TRIESTIGE ORCHIDEËN

18 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 zo, 02/08/2009 - 13:56
julie00

TRIESTIGE ORCHIDEËN

Ik kan het niet nalaten om regelmatig een orchidee te kopen.
Ik ben echter een leek op dit gebied en steeds na het uitbloeien gaat het mis.
Planten zijn dan echt triestige planten.
Ik heb ze na het uitbloeien na de tweede kop afgeknipt en op een aparte licht kamer gezet met niet-direct zonlicht (dit zijn allemaal al tips die mensen mij hebben gegeven). Water geef ik ze miniem 1 maal om de 10 dagen.
Verder heb ik ze ook eens nieuwe orchideëngrond gegeven, maar niets blijfkt te helpen.
Moet ik ze nou maar weggooien of denken jullie dat ze er nog bovenop komen.
Er zijn plantjes bij die 2 jaar geleden gebloeid hebben, maar dan niets meer. Ik heb er foto's van genomen en hoop dat iemand mij kan helpen.
Ik kan blijkbaar maar 1 foto oploaden. Ik heb planten met gele bladen, met slappe bladeren,...

TRIESTIGE ORCHIDEËN
zo, 02/08/2009 - 14:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Als je reageert op je eigen bericht, kun je net zoveel foto's plaatsen als je wil.

zo, 02/08/2009 - 14:08
RdB

Water geef je ze 1x per 10 dagen miniem... Klinkt alsof je ze te droog houdt.

Ruud

zo, 02/08/2009 - 18:41
julie00

'triestige orchidee nr. 2' Heeft slappe bladeren

TRIESTIGE ORCHIDEËN
zo, 02/08/2009 - 18:41
julie00

nr. 3....heeft wel kleine scheutjes, maar wat die ik met die takken die omhuld zijn met een vlies ?

TRIESTIGE ORCHIDEËN
zo, 02/08/2009 - 18:43
julie00

NR 4....Ook slappe bladeren, geen bloemen in het vooruitzicht...

TRIESTIGE ORCHIDEËN
zo, 02/08/2009 - 20:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

Zoals Ruus al opmerkte: je planten zijn kurkdroog. Dompel de kluiten 1 x per week en je zult het slappe blad zien bijtrekken.

zo, 02/08/2009 - 20:38
Aquagirl

Hoi hoi,

Net wat er al gezegd is geef hem een dompel bad en laat hem daarna goed uitlekken. Geef zo al je orchideeen water ook als je ooit een nieuwe neemt of krijgt. Gooi nooit water in het hart (kuiltje tussen de twee bladeren)
Geef je plant niet te vaak water en ook niet te weinig. Ik zelf doe het 1 keer per week. Laat de plant rustig bij komen. Niet de plant vroeg tijdig weg gooien. Met geduld en goede verzorging redden ze heb wel.
Laat geen water in de over pot staan! Dat heb je grote kans dat je wortels gaan rotten. Van de foto's word je niet vrolijk idd.
Heel veel succes en geluk met je orchideeen.
De orchidee die nieuwe scheuten maakt is een goed teken.Ook zie ik een nieuw blad komen bij orchidee drie dat is ook geen slecht teken. Dus als je nu over gaat op goede verzorging en geduld komt het vast goed. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt. Deze planten zijn nu niet in topconditie dus bloemen zul je nog op moeten wachten als de planten verbeteren zullen er vast bloemen komen maar dat kan ook best een jaar op zich laten wachten hoor. Orchideeen bloeien namelijk niet ala minuut en zeker niet als ze een nieuwe tak moeten maken.

Groetjes
Aquawoman

zo, 02/08/2009 - 20:58
julie00

Hoi,

Al bedankt van jullie tips.
Ivm dompelbad, zet ik deze dan met het doorschijnende potje in een laag water en laat je dit dan even staan, of even erin en er weet uit.
Sorry voor mijn vragen allemaal, maar ik wil het nu wel ineens goed opvolgen.

zo, 02/08/2009 - 21:21
Aquagirl

Je hoeft geen sorry te zeggen voor je vragen hoor. Vragen mogen hier gesteld worden zoveel je wilt.

