moeders mooiste???
#1
ma, 25/05/2009 - 18:21
moeders mooiste???
Een tijdje terug heb ik een dendrobium van iemand gekregen. Helaas kreeg ik last van, volgens mij, larve van de witte vlieg(pissebedjes met witte haren). Nu is al het blad eraf gevallen. Net toen ik dacht dat het niks meer ging worden zag ik 2 bloemstengels en een uitloper in de top.
Heeft iemand nog een idee hoe het verder moet met deze plant? Zal er weer blad gaan groeien en die uitloper, wat zal ik daar mee doen?
Overigens hebben bijna alle orchideeen (18) last van die larve en ik besproei ze met Pyrethrum en controleer ze regelmatig en grondig.
Alle ideeen zijn welkom.
Zat/zit de pissebed met witte haren op de bladeren en bloemen? Zo ja, dan is dit woluis.
Zou kunnen. Het gidsje wat ik heb over ongedierte (van een bekend merk)laat bij de wolluis een nog wolliger beestje zien. Ze zitten in de oksels van de stelen. En ook in de knoppen, bloemen en het hart van de bloem en op de bladeren.
Vrolijk word ik er niet van. Plant na speuren en alle beestjes verwijderen.
Volgens het zelfde gidsje word de wolluis met het zelfde middel besteden.
Ik gebruik de spuitbus. Hoewel het erg oppassen is dat het niet in hart van de Phaleanopsis komt. Ook zou een pil in de aarde kunnen worden gestopt. Of dit ook bij orchideeen kan, wist de verkoper me niet te vertellen.
Ervaring?
Het klopt dat ze soms wolliger zijn dan die op de foto.
Iedereen die planten heeft krijgt wel eens met die beestjes te maken. En iedereen heeft zo zijn eigen manier om van ze af te komen, kan je wel vertellen hoe ik van ze af kom.
1. Als eerste zet ik de plant(en) die wolluis hebben apart zodat er niet nog meer planten besmet raken. Maak ook de omgeving waar de plant stond goed schoon (tafeltje, vensterbank, enz…).
2. Vervolgens verwijder ik elke wolluis die ik maar kan vinden met een cocktailprikker, het is soms een rotwerk maar als ik geen gif wil gebruiken dan moet je toch wat.
3. Na een paar dagen controleer en eventueel verwijder ik nieuwe wolluis. In het begin controleer ik om de paar dagen als ik niks kan vinden maak ik de periodes tussen de controles groter. Volwassen wolluis leggen eitjes daarom is het dus belangrijk om regelmatig over een lange periode te controleren.
Ik ben al ruim een half jaar bezig met controleren van de planten. Helaas hebben ze het bijna allemaal. Te laat ontdekt. Dagelijkse kost dus.
Het is me wel opgevallen dat ze zich beter weten te verstoppen en voortplanten op de phaleanopsis dan op de cambria, cymbidium en de dendrobium. Daar zitten ze alleen in de knoppen verstopt als deze nog niet open zijn. Hoe komen ze daar in? Via de bark misschien?
Wolluis is werkelijk stapeldol op Phalaenopsis. De knoppen, bloemstengels en bloemen werken als een magneet op die krengen. Steeds wegvangen is een redelijke remedie maar helemaal winnen doe je nooit. Ze zitten overigens ook wel onder de bark op plantendelen. Dit maakt ze moeilijk bereikbaar, ook voor gif.
Ruud