oncidium wild cat
#1
wo, 05/07/2006 - 16:52
oncidium wild cat
ik heb een oncidium wildcat gekocht, op dit moment bloeit ze al 4 weken prachtig, maar de onderste bladeren aan de bulben worden helemaal geel en vallen af. ze wordt om de andere dag even gesproeid op de wortels soms zelfs nog minder. wat doe ik mis
HELP, NU IS ZIJN DE BLOEMEN OOK AAN HET VERDORREN EN DE BLADEREN AAN DE BULB BLIJVEN GEEL. OOK DE LUCHTWORTELS LIJKEN HOUTERIG. ZE WORDT ENKEL GESPROEID. NU KRIJGT ZE TOCH NIET TE VEEL WATER. WAT DOE IK DAN VERKEERD ?
Een Oncidium die al 4 weken bloeide, raakt ooit uitgebloeit! Daarom worden de bloemen bruin. Blijf de plant gewoon verzorgen.
Kijk eens naar de grond, door deze om te woelen met
een saté stokje, grote kans dat deze nat genoeg is.
Eerder te weinig dan teveel water geven en natte bladeren
door sproeien, is niet bevordelijk voor je orchidee.
Beter is het met onthard water op de grond te gieten en
dat het teveel aan water er makkelijk uit kan lopen.
Dan heb je een goede luchtige grond.
vorig bericht zegt niet sproeien, degene bij wie ik hem kocht zei dat al zijn planten elke dag gesproeid worden. er stond daar inderdaad een sprinklersysteem doorheen de hele kas.
Dat klopt professioneel is dat ook uitstekend en dit zie ik ook in de kassen gebeuren.
Daar de luchtcirculatie in een kas veel groter is, zijn de bladeren sneller droog dan in een huiskamer.
In de natuur is dit ook zo mooi geregeld.
Succes en vooral veel plezier met de orchideeën.
" ze wordt om de andere dag even gesproeid op de wortels"
Bladeren sproeien dat zou nog kunnen, maar je schrijft in je eerste bericht dat je op de wortels sproeit, misschien rotten deze door te veel vocht nu weg en vallen de bladeren er af.
Ik zou je aanraden te zorgen voor een hogere luchtvochtigheid. Door de planten op een omgekeerd schoteltje te zetten en water rondom het schoteltje te gieten en wel zo dat de plant droog staat, maar wel de nodige luchtvochtigheid krijgt.
Veel succes.
beste Luchnis
De plant staat in een vaas (precies zo een heel groot wijnglas) met onderin hydrokorrels en daar dan bovenop de plant
dit zorgt tot wel voor voldoende luchtvochtigheid, hoop ik
Tja, dat glas zal de boosdoener zijn. Geen verdamping; geen ventilatie. Een Oncidium groeit het liefst zo luchtig mogelijk. De mijne hangt momenteel buiten in een boom en krijgt alleen water als het regent. Maakt momenteel bloemstengels. Zo'n glazen vaas mag dan erg in de mode zijn, maar het is totaal ongeschikt om een plant langdurig in te telen.
De bedoeling is om te proberen de natuurlijke omgeving zoveel mogelijk na te bootsen in de huiskamer, daar hoort geen glazen vaas in thuis.
Het kan inderdaad mooi staan, haal hem maar uit het glas en verpot de plant in Bark.
In het glas doe je dan vogelzand te koop in de supermarkt en je zet er een stompkaars in.
Succes.
Lees deze reactie even door voor je informatie.
-----------------------------------
Ik :
31-12-2004
Kan ik mijn orchideeen gewoon met regenwater besproeien om de vochtigheid goed te houden en zo ja mag ik gewoon over de bloemen sproeien?
Pat:
01-01-2005
Hey,
Orchideeën besproeien... een typische vraag van beginners die 'teveel' zorgen besteden aan hun planten. Het gevaar dreigt dat je te nat gaat kweken. OK, de meeste planten komen oorspronkelijk uit de tropen. Ok daar is het erg warm en erg luchtvochtig. Maar het zijn meestal ook epifieten! D.w.z. ze groeien daar op bomen, hoog, erg licht, met erg veel luchtbeweging!
Soms regent het er dagelijks en veel, doch steeds is er tussendoor een periode waar ze helemaal opdrogen. De zon bakt ze dan en ze zouden verbranden ware het niet dat er veel warmte wordt afgevoerd door de steeds aanwezige luchtbeweging.
Thuis gaan we onze planten die luchtvochtigheid trachtten te geven, maar vergeten de plant te laten drogen! En dat is vaak veel slechter dan eventueel een iets te lage luchtvochtigheid.
Dus tracht de omgeving iets hogere luchtvochtigheid te geven. Maar zorg dat ze kunnen opdrogen. Dompel je plant, giet hem goed nat en laat hem dan een week staan, afhankelijk van het mengsel waarin de plant staat, van de temperatuur in de kamer en van de luchtbeweging, mag er tussen twee gietbeurten, 5,6,7 dagen en als het koel is wellicht zelfs langere tijd zitten.
Verder is regenwater wat de kamertemperatuur (of zelfs iets meer) heeft ideaal! En op bloemen giet of sproei je best nooit. Kwestie van geen vlekjes op de tere bloemen te krijgen.
groetjes,
Eén van de Patricken (Phal)
www.pnporchids.be