Volgens mij is de ultieme oplossing voor dop/schildluis super goedkoop en supermilieuvriendelijk: olijfolie!
Bij mij werkt het, luizen zijn nooit meer teruggekomen: allemaal verdronken? Misschien kunnen ze zich gewoon niet meer vastkleven... Ik weet niet wat het is maar ze blijven weg.
De bladeren (boven en vooral onder) en stelen schoonwrijven met een watje doordrenkt in olie en klaar. Bij contact met de olie laten ze meteen los, ik denk omdat de pootjes direct geen houvast meer hebben. Ik had wel een dun laagje olie laten zitten. De bladeren glanzen dan zo hard dat ze van plastic lijken, maar je plant is wel gered...na ongeveer 3 weken ziet je plant er weer normaal uit. Anderzijds heeft die glans ook wel iets moois.
Ik heb het bij 3 planten gedaan en maar bij één daarvan heb ik het één keertje moeten herhalen. Tot op heden geen last meer gehad.
Succes iedereen bij het uitroeien van die krengen!
Groetjes, Ephedra
ps: heb het ook geprobeerd op wolluis, maar dat werkt maar heel even denk ik.
Dat olijfolie werkt, zou goed kunnen.~Olijfolie bedekt de luizen met een ondoorlatende laag (zie eerste reactie Greenconnection) en daardoor stikken de luizen en laten los. Maar ik verwacht dat de olijfolie ook de huidmondjes op de bladeren afsluit! En dat heeft op termijn een negatieve invloed op je plant. Ik weet het niet zeker, maar ik vermoed het. Oppassen dus. Ik zou zodra de luizen verdwijnen, de bladeren voorzichtig weer reinigen. Onthoud ook dat het optreden van vooral dopluizen meestal het gevolg is van een verkeerde verzorging van de plant, uitzonderingen daargelaten. En de bruine dopjes zijn wel degelijk de volwassen dopluizen. De jonkies zijn nog kleinere, vaak lichtgroene puntjes. De eizakken zijn de witte, watachtige plukjes, streepjes al naar gelang de soort. Als je deze verwijderd zodra je ze ziet, ben je al een hoop ellende voor. Bij een enkele orchidee met wat luizen is dit best haalbaar. Maarook de volwassen luizen wegkrabben!
bedankt voor dit idee, olie is dus het goedkope huismiddel- alternatief
ik ga dit uitproberen
Hoi silfje,
Ik heb ook eens dat probleempje gehad nadat ik een nieuwe orchidee in huis haalde en werden al mijn andere ervan aangetast,toen heb ik vloeibare bruine zeep gebruikt,is een natuurlijke produkt en echt spot goedkoop,ik gebruikte 1 dopje in 1 liter lauw water,dan zachtjes over de bladeren geen gaan met een heel zacht stofje,heb dan het behandeling 2 weken later herhaald,nooit meer last van gehad!
Bedankt voor dit idee, die krengen zitten bij mij echter op de meest onmogelijke plaatsen (de nauwe stukjes tussen bladranden, op de bloemen zelf tussen 2 bloembladeren etc. Ik ben er nog niet helemaal vanaf maar door de olie is het wel stukken minder.
Hey Silfje,
misschien handig: een wattenstaafje gedrenkt in olie en dan een beetje plat knijpen en trekken. Hiermee maakte ik de okseltjes van de plant schoon.
De stelen kun je eens langsgaan, als de olie de luis niet direct meepakt geen probleem, in contact met de olie gaat ie toch wel dood. Wat de bloemen betreft, als je ze daar vanaf wilt halen is de kans sowieso heel groot dat de bloem verwelkt, gewoon omdat je eraan zit...