Grote Cymbidium

7 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 22/02/2007 - 10:26
S@nne

Grote Cymbidium

Hallo, ik heb een grote cymbidium (plm. 60/70 cm. hoog).Deze staat er goed bij, in een wat koelere ruimte (graad of 16/17) sinds de laatste bloei in oktober. Hij barst bijna de (al flinke) pot uit met heel veel wortels. Ik heb zo het idee dat hij in een nog grotere pot moet en als ik hem uit de bestaande pot zou halen moet ik hem dan uitspoelen en geheel nieuwe grond geven ? En mag deze plant naar buiten en wanneer dan? Persoonlijk vind ik de kleinere orchideeen-soorten mooier en weet eigenlijk niet zo goed raad met deze nogal grove plant. Te groot voor in de kamer voor het raam in de vensterbank bv.
Wie kan mij vertellen wat er mogelijk is om ook van deze plant te blijven genieten? En waar hij in dit jaargetij het beste kan staan. Koud of warm(er)? en wanneer naar buiten?
vr.groet en wachtend op een antwoordje S@nne

do, 22/02/2007 - 11:03
greenvingers

Hallo Sanne

Ook ik vind hem te groot voor voor het raam,maar bij mij staat hij op een pilaar voor de balkon deur,en s,zomers gaat hij naar buiten.
Ja.bij mij groeit hij ook uit zijn pot,maar ik weet ook niet zo goed hoe dat bij cymbidium gaat?
Misschien iemand anders?

Gr.Carla

Grote Cymbidium
do, 22/02/2007 - 11:19
Fanny

Hallo s@nne,

ik citeer een stukje uit een orchideenboek dat ik heb:
Cymbidiums groeien het hele jaar door, maar s'winters langzamer, in overeenstemming met de kortere dagen enkoudere nachten. Bloeiende cymbidiums zijnbij diverse verkooppunten goed verkrijgbaar, maar beginners op orchideeengebied merken vaak dat ze er niet in slagen de planten het volgende jaar weer in bloei te krijgen. Meestal is gebrek aan licht hiervan de oorzaak. vooral wanneer de planten een plekje in huis hebben gekregen. Door ze 's zomers buiten te zetten, zorg je ervoor dat de planten al het licht krijgen dat ze nodig hebben en als gevolg daarvan het volgend seizoen mooi zullen bloeien. Zet de planten niet inde felle middagzon; die kan de bladeren ernstig verbranden. Geef ze een schaduwrijk plekje in de tuin, waar ze 's ochtends vroeg en 's avonds laat zon krijgen

Temperatuur koel

Teelt in potten, minstens 15cm groot, ingrove schors of steenwol. geef het hele jaar door water en mest, maar laat de plant inde winter tussen de gietbeurten gedeeltelijk uitdrogen.
Inde zomer nevelen. Zet ze in goed licht, maar scherm inde zomer tegen direct zonlicht om verbranden te verkomen.

Mijn cymbidium staat momenteel inde overwinteringskas op een minimum temperatuur van 4 graden celcius vanaf september tot aan het moment dat ik zie dat ie een bloemstengel begint te maken krijgt ie geen water en hij doet het ieder jaar weer goed!

je kunt ze scheuren vooropgesteld dat elk stuk minstens een nieuwe scheut bevat en 3 bebladerde pseudo bulben.

groetjes Fanny

do, 22/02/2007 - 11:32
indigo

Hoi
Ik heb een tijdje geleden mijn eerste cymbidium verpot en heb later ontdekt dat ik daar een foutje bij heb gemaakt. Ik heb de wortels (zeer flinke wortelkluit nb) namelijk intact gelaten omdat ze er nog behoorlijk goed uitzagen. Nadeel was dat er dus niet veel plaats in de pot overbleef voor bark, maar de plant bleef het verder goed doen en de eerste scheuten groeiden goed al moesten die zich ook nog eens met hun wortels door die wortelkluit wringen.

In een boek van Rittershausen las ik wat later dan je een cymbidium wortelkluit beter insnoeit zodat de wortelgroei gestimuleerd wordt en er meer plaats overblijft voor nieuwe wortels. Misschien heb je er wat aan...

Groetjes, indigo

vr, 23/02/2007 - 12:21
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik heb al vele jaren bloeiende Cymbidiums.

In normale jaren gaan ze in maart-april naar buiten, bij nachtvorst verdijnen ze zo nodig wel even in de schuur. De hele zomer spelen ze buiten en krijgen relatief veel mest, dus meer dan een "standaard" orchidee maar minder dan de andere kuipplanten.
Pas laat in de herfst, afhankelijk van de vorst dreiging komen ze in oktober, soms pas in november, weer binnen. De bloemtakken zijn dan al vaak te zien. Ze staan nu volop te bloeien. Elke 3-4 jaar zijn ze uit de potten gegroeid. Dan worden ze met grof geweld (spa erin) gevierendeeld. De mooiste stukken hou ik lekker zelf, de rest gaat naar liefhebbers of naar de composthoop. Als grond heb ik zowel voorgemnegde Cymbidium grond, gewone orchideeen grond en zelfgemaakte schorsstukjes gebruikt. Het verschil was niet echt waarneembaar. Ook heb ik eens een stuk in gewone potgrond gezet (schors was op) maar dat vond de plant wat minder, overleefde en bloeide er wel op maar met slechts 1 tak.

Ruud

vr, 23/02/2007 - 14:57
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik verpot elke 2 jaar in een substraat van bark, turf en perliet, verzorging zoals hierboven en elk jaar veel bloemen.

vrgr

ma, 05/03/2007 - 22:37
Dre39

Hallo Ruud,

Zijn de orchideeen die naar buiten gaan, niet gevoelig voor bladluis, of andere beestjes, die de orchideeen wel lekker vinden?

Andrea

Onderwerp gesloten