beginnende moestuinvraagjes

16 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 do, 18/02/2010 - 14:33
joke81

beginnende moestuinvraagjes

ik ga een moestuin opstarten, niet groot, 5x6m, een stuk waar tot voor kort kippen op liepen
ik weet het, qua oppervlakte is het niet groot, maar toch had ik graag verschillende soorten gezet, maar niet te veel (zo 1 rij van 2m elk ?)
zo had ik graag:
-mais
-bonen
- wortel
- ajuin
-prei
- zonnebloemen
- sla
-radijs
-snijbiet
- rode biet
-selder
- pastinaak
- kervel

mijn zoon van 5 werkt graag in de tuin, en ik ook, ik kan wel 1uurtje per dag vrijmaken om erin te werken

nu mijn vraag:
volgens de boeken en het net, zijn er planten die niet graag naast mekaar staan, in hoeverre is dit belangrijk (het stuk is niet groot, dus zowieso gaan ze niet ver van mekaar staan)
zoals
mais staat niet graag naast selder en rode biet
bonen niet graag naast prei en ajuin
wortel niet naast rode biet
ajuin niet naast prei
prei niet naast bonen radijs en rode biet
pastinaak niet naast sla

enzovoort
ik vind het heel ingewikkeld
wie geeft nog tips?
dank u

vr, 19/02/2010 - 14:59
tuinwroeter

Ik zou als eerste eerst voor mezelf uitmaken wat ik graag zou eten uit de tuin. Je suggestie was bijvoorbeeld van elke groente één rij van 2 meter lengte, dat betekent dat je bijvoorbeeld 10 kroppen sla krijgt, je moet wel heel erg van rauwkost houden als je die 10 kroppen op kunt eten voordat de planten door gaan schieten en zaad gaan vormen.
De sla bijv. daar zou ik niet meer als 2 planten tegelijk van zetten met een interval van 1,5 week. Radijs, van hetzelfde laken een pak, radijs wordt gezaaid in een regel, dus je houdt er veel teveel over als je er 2 meter van zet. Over het naast elkaar zetten heb ik nooit erg op gelet, omdat tussen mijn groetebedden altijd minimaal een pad van 50 cm lag, ik lette er meer op dat ik niet 2 jaar achtereen dezelde groeten op dezelfde plek zette.Maar ik heb makkelijk praten met een groetetuin van een kleine 200 m2.

Groeten,

Paul

vr, 19/02/2010 - 17:57
joke81

nu, het gespreid zaaien van sla en radijs en snijbiet, dat ging ik ook wel doen, ik denk dat ik op een zomer tijd toch wel een tiental slakroppen ga opkrijgen, met een gezin van 4
rauwkost, gaat hier altijd binnen, dat zou geen probleem zijn
we gaan zien
dank u voor je antwoord

vr, 19/02/2010 - 19:44
tuinwroeter

Hallo Joke,
Ik wilde alleen maar even aangeven dat je niet teveel moet zetten ineens, ik, met mijn gezin van 7, waarvan 4 volwassen kinderen kreeg het niet voor elkaar om 6 kroppen weg te werken voordat ze doorschoten, vooral niet met erg goed weer. Ik zette er 4 of 5, en 2 weken later weer 4 of 5. Ik zaaide ze niet, maar ik kocht hier in Apeldoorn de plantjes. 10 tot 15 cent per stuk kon ik me geen buil aan vallen, en 2e voordeel is dat ik na een week of 4 met goed groeizaam weer er al van kon eten. Met zaaien ligt dat toch iets anders.
Een 2e reden om plantjes te kopen vond ik dat de tuin zo lekker productief bleef, want na begin juli begint het al aardig laat te worden om nog wat te zaaien.
Vooral belangrijk is dat jullie er plezier in beleven, en als er iets misgaat is er geen man overboord, dat zal jullie het volgende jaar niet weer gebeuren.
Zo deed ik het meestal:
Ik kocht prinsesseboontjes, die zijn heerlijk, deed er 3 in een plantgat, en de gaten ong. 20 cm uit elkaar. poten na 15 mei.(als het een heel zacht voorjaar is zonder vorst wilde ik het nog weleens 1 tot 1,5 week vervroegen).
sla:
Zet ik in een bedje, 20 cm uit elkaar
andijvieplantjes:
Zet ik in een bed, 10 tot 15 cm uit elkaar, zodat ze steun aan elkaar hebben, krijg je mooie vaste kroppen van.
radijs en rode biet
radijs zaaide ik, rode biet als plantje
rode biet zette ik ergens langsheen waar nog ruimte was. 10 cm uit elkaar.
prei:
plantjesals ze ongeveer 20 cm hoog waren, zette ik ze zeker 10 cm diep, zodat je een mooi wit gedeelte krijgt. de eerste maand aardde ik elke keer de planten aan.
de stukken waar op een gegeven moment niks meer in staat kun je gebruiken voor boerenkool, die zette ik eerst in potten, en plantte die uit als er ruimte was, voordeel daarvan is dat je in de herfst en begin winter nog iets in de tuin hebt staan.