Je zet het potje in een laag water en laat het even staan. Zo doe ik het.
En daarna even een poosje zo neer zetten dat ie uit kan lekker.

Als je nog meer vragen hebt stel ze gerust als ik ze kan beantwoorden doe ik dat. En als ik het niet kan zullen andere die meer kennis hebben dat zeker doen.

Groetjes
Aquawoman

zo, 02/08/2009 - 23:03
Anoniem (anoniem geplaatst)

Die gele slappe bladeren is ook een typisch verschijnselen wanneer de planten wolluis hebben en wanneer ze te droog worden gehouden is daar veel kans voor. Wat het verhaal betreft van water in het hart, voor mij is dat larie, Een Phalaenopsis is geen Bromelia waar het water in kan blijven staan, de groeiwijze van de Phalaenopsis is sowieso al schuin afhangend, zelfs al zou je proberen om water in het hart te laten staan dat zou niet lukken, die van mij krijgen soms een goede spoelbeurt en er is nog nooit een van gestorven. Vooral wolluizen zitten in de oksels van de planten, alleen te zien wanneer je het blad aftrekt.
Wat de Dendrobium betreft (stengels met een vlies), dat zijn de oudere bulben en moeten zeker blijven staan want die geven voeding aan de jonge scheuten, de oudere kunnen trouwens ook nog bloeien.
Hierbij foto van Phalaenopsis die lekker wordt gespoeld (ook in het hart) en dat loopt er snel genoeg af.

TRIESTIGE ORCHIDEËN
zo, 02/08/2009 - 23:11
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ten dele met je eens, Joanna. Mits je de volgende zaak in acht neemt: nooit het hart natmaken in de avond, zodat de plant nat de nacht ingaat.
Doe dat sproeien altijd in de ochtend, zoals de plant van nature gewend is, drijfnat te worden van de dauw.

ma, 03/08/2009 - 00:11
RdB

@Joanna, met je eens dat in een centraal verwarmd huis met droge lucht het waarschijnlijk inderdaad gen kwaad kan (water in het 'hart' van de Phalaenopsis). In mijn oude, tochtige, enkel glas huis gaat (ging) het vooral in de herfst onmiddellijk mis: de p

ma, 03/08/2009 - 00:54
Aquagirl

Nou ik pas er erg mee op hoor.
Want kreeg dus een keer uitgebloeide orchideeen van iemand
maar die krgen altijd een plens water en dus 9 van de 10 dus ook in het hart en daar bleven er toen maar 2 van over en kreeg er 8. En gingen dus in het hart ROTTEN.
Nu heb ik die mensen ook gezegd beter voor de plant te moeten gaan zorgen.
Nu heb ik laatst weer een uitgebloeide orchidee gekregen en
die is wel in orde. Ik raad het dus niet aan in het hart water te geven.
Maar ja zo zijn er toch mensen die het wel doen. Ik ben ook nog een beginneling hoor met orchideeen. Al krijg ik de meeste phaleanopsis wel weer in bloei. De cambria is me nu nog niet gelukt maar hopelijk lukt me dat ook. Succes met je orchideeen hoor graag hoe het verloopt.

groetjes
Aquawoman

ma, 03/08/2009 - 16:14
micle

Ik heb tot op heden nog maar 1 orchidee om te leren hoe de verzorging in elkaar steekt, zodat ik later meer orchideeën kan behouden. Mijn verzorging is alsvolgt.

Dompel 1x per 5,6,7 of 8 dagen (is afhankelijk van de temp in huis) Ik kijk goed naar de wortels en aan de hand daarvan dompel ik.
Ik giet de overpot vol met regenwater en zet deze 80 sec in de magnetron om het water op te warmen. Dan voeg ik met behulp van een kleine injectiespuit 1ml orchidee voeding van pokon aan toe. Vervolgens zet ik de orchidee 30min volledig in het water er loopt zelfs water in het hart. Na 30 min laat ik het geheel zeer goed uitlekken door de pot een beetje schuin te houden ruim 1 min lang. Dan plaats ik de orchidee weer terug in de inmiddels droog gemaakte overpot en zet deze weer voor de raam op het oosten.

