Vanda cristata (of trudelia cristata) (2)
#1
zo, 13/03/2011 - 19:35
Vanda cristata (of trudelia cristata) (2)
Omdat reageren bij het oude onderwerp niet meer mogelijk heb ik dit nieuwe onderwerp geopend om te horen hoe het met de Vanda cristata van andere liefhebbers gesteld is.
Bij mijn explaar zie ik in de bladoksels de kleine knopjes die al voor de winter waren aangelegd zwellen... langzaam, heel langzaam ;-)
Afgelopen winter blootsvoets voor een raam op het zuiden gehangen bij +/- 18,5 over dag +/- 14C gedurende de nacht.
Groeten Sjaak
Hoi Sjaaks,
Ik heb ook een Vanda alleen niet Vanda cristata,maar mijn Vanda
zie ik ook onderin bij de wortels wat groene verdikkingen zitten...
hopelijk toont het na een goede verzorging:P
Liefs Manuela.
Dag Sjaak.
Heb zelf pech met trudelia cristata.
zoals je weet ook zijn best knopjes in oksels gehad.
Kwamen goed te voorschijn.
Van de winter hetzelfde als jij gedaan maar bij mij zijn ze verdroogd.
Vermoedelijk door te lage LV.
Gr, Antoon.
Hallo Antoon, wat jammer!
In de kamer waar de Vanda cristata heeft gehangen heb ik geen luchtvochtigheid gemeten maar deze was beduidend lager dan vorig jaar. Vorig jaar zat ik continue op 70% (met hulpmiddelen) en dit jaar heb ik daar niks aan gedaan. Ik vermoed luchtvochtigheid net als in de andere ruimten tussen de 40-60%
Onder het raam zit bij mij een verwarming, de kleine Vanda zo hoog mogelijk gehangen en echt tegen het glas. 2-3 keer per week de wortels gedompeld gedurende een uur, soms een paar uur en ook wel eens een nacht als ik hem vergeten was.
Nu het warmer wordt achter het glas ben ik beducht op uitdrogen van de knoppen... fingers crossed, ik hou je op de hoogte.
Vorig jaar zijn bij mij de knoppen ingedroogd, stuk voor stuk in een heel vroeg stadium terwijl de luchtvochtigheid hoger was en ik hem vaker water gaf.
Manuela, klinkt als wortels die zitten te duwen maar met zekerheid kan ik je dat niet zeggen natuurlijk.
Bloemtakken verschijnen op dezelfde plek als bij Phalaenopsis.
Leuk dat hier meer Vanda liefhebbers zijn!
Hallo Sjaak,
Ik heb een Vanda Gold, die al drie keer heel mooi gebloeid heeft (zie foto) maar nu heeft hij al een hele tijd zes, zeven, bloemetjes, maar verder gaat hij niet. Altijd dezelfde behandeling. Ik zou niet weten waarom hij nu niet verder wil bloeien. Misschien toch door de luchtvochtigheid.Zo'n probleem heb ik ook met mijn Miltonia. Ziet er prachtig uit met knoppen, maar ze weigeren om open te gaan en ik zie al enkele bruine puntjes. Of verbeeld ik me dat en heb ik te weinig geduld.
Wie weet het?
Herman
En zo ziet hij er al enkele weken uit.
En dit is de Miltonia mooi met knoppen, maar ik vraag me af of ze nog open zullen gaan. Mijn vrouw zegt dat ik er meer tegen moet praten, maar als ze niets terug zeggen word ik helemaal ongeduldig.
Groetjes, Herman
Hoi Sjaaks,
Als ik nieuwe wortels krijg dan wil het toch ook zeggen
dat de Vanda het goed naar zijn zin heeft/goed verzorgt wordt
omdat dit mijn eerste Vanda pas is blijft het een beetje uitvogelen...
@Harmwit,
Wat een prachtige Vanda's toon jij supermooi.
Liefs Manuela.
hallo Antoon,
ik heb maar 1 vanda momenteel in bloei, dat is een vrij schaarse winterbloei... Bij de anderen zie ik nog geen knoppen maar als het gaat als andere jaren zitten die er nu wel hard aan te komen.
Deze tijd van het jaar is altijd druk met de planten, niet waar? Maar ook een heerlijke tijd omdat je zoveel veranderingen ziet.
