Mijn orchidee leek dood, maar tot mn verbazing
#1
wo, 13/08/2008 - 15:59
Mijn orchidee leek dood, maar tot mn verbazing
zag ik vorige week dat hij toch een nieuwe keiki krijgt.
Daar vroeg ik wat ik moest doen met deze orchidee. Hij had in november nog maar 1 blad en 1 stengel. Hij heeft nog rond maart 1 keer een paar mislukte bloemen gegeven en toen werd de stengel geel. Ik dacht dat mn kans op een keiki niet meer mogelijk was.
Maar hij had nog 1 groen blad. Zolang dat blad nog een teken van leven gaf zou ik hem niet wegdoen. In juni en juli stopte ik met water geven zodat deze mislukte orchidee het eerder zou opgeven en mn vensterbank vol met mooie orchideeën zou staan. Vorige week werd ook het laatste blad geel en ik vond het genoeg. Trok de afgestorven orchidee uit zn pot en tot mn verbazing zag ik een nieuwe groene groeipuntje. 1 week later lijken het 2 nieuwe blaadjes te zijn.
Fijn dat mn wachten dan toch nog beloond wordt.
En wat een sterke planten zeg. Phalaenopsissen zijn echt bijna niet kapot te krijgen.
Maar nu vraag ik me af of dit nieuwe plantje wel 100% goed zal zijn of dat hij geleden zal hebben onder wat de moederplant heeft meegemaakt.
De moederplant gaf in maart vreemde bloemen vergeleken met de bloemen die hij had toen ik hem kocht. Wat zou het nieuwe plantje voor bloemen geven?
Daar kom ik waarschijnlijk maar op 1 manier achter. Afwachten!
Maar moet ik nu toch weer 1 keer in de week gaan sproeien met water?
De wortels van de moederplant zijn ook erg verrot, maar ik weet dat ik meer kwaad ga doen als goed als ik eraan ga zitten.
En de rest van mn 8 orchideeen heeft last van verschillende soorten beestjes. Lichtgekleurde beestjes die over het blad lopen en ook beestjes in de potgrond.
Ze hebben allemaal gezonde wortels en ze zijn druk bezig met meerdere stengels maken en nieuwe blaadjes dus ze lijken er niet onder te leiden. Daarom doe ik er niets aan, behalve minderen met water geven.
Want ik weet nog dat deze orchidee zo beschadigd is geworden doordat ik van deze beestjes af wilde komen.
nu
Om beestjes kwijt te raken kan enige tijd onderdompelen in regenwater mogelijks helpen.
Een tijdje onderdompelen in regenwater?
Moet je vooral doen met Phalaenopsis, als je je plant kwijt wil! Het hart van de plant is heel gevoelig voor te veel vocht, dus nooit adviseren!
Hoi!
In 9 van de 10 gevallen is het droog houden van de orchideeengrond de oplossing om van de de beestjes af te komen. Voorzichtig zijn met water dus. Dit geeft de plant gelijk de kans om zelf wortels aan te maken.
Verpotten in een kleinere pot nog niet aan beginnen. Verpotten kost de plant te veel energie, en de kans is groot dat de plant dan als nog sterft.
@Ckm,
Greenconnection geeft juist advies. Als je iets niet moet doen is het wel om een hele plant onderwater te houden om van de beestjes af te komen.
Verpotten zou ik sowieso niet doen. Hij heeft het nu blijkbaar goed genoeg om zo'n kleintje te laten groeien, dus ik laat het maar zo.
Ik dacht er ook al over om er nog wat orchideeengrond bij te doen, maar ik zie daar maar van af. Ik kan momenteel meer kwaad dan goed doen als ik eraan ga zitten.
En alle phalaenopsis die ik ooit heb verpot hebben slechtere wortels gekregen dan dat ze voorheen hadden. Ik weet nog niet wat ik moet doen als dit kleintje groter is, maar verpot worden door mij is geen optie.
Bij de rest van mn phalaenopsis dompel ik de pot even onder water, maar stel de volgende dompelbeurt een dag of 3 langer uit, zodat de orchideeengrond echt heel droog is.
Als ik een orchidee koop zitten er ook vaak beestjes in. Bij de tuincentrums zeggen ze dat dit normaal zou zijn door de vochtige grond en dit geen kwaad kan voor de conditie van de orchidee. (ligt er dan wel aan welke beestjes het zijn)
Dus hoe dan ook, ik kom er nooit vanaf als ik orchideeen blijf kopen.
Ik weet niet waar je je planten koopt, maar als ze zeggen dat het normaal is dat er beestjes in de orchideeengrond zitten zou ik toch maar opzoek gaan naar een betere verkoper! Het is namelijk niet normaal. Heb zelf ook wel eens gehad dat ik een Phalaenopsis kocht en binnen 1 week zat de plant onder de wolluis, daar koop ik dus geen planten meer. Als je iets koopt kijk dan goed na of je iets ziet bewegen, beweegt het dan moet je het niet kopen (ik weet het het is soms moeilijk om ze te laten staan).