Resultaat:

Een orchidee met 12 prachtige bloemen
Een nieuw blad in de maak
Twee vertakkingen op komst bij de ogen
Erg veel nieuwe wortels die overal uit de pot komen.

Dit alles doe ik wel rond 12 uur in de middag zodat tijdens de avond de orchidee zelf goed droog is.

Ik heb nog niet veel ervaring met orchideeën, maar ben er al heel snel achter gekomen dat iedereen nog zoveel tips kan geven maar dat je die niet klakkeloos kunt kopiëren. Alles hangt af van de plaatselijke omstandigheden en dat je zelf moet uitzoeken welke manier voor jou het beste werkt.

Ik wens je heel veel succes en hoop dat je de goede combinatie kunt vinden met alle tips van iedereen.

Groeten Micle

ma, 03/08/2009 - 21:15
cieken

Hallo,ik zet mijn Orchideén 1keer in de week in een dompelbad gedurende een 15tal minutjes en nadien goed laten uitdruipen.Na de 3de keer voeg ik voeding bij mijn water.
Groetjes

di, 04/08/2009 - 15:18
Anoniem (anoniem geplaatst)

Alles hangt inderdaad van de omstandigheden af, daarom kan je ook geen vaste regels geven want in een droge huiskamer gelden niet dezelfde regels als in een plaats waar het misschien koel en vochtig is.
Zal toch nog even verduidelijken wat betreft water in het hart. De dagelijkse gietbeurten worden bij mij gewoon met een grote verstuiver van 5 liter gedaan, dat geeft een fijne broes en verdeelt goed over het substraat zonder dat ze veel water krijgen. Bij deze dagelijkse gietbeurten wordt dan ook niet in het hart van de plant gespoten (dat zou er trouwens direct aflopen), alleen als ze eens goed moeten worden afgespoeld worden ze ook in het hart gespoeld. Wat ik bedoel is dat het bij mijn Phalaenopsis praktisch onmogelijk is dat er water in het hart zou blijven staan omdat ze naar één kant groeien zodat het water er vanzelf zou uitlopen. Alleen als ik ze pas heb verpot staan ze een poos rechtop, of zijn het alleen die van mij die schuin naar beneden groeien (hihi).

En zoals reeds gezegd, eigen ervaring is de beste leerschool, kan soms helemaal anders zijn dan in de boekskes.

vrgr.

wo, 05/08/2009 - 12:12
silfje

De ene phalaenopsis is de ander niet, ik heb in totaal 5 plantjes, 2 kleine en 3 grote phalaenopsissen.

Bij de een hoef ik niet op te letten waar ik water geef, omdat de bladeren zo gevormd zijn dat het water wegloopt. bij de ander moet ik het wel in de gaten houden en even een keukenpapiertje in het hart houden na het sproeien, want anders blijft het wel staan.

Net als de ene mens anders gebouwd is als de ander, is de ene orchidee ook de ander niet, ook al zijn het allemaal phalaenopsissen.

Het beste wat je kan doen is gewoon kijken of het water blijft staan of niet, blijft het staan dan moet het wel afgedroogd worden.

Bij mij werkt het goed om orchideeen in een orchideeen overpot te zetten, (met het plastic potje er natuurlijk gewoon omheen gelaten) eens in de zoveel tijd te dompelen, wachten tot er vrijwel geen damp meer in de pot te zien is. Wellicht af en toe wat bijgieten. Daarna opnieuw dompelen.

Orchideeenoverpotten hebben een opstaand randje waardoor de plant niet in het water staat als je normaal water geeft. (te koop bij bijv intratuin)
Dit werkt bij mijn planten erg goed. Wat ook goed werkt is een schoteltje eronder maar dat is natuurlijk minder mooi en minder stabiel.

Mijn witte phalaenopsis bloeit ongeveer om de 3 maanden. Paarse bloeit sinds oktober 2008 (toen is hij gekocht)

de mini phalaenopsis is eigenwijs en bloeit niet, oogt wel gezond.

de rest heb ik nog maar net

Onderwerp gesloten