Vorig jaar had ik het druk met verpotten en scheuren, dit jaar daarom veel minder ;-)
Manuela, natuurlijk is wortelgroei ook positief, alles wat groeit vind ik positief :-)
Overigens is de Vanda cristata afgelopen winter flink doorgegroeid, veel harder dan de andere Vanda's. Daaraan kun je dan toch merken dat de Vanda cristata mogelijk liever de koelere temperaturen heeft!
Dank je wel sjaak.
Zal aankomende rustperiode de mijne ook eens koeler plaatsen.
Wie weet.
Antoon.
Dicht tegen het glas is het natuurlijk koeler dan in de rest van een kamer of boven een verwarming (en iets van het glas af). Ik heb het idee dat hij deze winter meer gegroeid is dan afgelopen zomer. Als het nog eens koud wordt 's nachts dit voorjaar, zal ik eens meten wat de exacte temperatuur aan het glas is. Ben wel benieuwd eigenlijk.
Hoi Sjaak,
Ik heb van een kweker gehoord dat je een Vanda geen mest hoeft te geven
doe jij dat ook niet?ik heb de Vanda ook nog geen mest gegeven
heb hem van ong aug sept 2010,ik geef mijn Phalaenopsis orchideen
ook helemaal nooit mest,en omdat die kweker zei dat het niet nodig was
heb ik de Vanda geen mest gegeven.
Liefs Manuela.
hallo Manuela,
dit is de eerste keer dat ik dit lees. Het tegendeel is bij mij bekent, ze zouden bekent staan als heavy feeders , vrij vertaald hongerige plantjes Ik doel dan met name op de Vanda hybriden die de meesten onder ons hebben. Wat betreft natuursoorten weet ik het niet maar ik vermoed dat daar geen verschil in zit.
Als je kijkt naar de groeiwijze van de Vanda, maar ook van de Phalaenopsis, dan zie je dan de wortels de plant vasthouden aan bv een boom/tak, op foto's ook gezien dat bv de wortels van een Phalaenopsis die laag groeien deels in het water hingen of in blad/tak afval op de grond. Misschien dat dit verklaart waarom sommige mensen een Phalaenopsis succesvol in water cultuveren.
Maar nu even terug naar de wortels van deze planten om een tak of stam. Het regent en die regen neemt allerlei vuil mee naar beneden: bijvoorbeeld vogelpoep en dode insecten die deels al vergaan zijn, of bladeren die reeds deels vergaan zijn die in een vork van stam/tak verzameld waren. Voedingstoffen!
Of een Vanda of Phalaenopsis nou meer voedingsstoffen op deze manier kunnen opnemen dat weet ik niet, maar voedingstoffen komen ze op die manier zeker tegen in situ. Dat is voor mij een reden om bij elke watergift wel meststoffen te geven, maar in zeer (zeer!) lage doseringen.
Op de fles staat bv 5ml per 1 liter water, ik geef bv aan mijn planten 1 ml per 35 liter water. Zeer verdund maar wel elke keer.
Waarom Vanda's heavy feeders zouden zijn weet ik niet, ik heb er verder nooit naar gezocht en heb de informatie voor waar aangenomen... In de praktijk behandel ik ze niet als hongerig in vergelijking met de andere orchideeën, ze gedijen prima. Veel bloei en groei.
Afgelopen zomer door familie-omstandigheden weinig tijd gehad voor de planten en maar zelden voeding gegeven. Momenteel een Vanda in bloei met jawel... 4 bloemen. Dat is nog eens schaars! Toeval? Andere winters of vroeg in het voorjaar was de bloei veel rijker. In de loop van de jaren zal ik misschien een verband kunnen leggen.
Tot zover mijn 2€ centjes :-)
PS ja ik weet dat jij zeer succesvol bent met je Phalaenopsis zonder voeding te geven. Ik zal dat zeker niet bestrijden. Ik vraag me alleen af waarom dit zo succesvol zou zijn. Omdat de plant steeds wanhopiger wordt om te overleven?
Je hebt sommige planten meen ik me te herinneren al heel lang. Normaal zou je dan toch gebreksziekten moeten gaan zien... maar blijkbaar hebben jouw planten daar geen last van. Puzzled :-)
Groeten Sjaak
Hoi Sjaak,
Mag ik je hartelijk bedanken voor je uitstekende/fijne uitleg,
zoals ik jou verhaal lees over jou Vanda betreft de bloei ditjaar van je plant,met 4 schaarse bloemen zoals je zegt,zou het natuurlijk ook zo kunnen zijn dat ze bij jou gewent zijn aan voeding,die je aan iedere bewateringsbeurt toevoegd,en zoals je dat afgelopen winter niet hebt gedaan dat je daarom een schaarsere bloei hebt nu,dat kan miss zomaar zijn...ik heb helemaal geen enkele ervaring met voedingssubstraten voor de Vanda ,daarom had ik dat gevraagt aan een kweker en die vertelde mij dat het niet nodig was en daarom heb ik ze ook alle tijd niets gegeven.
maar toch geeft de Vanda nieuwe wortels,hopelijk doe ik het dan toch niet verkeerd...