Een Phalaenopsis mag niet constant nat zijn dat vergeten ze nog wel eens in een tuincentrum.
Even een voorbeeld van hoe je niet voor een Phalaenopsis moet zorgen: Op mijn werk komt elke week iemand langs met een bloemstuk voor de balie van de receptie. Een paar weken geleden staan er 2 Phalaenopsis in 1 bak. De bloemist die de planten bracht zei tegen de receptioniste dat ze om de dag een flinke scheut water moest geven. De receptioniste weet dat ik een hele verzameling orchideeen hebt en vraagt aan me of het normaal is dat ze zoveel water nodig hebben waarop ik antwoord als je ze snel dood wil hebben wel (zelf geloofde ze de bloemist ook niet helemaal).
Moraal van dit verhaal: als een tuincentrum/bloemist uitleg geeft hoe je orchideeen moet verzorgen controleer dan of de informatie klopt.
De beste orchideeengrond koop je bij de kweken zelf (niet uit een tuincentrum).
Dit was bij de tuincentrum Intratuin. Ik heb een paar van mn orchideeën daar vandaan en besloot na de tweede keer een orchidee met beestjes te hebben gekocht maar een email te sturen met een klacht.
Daarop antwoordde ze dat het 'normaal' zou zijn doordat het zo vochtig was bij die planten en ik me er niets van aan moest trekken omdat ze niet schadelijk waren. Door hem droger te houden zouden de beestjes wel weg gaan.
Bij tuincentrum Overvecht had ik dit ook nog nooit gezien, dus vond het zelf wel typisch.
Bij de laatste orchidee die ik bij Intratuin kocht (was rond februari met een aanbieding 'Grote Phalaenopsis voor 29,99') kocht ik er 1 die afgeprijsd was naar 9,99 omdat hij rotte wortels had. Thuis aangekomen wilde ik hem verpotten en liepen er ineens grote duizendpoten over mn tafel die in de orchideeëngrond zaten. Echt vies. Dat was dan ook mn laatste keer dat ik een orchidee bij Intratuin heb gekocht.
Ik wil niet meer weten wat ik voor ongedierte in huis haal als ik een plant koop.
En die kwekers zitten vooral in het westen van het land geloof ik. In omgeving Arnhem heb ik er geen kunnen vinden. Bij de orchideeengrond van de tuincentrum gebruik ik alleen die groffe stukjes. De grond die ik over hou gooi ik weg.
Tja, de verzorging van die planten moet je echt zelf leren in te schatten. Mn eerste 3 orchideeen heb ik echt fout behandeld, en het is de vraag of ze het gaan redden. Mn laatste 7 phalaenopsis heb ik vorig jaar en begin dit jaar gekocht en doen het perfect tot nu toe.
Het klopt dat het soms een beetje zoeken is naar de juiste verzorging, hoe vaak en wanneer geef je water enz... Hoe vaak je water geeft hangt namelijk ook af van de omgeving (temperatuur en luchtvochtigheid).
Er zitten in zuid en noord holland inderdaad een heleboel kwekers. Heb je al eens gekeken naar kwekers in Duitsland?
Deze kweker staat op de site van het NOV.
Nijhuis J.G.M
Dacostastraat 41
7514 CS Enschede
Tel: 053 4333147
https://peekURL.com/zpyaQHn
Bedankt, super zeg!
Dan ga ik daar eens contact mee opnemen of ik hier bark kan halen ;)
Nogmaals bedankt.
Groetjes Janny
Bij mijn phalaenopsis heb ik inmiddels ook beestjes (wittig iets met pootjes + staart). Ik dacht eerst dat het om schimmel ging. Maar gezien die pootjes gaat het om wolluis of witte vlieg. Aan de bloemen en tussen de bladeren. Volgens instruktie op het kaartje dompel ik de plant eens per week (of 2 weken) onder en laat 'm uitlekken. Heb de indruk dat dit dus niet de manier is.
Volgens info van Rob Verlinden (van de tv) moet je 1x per maand water geven en overtollig water weggooien. Hij meldt niets over onderdompelen. Dus ik ga dat maar even aanhouden.
Hoe kan ik die beestjes verwijderen en toch de bloem en plant behouden? (met ECO spul tegen luis/witte vlieg?)
Margot
Ik heb/had vooral beestjes in orchideeëngrond zitten, vandaar dat hierbij het droog houden wel een beetje helpt. Die beestjes zijn dol op vochtigheid. Maar bij hetgeen waar jouw plant last van heeft zal het niet helpen om minder water te geven aangezien ze vooral boven de grondoppervlakte leven.
Ik denk dat je voor jouw vraag het beste een nieuwe topic kunt openen om de vraag opnieuw te stellen. Dan valt je bericht meer op en lezen meerdere mensen die er verstand van hebben jouw vraag.
Maar sowieso is 1 keer per maand water geven echt te weinig, hoor.
Groetjes Janny