Ik hoop dat je aan de tips iets hebt, ik wil niet zeggen dat ik de wijsheid in pacht heb, maar dit waren mijn ervaringen, mijn manier van tuinieren, en ik heb er heel veel plezier aan beleefd.

Paul

vr, 19/02/2010 - 23:47
joke81

ja, het is ook de bedoeling van er plezier aan te hebben
ik weet niet of ik mijn mijn klein moestuintje al echt productief ga zijn, maar we gaan het toch proberen
ik was ook van plan van enkele slaplantjes te kopen, op de markt, maar ik heb ook zaadjes gekocht van plukslamengelingen, maar ook van ijsbergsla, maar dat ziet er moeilijker uit

ik las in een bibliotheekboek een ideetje, wat vind jij ervan? mijn mama is profesioneel vasteplantenkweekster, zij denkt niet dat het gaat lukken: suikermais zaaien, en als die maisplantjes 20cm hoog staan er een boonplantje naastzaaien, die zouden dan in de maisplant groeien, blijkbaar zou dit een oude indianentraditie zijn
heb alleszinds al zaadjes van bonen en mais gekocht, ik ga het op een klein stukje proberen, maar ik ga ook enkele struikbonen zaaien, voort geval het mislukt

dank u voor je antwoorden

za, 20/02/2010 - 15:02
Anoniem (anoniem geplaatst)

Een moestuin van 5x6 meter is dan wel niet groot, maar als je alleen groenten zet en geen aardappelen dan valt dat best mee. Een moestuin vraagt veel zon en de bedden liggen graag noord-zuid zodat de zon ook tussen de rijen kan schijnen. Maak bedden van 1,20 m breed zodat je met schoffelen en onkruidwieden overal bij kan. Paadjes lopen van +/- 30 cm breed. Zet suikermaïs in 3 rijen +/- 45 cm van elkaar; zaai begin mei terplaatse in een geultje op +/- 12 cm afstand. Wil je geen heel bed doe dan een half. Ook op die tijd als de grond al wat warmer is prinsessenboontjes leggen. Waarschijnlijk heb je dan al krootjes en wortelen gezaaid en sjalotten en uitjes geplant en maak gebruik van het aanbod van vaak mooie jonge groentenplanten zoals koolrabie en prei, selderij en peterselie. Een paar zonnebloemen is leuk maar zet er tijdig tegen het omwaaien een stevige stok bij. Bonen bij sla, andijvie en wortelen, sla tussen koolrabie en prei, radijsjes bij sla, rode bietjes bij uien of sjalotten. Zo heb ik bietjes op rij naast een rij uien gehad, die zo zoet waren als of ze van suiker waren. Begin met bonen niet te vroeg, die houden van warmte.
Ik wens je veel plezier.
Frans.

za, 20/02/2010 - 15:12
Anoniem (anoniem geplaatst)

De moestuin?

beginnende moestuinvraagjes
za, 20/02/2010 - 15:50
joke81

ja, lap, mijn stuk grond ligt dus redelijk vast, het is een rijhuis met lange smalle tuin, het middenpad ligt vast, want er zijn vaste hekkentjes, die kan ik niet verplaatsen
de zon ligt wel redelijk goed, op het stuk grond van de kippen staan enkele bomen, maar die kant is het noorden, dus de moestuin heeft nooit schaduw van die bomen, als je begrijpt wat ik bedoel?
zoals op mijn plan heeft de moestuin dus ook geen last van schaduw van de hoge maisplanten, enkel de kippen
als mijn plannetje bekijkt, zie je dat ik geen paadjes voorzien heb, behalve de hoofdrij, dit zou ik dan best wel doen? maar dan wel paadjes in andere richting? en dan dus ook de richting van mijn bedden veranderen?
hoe zou ik dit het beste doen?
wil je eens mijn plan bekijken?
dank u voor alle antwoorden

beginnende moestuinvraagjes
za, 20/02/2010 - 17:23
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik denk dat ik het zo zou doen. Zo kan je overal bij zonder over de grond te hoeven lopen. Ik weet niet wat de afscheiding is met je buren, maar anders zou je langs die kant een rij maïs kunnen zetten als windkering.