Betreft mijn Phalaenorsis orchideen:
klopt inderdaad dat ik er 2 heb die al 18 jr oud zijn
en nog nooit nieuwe bark,spagnum voeding o.i.d gekregen hebben
1tje staat nu al maanden in bloei en er zit alweer een nieuwe tak aan
met verschillende knopjes die volop in de groei zijn...
ze hebben bij mij wel altijd heel veel licht ook in de winter
omdat ze op het zuiden staan en volop licht krijgen van mijn ongestofeerde ramen,en heel veel warmte van de convector,verder staan ze op hydrokorrels
waar ik ze op begiet,met gewoon kraanwater
ik probeer er deze week wel een nieuw bericht over te openen om je de plant te laten zien(foto).
Liefs Manuela.
Manuela.
Ik heb het verhaal tussen sjaak en jou gevolgd.
Prachtig gewoon zo als jij je phalaenopsen laat groeien en bloeien ik ben echt benieuwd naar je foto.
Betreffende Vanda, een vanda kan inderdaad wortels en bloei geven zonder dat je bemest.
Maar dat heeft een groot nadeel wortelen en bloeien doet hij dan uit nood.
Wortelen doet hij dan om te proberen aan zijn voeding te komen, als hem dat dan niet lukt zal hij gaan bloeien.
Dat doet hij dan om eigenlijk zijn soort voort te laten leven.
Als de bloei geweest is zal dan ook zeer waarschijnlijk de moederplant het begeven omdat die dan uitgeput is en geen energie of voeding meer heeft.
Da vanda's zijun echt zware eters en hebben het echt nodig die persoon die jou dat verteld heeft ( niet voeden ) heeft zich toch best wel vergist denk ik.
Net zoals Sjaak mest ik mijn vanda's bij iedere watergift hebben ze echt nodig.
Gr , Antoon.
@Antoon,
Ik zou bijna willen zeggen dat ik het zonder voeding wil proberen,
alleen als mijn plant daarvan dood gaat,zit er voor mij niets anders op
om toch maar voor de voeding te gaan kiezen,alleen voor de Vanda nat
Meststof die ik bij alle orchids bij iedere watergift meegeef,
Akerne's Rainmix npk 13-3-15+11Cao+3MgO dosering 1/2 gram per liter.
Deze meststof bestaat niet uit ureum en word direkt door de plant opgenomen.
Kristalon blouw npk 19-8-20 is wel gemaakt met ureum als je er aan kunt komen.
Peters 20-20-20 ook gemaakt met ureum.
Of peters 21-7-21
Voor alle drie de laats genoemde meststoffen geld 1 gr per liter water bij iedere derde gietbeurd.
Hoi Antoon,
Dankjewel voor je uitleg en tips,ik ga de Vanda nu ook vortaan
voeden met voeding.
Liefs Manuela.
Hoi Manuela.
Graag gedaan.
Je kan eventueel bij aldi een fles meststof voor groene planten halen en de helft van de dosering die op de fles staat gebruiken voor orchideeën
Antoon.
@Antoon,
Ik ben naar een plantezaak gegaan in Neunen
heb gezegt dat het voor een Vanda Orchidee is
en ze hebben me:Pokon Universeel plantenvoedsel meegegeven
voor optimale groei en bloei staat er op,dus nu maar hopen
Manuela.
Ik weet niet wat de npk samestelling is van jou aangekochte meststof.
Wat ik je aan kan raden is bij iedere derde gietbeurt de helft van de voorgeschreven dosering gebruiken voor orchids.
Als er bijv, staat 1 dopje op een liter water, dan gebruik je een half dopje op een liter water.
En als de temperaturen zomers gaan worden pas je dit bij iedere tweede gietbeurt toe bij Vanda's.
Antoon.
Afgelopen weken zijn de knoppen goed gegroeid. De aanleg in de bladoksels werd beduidend groter en op sommige plaatsen kan ik 2 of 3 knoppen herkennen.
