verpotten of niet

9 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 27/09/2006 - 19:36
Madeleen

verpotten of niet

Vorig jaar rond deze tijd kocht ik een bloeiende Oncinium. Na de bloei heeft'ie aardig wat nieuwe blaadjes gekregen, maar nog geen bulben. Nu komt de klad erin. Hij groeit niet meer, maar gaat ook niet bloeien. Issie nu toe aan een rustperiode, of moet ik hem verpotten? Ik heb hem nog niet verpot omdat hij zo goed groeide.

wo, 27/09/2006 - 22:32
Anoniem (anoniem geplaatst)

Mijn Oncidiums hebben heel de zomer buiten gestaan, nu nog, en ze hebben nu mooi afgerijpte bulben. In de zomer tijdens de groeiperiode mogen ze goed water en mest hebben. Als de temperatuur nog zakt gaan ze naar binnen op een koele plek en krijgen ze een rustperiode van een aantal weken, zonder water, alleen het blad nevelen tot ze beginnen bloeien.
De bloeiperiode kan op een ander tijdstip dan vorig jaar aangezien ze dan van de kweker kwam.
Of de plant moet verpot worden, als hij echt de pot uitgroeit.

vrgr

do, 28/09/2006 - 00:26
Anoniem (anoniem geplaatst)

De mijne hangt buiten onder een boom en bloeit met een volle tak; er komt nog een tweede tak, die later zal bloeien.

do, 28/09/2006 - 00:47
Anoniem (anoniem geplaatst)

Onmiddelijk verplanten, hem de winter doorslepen en daarna de raad van vorige schrijvers ('s zomers buitenspelen) opvolgen. Dat verplanten kan erg belangrijk zijn. Ik heb zelf nog onlang een gelijk probleem gehad. Een nieuwe Oncidium die mooi bloeide, enthousiast begon te groeien maar lang voordat een bulbe volgroeit was er de brui aan gaf. Probleem: vlak voor de verkoop was de plant verpot in sphagnum. Na het wegpeuteren bleken de wortels beperkt tot een centrale kern van schors. De plant was door deze mishandeling (waarschijnlijk bedoeld om de verkoopbaarheid te verhogen) domweg in een cultuurshock beland.

Ruud

vr, 29/09/2006 - 13:46
Madeleen

Hartelijk bedankt voor de goede raad.
De onciniums heb ik verpot want er zat inderdaad een hele dot nat mos onder de planten waar al wat begon te rotten. Ze staan nu in orchideeenaarde met veel extra boomschors. Toen ik de beschrijving van de samenstelling op de zakken aarde en boomschors las, bleek dat er in de boomschors ruim 2x zoveel Kalium in de schors zit als in de orchideeenaarde. Zou dat kwaad kunnen?

vr, 29/09/2006 - 14:08
Anoniem (anoniem geplaatst)

Indien je bang bent voor het kalium kun je de schors van te voren goed laten inweken en uitspoelen. Dan ben je alle kalium kwijt daar alle kalium zouten uitstekend water oplosbaar zijn.

Ruud

vr, 29/09/2006 - 14:45
Anoniem (anoniem geplaatst)

Wat bedoel je met extra veel boomschors? Toch niet hetgeen ze in de tuin gebruiken?

vrgr

za, 30/09/2006 - 18:25
Madeleen

Bij het tuincentrum hebben ze 3 soorten boomschors: boomschors voor tuinpaden, daar zit van alles bij, takjes,blaadjes,enz. Dennenboomschors, dat zijn vrij grote stukken voor decoratie. Het lijkt me ook een vreemde combinatie: orchideeen die op dennenboomen groeien. En fijne boomschors dat zijn stukjes van 1 a 2cm. Deze heb ik genomen. Op de zak hiervan staat ook de NPK waarde en de rest van de samenstelling. Behalve de Kalium komt de samenstelling aardig overeen met wat er op de zak orchideeenaarde staat.
Ik heb orchideeenaarde van Substral. Daar zit behalve schors ook nog heel wat turf en een soort potgrond bij. Het lijkt me dat dit teveel vocht vasthoudt, daarom heb ik er flink wat boomschors aan toegevoegd.
Volgende keer leg ik het tevoren een poosje in de week.

za, 30/09/2006 - 20:22
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk niet dat dit geschikt is voor orchideeën. De kant-en-klare orchideeëngrond van Substral voldoet normaal heel goed.
Kom je eens bij een orchideeënkweker dan kan je daar ook bark kopen, speciaal voor orchideeën, dat hebben ze in de gewone tuincentra niet.

vrgr

Onderwerp gesloten