beginnende moestuinvraagjes
za, 20/02/2010 - 17:47
joke81

dank u voor je geduld met mijn onwetendheid!
het grote pad in het midden is een paadje met plastic boord, met houtschaafsel (daar kan ik gratis aan geraken)

ik veronderstel dat dit kleine paadje in de bedden zelf niet breed moet zijn, zou een gewone brede plank genoeg zijn (die heb ik nog liggen)?

verder dacht ik dat een boord mais langs de omheining te veel schaduw zou geven, daarom had ik ze tegen de draad van de kippen gezet, zodat het alleen de kippen zouden zijn die 'last'
zouden hebben van de schaduw

ook zette ik de mais in groepjes van 2-3 rijen, volgens de literatuur zou dit beter zijn omdat ze voor de bestuiving beroep moeten doen om de wind (dit zou moeilijker gaan met 1 lange rij)

dank u voor jullie antwoorden

za, 20/02/2010 - 23:45
hansi

Als je een moestuin begint,zorg dat je de paden breed genoeg maakt,namelijk 2
stoeptegels breed,zodat je goed kan blijven staan als je de groente
onderhoud. Pas wisselteelt in je moestuin toe,dit voorkomt dat je minder gauw
last krijgt van gebreksziekten en bodemmoeheid.Ook krijgen dierlijke belagers
,bacterien,virussen minder kans zich te ontwikkelen.

m.v.g.
hans

wo, 24/02/2010 - 16:52
eek

sorry joke even kort: volgens mij kun je best het risico nemen om gewoon alles bij en door elkaar te zetten: kijk maar eens naar tuinieren op de vierkante meter op het net! Danis je tuin volgens mij nog wel de helft te groot...ook van CNME is heel interessant>

beginnende moestuinvraagjes
wo, 24/02/2010 - 16:52
joke81

dank u voor je antwoord
wat is cnme?
we gaan het proberen, we zien wel
wat denk jij, de maisplantjes in een hoekje in een groepje planten (zodat alleen de kippen last hebben van de schaduw), of een rij maisplanten aan de zijkanten als windbreking(met het risico van te veel schaduw)?

ik laat wel weten wat de 'oogst' geweest is

wo, 24/02/2010 - 16:58
eek

We haden vorig jaar in de 4 kante kindertuin een paar maisplanten van suikermaiszaad en voorgetrokken in de kas : Het worden grote struikvormige planten met zijscheuten waar ook kolven in zaten :heerlijk als je ze maar goed laat afrijpen en lang genoeg kookt, perplant wel 8 kolven de wortels nemen ook veel uit de grond dus solitair lijkt me of toch zals de boeren maar dat kost je wel zon. suc6!

do, 11/03/2010 - 11:27
regelneef

vierkante meter tuinieren of square feet gardening heeft mij in mijn kleine achtertuintje enorm versteld doen staan. Zowel qua opbrengst als decoratie.
Zeker mijn neefjes & nichtjes vinden het erg leuk om uit de tuin te snoepen :)

Van beide is veel te vinden op internet. https://tinyurl.com/y3ufhkxs

Daarnaast heeft Welkoop/Boerenbond dit jaar voor het eerst een hele lijn voor de Vierkantemeter Tuin gelanceerd.

Succes met je moestuin

do, 11/03/2010 - 13:47
joke81

dank u voor je antwoord, ik ben beginnen zaaien de eerste week van maart, wortelen, radijs, sla en krulkool
maar het vroor te veel, waarschijnlijk alles kapot... eind maart tweede poging
verder had ik ijsbergsla en basilicum binnen gezaaid, dat is wel mooi opgekomen
grtjs joke

Onderwerp gesloten