Op een Duits forum zag ik afgelopen week een bloeidende Trudelia cristata en een bloeiende Trudelia alpina. Prachtig gezonde exemplaren.
Ik heb de eigenaar gevraagd hoe deze in de winter verzorgd werd, het antwoord was bij 15 graden in de kas.
Nu hangen deze plantjes bij hem in het midden van de kas omdat ze minder licht verdragen dan de multi hybriden. Mij werd bevestigd dat de knopaanleg inderdaad laat in het jaar is en dat deze pas tot ontwikkeling komt bij hogere temperaturen maar vooral bij meer licht.
Het ziet er naar uit dat ik dit jaar mijn exemplaar voor het eerst in bloei ga zien. Ben benieuwd of ik werkelijke en cristata heb ontvangen :-)
Groetjes Nicole
Nicole.
Ik hoop van harte dat hij mooi tot bloei komt.
De mijne is inmiddels al zijn knoppen kwijt.
Maar maakt ook weer tegelijk flink wat nieuwe wortel aan met mooie grote groeipunten.
Daarbij krijgt hy van mij nu wat extra stikstof en kali bij voor goede groei en goede ontwikkeling van cellen voor opname van licht ofterwel de fotosynthese.
En hoop daardoor dat hij dan in het late jaar weer knoppen aangaat leggen.
Zal ook eens kijken of ik ergens een plaatsje kan vinden om hem in de winter op 16gr kan houden.
Gr, Antoon.
Hoi Nicole,
Mijn Vanda maakt volgens mij ook een bloemtak aan
ik durf het eigenlijk nog niet zo hard te roepen
het is heel pril,een nieuwe wortel is vele malen dunner,in mijn ogen
nu zit er een verdikking die nogal rond loopt en vele malen dikker is
dan een nieuwe wortelpunt,ook groeit deze harder ik zal in de loop van de week is een foto plaatsen...
heb hem nu al een 3 tal weken buiten hangen dag en nacht,sproei hem savonds gewoon met de tuinsproeier
en 2x per week leg ik hem te drinken in het handwarm water met wat voeding
de voeding gebruik ik op aanraden van Antoon en sinds een paar weken af en toe.
Liefs Manuela.
Hallo Manuela,
bij Vanda's komen de bloemtakken ook uit de bladoskels, net als bij een Phalaenopsis. Als ik me goed herinner heb jij een multi-hybride (de plant waar je het nu over hebt)? Bij ons wordt het de komende week een stuk koeler, ook de nachten (zag tot 2C 's nachts en overdag max 16C). Dit is bij mijn weten voor een multi-hybride te koel. Waarschijnlijk kom je hem naar binnen aan het halen.
Nog iets anders om even aan te halen... denk er aan dat de luchtvochtigheid met name 's nachts wel hoger is dan binnen maar dat de wind ook een uitdrogend effect kan hebben en dat je mogelijk met warm weer vaker de wortels flink nat moet gaan maken. Kan ik voor jouw plant zo natuurlijk niet beoordelen, hangt ook een beetje af van de verhouding wortelmassa/groen... Blijf je gevoel volgen :-)
Groetjes Nicole
Nicole.
Ik sluit me geheel aan met je antwoord.
Kan het zo zelf niet meer zo verwoorden en uitleggen hardstikke goed van jou.
Groeten.
Hoi Nicole,
Ik heb hem vanacht ook buiten laten hangen en de dagen ervoor ook
maar nu denk ik dat hij van vanacht toch een tik heeft gehad
er zijn 2 bovenbladeren wat aan het rode gaan kleuren...
hopend op een goede afloop,hij ligt nu lekker te drinken,en vanavond gaat hij gewoon op tijd na binnen.
Liefs Manuela.
Rood kan ook zonnebrand zijn... foto?
Gr. Nicole
Hoi Nicole,
Ik probeer deze week even een foto te plaatsen...
heb loge's.
Liefs Manuela.
Hoi Allemaal,
Zoals beloofd de foto's van mijn Vanda,ik weet niet of het nu een
wortel is of een bloemstengel?
Liefs Manuela.
Foto 2,
Foto 3,
Hopelijk zijn de foto's duidelijk genoeg
heb er zoveel gemaakt maar ik denk dat het toch een hobby appart is
krijg ze niet echt goed duidelijk.
Liefs Manuela.
dat is een wortel.
Zal de wortels wel wat vaker nat maken. Want ze zien nogal houterig uit