oasis steekschuim tussen bark bij orchideeën ????

10 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 vr, 22/01/2010 - 23:15
lily-anne

oasis steekschuim tussen bark bij orchideeën ????

Vandaag hoorde ik iemand beweren dat kleine stukjes oasis steekschuim kunnen gebruikt worden om hier en daar tussen de bark te steken in de orchidee pot .Is er iemand die dit ook al gehoord heeft of daar zelf ervaring mee heeft opgedaan ?
ben benieuwd !
groetjes
Lily-Anne

vr, 22/01/2010 - 23:30
Sjaaks

Ik heb recent bij een winkel een Miltoniopsis gezien die zo gepot was. In het midden een centrum van vergaan sphagnum moss. Die plug was in een mengsel van bark en oasis gepot. Drama voor de plant. De planten waren de dag ervoor pas van de veiling gekomen, de wortels waren rot. Niet alleen die in het midden van de pot maar ook de wortels die in de bark/oasis groeiden. De planten verraadden hun slechte toestand ook zelf: harmonicabladeren en gerimpelde pseudobulben terwijl de pot relatief zwaar aanvoelde. Mos was nat en de bark/oasis kurkdroog. Toch waren de wortels zo ver heen dat het velamen er zonder moeite vanaf kwam.

Ik gebruik zelf nooit oasis, als ik bark iets vochtiger wil houden gebruik ik sphagnum moss of bv stukjes cocos. Oasis lijkt mij teveel vocht vast houden en niet erg luchtig te zijn. Ik denk dat als je niet aan natuurlijke middelen kunt komen, wellicht nog beter stukjes schuim (denk aan schuim van matrassen, kussens etc) kunt gebruiken, maar ook hier heb ik geen ervaring mee. Ik vraag me af in hoeverre oasis 'vorm stabiel' is en niet rap verkruimelt?

Sjaak.

vr, 22/01/2010 - 23:41
Anoniem (anoniem geplaatst)

Brokjes steekschuim worden wel gebruikt in oa. de Anthurium teelt, om de grond vochthoudender te maken. Echter bij sommige orchideeen is het juist belangrijk dat de wortels niet te lang nat blijven (bij Phalaenopsis).
Voor Paphiopedilum zou het mogelijk wel werken.

Bedenk wel dat het steekschuim dat de telers gebruiken uitgespoeld is, dwz. ontdaan van toevoegingen, zoals houdbaarheidsmiddelen.

zo, 24/01/2010 - 22:07
lily-anne

Ik heb me niet kunnen inhouden en heb wat oasis in kleine blokjes gesneden ( niet groter dan 3cm ) en heb er een 6 tal per pot, bij de phalaenopsissen aangebracht. De desbetreffende planten had ik een tijdje geleden in cocos ships gezet in plaats van bark( zie een eerder bericht ) en ik had gemerkt dat dit materiaal toch niet zo lang zijn vocht kon vasthouden . Vermoedlijk is dit, omdat de cocos ships niet geperst zijn geweest ( wat de vezels een beetje losser zou maken ) Ik heb geprobeert om de stukjes oasis wat aan de zijkant te steken , door voorzichtig met een pincet een aantal stukjes cocos weg te nemen . Op deze wijze hoop ik te zien of de oasis nog vochtig is . Ik hou jullie op de hoogte van dit experiment
groetjes
LIly-Anne

zo, 24/01/2010 - 22:34
Sjaaks

Ik vraag me af wat je op deze manier wilt bereiken? Op zich lijkt het me prima dat de cocoschips snel opdrogen. Op die manier kun je vaak water geven en het snel opdrogen zorgt ook voor voldoende verse lucht bij de wortels. Een Phalaenopsis in de natuur groeit tegen een boomstam, de wortels liggen op de stam. Ze worden af en toe flink nat en drogen snel weer op. Als je dit thuis in de pot kunt bereiken heeft de plant het normaal gesproken goed naar zijn zin.

Groeten Sjaak

zo, 24/01/2010 - 22:53
silfje

Je kan een phalaenopsis beter in een fata morgana zetten dan een oasis :)

een vocht vasthoudend medium is af te raden bij een plant die snel last heeft van wortelrot.

ma, 25/01/2010 - 00:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

We gaan het allemaal horen tzt. van Lily-Anne.

ma, 25/01/2010 - 14:25
birdwatcher

@ Sjaaks ik kan deels met mee met je verhaal over Phalaenopsis in de natuur maar dat af en toe nat worden klopt niet.
Daar waar Phalaenopsis in het wild groeit krijgen ze bijna dagelijks een giga stortbui.
Ik laat ze zelf ook op een stuk scho

ma, 25/01/2010 - 19:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Klopt....in het wild worden deze planten elke morgen kletsnat door de dauw.

ma, 25/01/2010 - 19:43
Sjaaks

Birdwatcher, je hebt helemaal gelijk. Ik heb me erg onhandig uitgedrukt om het steeds weer nat worden en snel opdrogen (en luchtbeweging om de wortels) te beschrijven. Af en toe had moeten zijn: met zeer grote regelmaat flink nat worden maar weer relatief snel opdrogen ;-)

Ik volg al een tijd een weblog, ik wil graag deze post met jullie delen: https://tinyurl.com/y4wp2x6c
Ook als je het Engels niet machtig bent, er staan foto's op het weblog die meer zeggen dan 1000 woorden.
Ik geloof dat in december een dergelijke post is geweest over de Papahiopedilum. Mooi en leerzaam om te zien.

Schijnbaar hebben ze daar afgelopen maand extreem veel regen gehad. De privé collectie van deze persoon ziet er op het moment triestig uit.

Groeten Sjaak

Onderwerp gesloten