Miltoniopsis opgeven?

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 08/06/2008 - 19:00
Janny1980

Miltoniopsis opgeven?

Vorige week heb ik mn Miltoniopsis in bark gezet. Voorheen stond hij wekenlang in seramis omdat de bladeren geel werden in de bark waar hij in stond.
Maar ik vond dat er met seramis geen vooruitgang of achteruitgang zichtbaar was. Hij had toen ik hem in seramis zette nog maar 4 bladeren.

1 dag nadat ik hem in bark zette waren er al 3 bladeren geel. De dag erna hingen de gele bladeren er verlept bij dus heb ik de plant weer snel in seramis gezet.
Nu begint hij onderaan geel te worden.
Heeft hij zo nog een overlevingskans?

Ik zag later wel dat hij een nieuw blad had, maar nog geen 1 cm groot.
Dus ik had hem beter gewoon in seramis kunnen laten staan.

Miltoniopsis opgeven?
zo, 08/06/2008 - 21:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Waarom zou je een Miltoniopsis in Seramis zetten? Ik heb het nog niet eerder gehoord.

Het afvallen van de bladeren is nog een reactie van het in Seramis staan, dat heeft niks met het overpotten naar bark te maken. De plant lekker in de bark laten staan en hopen dat er meer uitlopers komen.

Voordat je een plant in Seramis zet moet je je eerst afvragen waar en hoe de plant in de natuur leeft. Een voorbeeld: Dendrobium kingianum groeit in Australie op rotsen. Deze plant vindt het geweldig om in Seramis te staan.

Dendrobium kingianum in Seramis.

Miltoniopsis opgeven?
ma, 09/06/2008 - 00:37
Janny1980

In de bark waar hij voorheen stond ging het op een gegeven moment slecht.
De bladeren werden geel en hij verschimmelde.
Toen heb ik op een andere site gelezen dat velen goede ervaringen hadden met seramis. Toen ik dit probeerde werkte dit wel (de schimmel bleef weg, en de bladeren bleven groen), maar ik zag na 6 weken nog geen nieuw blad.
Toen ik vorige week de bark weer probeerde ging hij in 2 dagen zo achteruit dat hij opnieuw 4 bladeren kwijt was.
Dus bark werkt echt niet bij deze plant hoor!

Maar zou hij nog overlevingskans hebben?

ma, 09/06/2008 - 18:38
Anoniem (anoniem geplaatst)

2 dagen in de bark staan kan niet ineens zo een achteruitgang geven, dat is nog een reactie van het in Seramis staan. Het proces van gele bladeren krijgen is misschien wel dagen daarvoor in gang gezet.

Als je last van schimmel in bark hebt is dat een teken dat de bark te lang nat blijft ofwel je moet iets minder watergeven en voor meer ventilatie zorgen.

De plant die ik zelf heb staat sinds dat hij gekocht is in bark en maakt de ene na de ander nieuwe scheut aan. Als de plant totaal niet in bark te kweken zou zijn zou een kweker wel overstappen op iets anders dan bark.

De meeste mensen denken dat als je een orchidee verpot je gelijk water moet geven. Het beste is echter om de wortels een paar dagen rust te geven voor je met watergeven gaat beginnen. Zelf zet ik de bark voordat ik ga verpotten altijd in de magnetron (zie bericht: Vliegjes in orchideeen grond). De bark is dan vrij droog, en pas na 1 week ga ik voorzichtig beginnen met watergeven.

Of de plant het gaat redden hangt af hoe de verzorging is, de plant zelf heeft het aan de nieuwe scheut te zien nog niet opgegeven.

di, 10/06/2008 - 00:41
Janny1980

Het lijkt mij stug dat deze plant achteruit gaat door die 6 weken seramis precies in de 48 uur dat ik hem weer in de bark heb gezet, maar goed.

di, 10/06/2008 - 00:52
Janny1980

Het lijkt mij stug dat deze plant achteruit gaat door die 6 weken seramis precies in de 48 uur dat ik hem weer in de bark heb gezet, maar goed.
Maar fijn dat ik nu weet dat hij nog niet opgegeven is.

Op die andere site staan ook vermeldingen dat bij sommige mensen deze planten snel doodgaan, maar door ze in seramis te zetten, het beter gaat.
Omdat je ze beter vochtig kan houden.
Zodoende heb ik dat geprobeerd.

Die bark die ik heb is van het tuincentrum en meer grond dan wat anders.
Daar zal het wel aan liggen.
Maar voor mij werkt(e) momenteel seramis beter.

De bark zelf was altijd goed, maar de plant begon te beschimmelen.
En bij de verzorging van deze plant staat dat je de grond nooit helemaal mag laten opdrogen, maar deze moet vochtig blijven.

Onderwerp gesloten