algemene mest/ vervolg npk verhouding bosui
#1
zo, 15/03/2009 - 21:10
algemene mest/ vervolg npk verhouding bosui
Ik schaam me een beetje dat ik door moet vragen, maar ik kom er niet helemaal uit welke mest vrij standaard is, dus min of meer gelijke samenstelling van NPK heeft.
(Dit naar aanleiding van antwoord op mijn vraag over NPK-verhouding bosui)
Graag 1 of meer voorbeelden er van, dus merk(/en) plus concentratie NPK.
Misschien:
Substral Oscomote principe Voeding voor alle tuinplanten NPK 14-13-13 en
ECO Fertiel NPK 6-7-8 + 3% MgO?
Nokkie,
Ik heb gehoopt dat er iemand op je vraag zou reageren, maar kennelijk hebben anderen net als ik moeite met de vraag.
Je vraagt naar algemene kunstmest en de mest die in de handel is dat is algemene mest en de verhoudingen NPK daarin zijn gebaseerd op de meest voorkomende grond. Wil je het echter precies weten dan moet je grondonderzoek laten doen. Er is een verschil tussen zandgrond, veengrond en kleigrond en voor alle drie zijn er planten die er graag op groeien. Planten hebben voorkeur voor grond en door intensieve teelt wordt de grond arm aan voedingsstoffen en dat tekort wordt aangevuld met stalmest of kunstmest en voor de meeste volkstuinhouders is dat elk jaar weer een op hoop van zegen. De drie dingen die in kunstmest worden genoemd zijn ook niet voldoende want planten gebruiken veel meer dan dat.
Planten houden ook van mineralen en met lavameel bijvoorbeeld krijg je mooie stevige planten. Ik denk dat een toevoeging van lavameel b.v. mooie bosuien zou geven. Waarmee ik eigenlijk wil zeggen dat NPK niet alleen zaligmakend zijn. Verder spelen voor een goede groei en opbrengst ook het klimaat mee, de standplaats, temperatuur, licht of donker, nat of droog, beschut of onbeschut en met de aard van elk gewas en van elke plantensoort is dat een zeer complex geheel. Er mogen dan mensen zijn die een evolutieleer met klem afwijzen, maar die is er wel degelijk, want alles wat leeft, mensen dieren en planten, zij bestaan allen door het systeem van eten, drinken en slapen.
Met de teelt van groenten in potten heb je er dan ook weer een moeilijkheidsfactor bij.
Op je werkelijke vragen kan ik geen antwoord geven. Het werken met kunstmest bij de teelt in potten lijkt mij erg riskant. Daar geef je gauw teveel. Ik hou het maar bij beendermeel, bloedmeel, lavameel en poep.
Succes gewenst,
Frans.
Dag Frans,
het mestgebeuren blijf ik een moeilijk verhaal vinden. Maar dat had je waarschijnlijk al begrepen door al mijn vragen onder meer op dit gebied.
Het lijkt wel hoe meer ik er over lees hoe minder ik er van snap.
Fijn dat je de kennis die je hebt over dit onderwerp met me hebt willen delen!
(Om misverstanden te voorkomen: ik teel zowel in potten als in volle grond)
Nokkie: probeer er niet zoveel achter te zoeken! Planten hebben maar weinig voeding nodig, immers hun energie halen ze alvast uit licht en de belangrijkste bouwstenen zijn water en kooldioxide: hoef je allemaal niets aan te doen.
Daarnaast nog wat mineralen: Stikstof (N: vooral voor het blad oftewel de groei) kalium (K: Vooral voor de wortel/knol) en Fosfor (P: voor bloem en vrucht). Nogmaals: erg nauw luistert het allemaal niet, bij twijfel bloemplanten vooral niet bemesten; knolplanten het meest.
Daarnaast kunnen de planten nog wat sporenelementen gebruiken. Zoals de naam al aangeeft zijn sporen al genoeg, gewoon in de grond hoef je ze niet toe te voegen, in kamerplanten of kuipplanten mest (vrijwel hetzelfde op de prijs na) zitten die al.
Natuurlijk zijn er uitzonderingen: carnivoren en orchideeen voeder je vrijwel niet, cacteeen arm aan N en zo nog wat vuistregels (Protea geen P), maar dat zijn al uitzonderingen. In geval van twijfel van terug op de basisregel: Bloemen niet, knollen veel, de rest er tussen in. En bedenk: wat je niet weghaalt hoef je ook niet aan te vullen. Dus planten waarvan je oogst of veel wegsnoeit zal je moeten mesten (hagen - gras) maar in je bleomborder doe je gewoon NIETS, en laat je niet opnaaien door tuincentra die je graag grof laten betalen voor mini hoeveelheden mest!
Ruud