phalaenopsis
#1
do, 27/11/2008 - 15:01
phalaenopsis
hallo, ik heb een heel aantal phalaenopsissen maar sinds kort heb ik op een aantal ervan dat het blad er vreemd begint uit te zien. Het is net of er iets in het blad zit en gangenmaakt die dan bruin uitslagen. Ook heb ik met een aantal het probleem dat ze moeilijk en zelfs niet herbloeien. Ik heb al rustperiodes ingelast maar dit heeft totaal niets geholpen, integendeel. Een aantal van mijn dendrodiums zijn daardoor volledig kapotgegaan. Hoe krijg je deze soort trouwens terug in herbloei? Ze staan allemaal op dezelfde plaats namelijk op groot vensterbank aan noordzijde. Hebben meer dan voldoende licht, geen rechtstreeks zonlicht en staan overdag op een temperatuur van ongeveer 20°. Ook zit ik met een soort die ik op een beurs heb gekocht maar vanwaar ik de naam niet ken. Deze heeft nu zwarte vlekjes gekregen op zijn bladeren, vanwaar kan dit komen? Ik heb ook sinds vorige week cymbidum gekocht (gele variant) en nu ziet die er toch niet zo goed meer uit als in winkel, bladeren beginnen wat geel te worden en bruin tot zwart aan de punten. Wie kan mij helpen? Ik ben zot van mijn bloemen en zou ze graag zo goed mogelijk verzorgen en zo vaak mogelijk bloei krijgen. Alvast bedankt!
Phalaenopsis: willen geen rustperiode. Over de verzorging kunt u hier heel veel vinden. Wat de aantasting betreft plaats hier aub een foto van.
Dendrobium: welke? er zijn talloze Dendrobiums in de handel maar ik neem aan dat het om de veel verkrijgbare soorten (of hun hybrides) D. nobile of D. phalaenopsis gaat. Zonder dat te weten kan geen advies gegeven worden omdat de verzorging nogal afwijkt. (Verwar D. phalaenopsis niet met Phalaenopsis, de eerste is een Dendrobium met op Phalaenopsis gelijkende bloemen, van daar de naam).
Cymbidium: zwarte punten zijn bij Cymbidium normaal. In deze tijd verliezen ze bij mij altijd wat blad. Na de bloei koel plaatsen en van de zomer buiten zetten.
Onbekkende orchidee: dat wordt uiteraard erg lastig, kunt u hier een foto van plaatsen?
Ruud
Hey, alvast bedankt voor uw reactie. Wat foto's betreft, zijn blijkbaar te groot voor te plaatsen en heb geen flauw idee hoe ik deze moet verkleinen om hierbij te zetten. Wel kan ik deze doorsturen naar emailadres want dat weet ik wel hoe deze te verkleinen maar blijkbaar lukt dit niet voor deze pagina's.
Foto's verkleinen kan met vrijwel elk fotoprogramma. Ook zijn er tal van programma's op internet die dit voor u doen b.v. https://tinyurl.com/3xhchc
Ruud
Bedankt!
Blad van phalaenopsis
Blad phalaenopsis van roze soort
Nog blad van phalaenopsis, roze soort, al zo'n 2 jaar niet meer gebloeid
Onbekende soort
Van onbekende soort, vertoont dus zwarte vlekjes hier en daar op het blad
pseudobulben zijn ook aangetast door de zwarte vlekjes
Nog soort dak ni ken, zou volgens sommigen octopusorchidee
Die laatste is Encyclia cochleata.
Die andere onbekende is Odontioda 'Stirbic' - (kruising van Odontoglossum bictoniense x Odontioda Florence Stirling). Die eerste is een echte soort de tweede is zelf een hybride. Verzorgen als Odontoglossum. EEn betere beschrijving dan ik zo hier kan plaatsen vind je hier: https://tinyurl.com/yxdvmvlr
Aantasting Phalaenopsis: die bruine streepjes lijken mij wat littekens van ouderdom van het blad. Maar verder vind ik ze er ook niet hypergezond uitzien. Controleer ze eens goed op spint. Toch zie ik geen reden voor het uitblijven van herbloei. Het is verschrikkelijk moeilijk te zien op een foto maar het lijkt mij dat ze wel eens verpot kunnen worden in verse bark (orchideeen grond ). Neem voor Phalaenopsis een kwaliteit met weinig turf, het liefst van een kweker, tuincentra e.d. verkopen nogal wat rotzooi.
Ruud
Hey, alvast bedankt voor de uitleg. Ik zal er zo spoedig mogelijk werk van maken om de orchideeen te verpotten.
Je denkt dat die bruine strepen littekens zijn van ouderdom maar dat is bijna onmogelijk want dat zijn de nieuwe bladeren waarmee het gebeurt, de oudere zien er veel gezonder uit en al. Wat dacht je eigenlijk van die zwarte puntjes? Heb ze al op spint ook gecontroleerd, geen teken van aantasting, mss voor alle veiligheid toch eens besproeien?
Wat betreft je onbekende soort, ik kan de soort op basis van het blad en bulben niet helemaal thuis brengen, maar ik denk aan Oncidium (of kruisingen hiermee). Bij deze soort zie je wel vaker zwarte puntjes op blad/bulben. Dit hoeft niet altijd kwaadaardig te zijn, het kan bv door veel licht veroorzaakt worden. Helaas kan ik de zwarte puntjes op de foto's niet goed zien/beoordelen.
@Saskia. Nee ik zou ze niet zomaar besproeien tegen iets wat je niet eens kunt vinden. Gewoon verpotten (zo'n klein mogelijke pot gebruiken)en in de gaten blijven houden.
Ruud