bemesting & kalkgift gelijktijdig fout?

8 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 za, 20/03/2010 - 20:29
kamperfoelie

bemesting & kalkgift gelijktijdig fout?

Hallo,

Ik heb 2 weken geleden mijn tuin bekalkt met A-Z kalk van Ecostyle (kon niet eerder ivm vorst) en nu verse ( wel oude) stalmest erop gedaan. De grondsoort in mijn tuin is arme zandgrond en het is behoorlijk zure grond bleek uit een bodemtest (PH5)
Nu lees ik steeds dat gelijktijdig bekalken en bemesten helemaal fout is maar waarom vraag ik me af? Is dit schadelijk voor mijn gezondheid als ik de groent of het fruit consumeer of voor die van de planten. Twee weken tijd ertussen zal dan wel niet voldoende zijn?
Op de verpakking van de Ecostyle kalk staat dat er wel gelijktijdig bemest kan worden. Kan ik beter in het vervolg mijn tuin in het najaar bekalken?
Alvast bedankt voor de informatie.

Groet, Mariska

zo, 21/03/2010 - 15:25
RdB

Je leest het inderdaad wel vaker, de reden ontgaat me en ik stoor me er niet aan. Zie verder geen negatief effect in de praktijk.

Ruud

do, 25/03/2010 - 15:28
kamperfoelie

Bedankt voor je reactie.
Ga er dan maar van uit dat het geen kwaad kan.

Groet, Mariska

do, 25/03/2010 - 20:45
D_SDennis

Het idee erachter is dat kalkionen zich sneller binden aan het kleihumuscomplex in de bodem dan je voedingsionen. Deze spoelen dan uit en gaan dus grotendeels verloren. Of dit in de praktijk problemen oplevert is geheel afhankelijk van je bodem(eigenschappen).

vr, 26/03/2010 - 09:36
RdB

@D_sdennis. Kun je dat uitleggen want het ontgaat me nog steeds. Klei heeft negatieve lading op het oppervlak en bindt derhalve positieve ionen. De voedingszouten van nitraat en fosfaat kunnen we dus vast vergeten, nitraat en fosfaat zijn zelf negatief ge

vr, 26/03/2010 - 13:58
D_SDennis

Calcium is goed in staat inderdaad zich sterk te binden aan klei. Daar waar het vastzit, laat het niet zomaar los. Verdrongen elementen zoals Kalium, maar ook losse elementen die zich nu niet kunnen binden spoelen daarom uit. Maar het gaat niet alleen om klei maar ook om humus/organische stof. Een goed bodemleven is echter veel belangrijker. En dat is niet afhankelijk van de klei maar van organische stof. Bodemleven heeft drie dingen nodig en dat zijn vocht, organische stof en zuurstof. De klei kan ervoor zorgen dat er meer vocht in de bodem wordt vastgehouden. Organische stof ook. Organische stof wordt afgebroken door bodemleven, bijvoorbeeld bacterien. In deze bacterien zitten veel van de belangrijkste voedingsionen opgeslagen. Wordt zo'n bacterie weer genutting door bijvoorbeeld een amoebe of flagellaat komt er een deel vrij, wat direct beschikbaar komt voor de plantenwortel of.....wel of niet wordt gebonden door een al of niet bezet klei-humuscomplex....of uitspoelt. En vergeet ook niet de grote hoeveelheid bodemschimmels en mycorrhiza's! De uitspraak dus over kalk en mest niet tegelijk is dus vooral een benadering gedaan door mensen die het bodemleven niet meenemen of daar gewoon geen weet van hebben. In die lijn ben ik het dus met je eens dat ook ik gewoon beide zaken tegelijk toevoeg (als ik het al doe) omdat die uitsraak maar een halve waarheid is. Bemesten is vaak ook niet nodig als de drie voorwaarden goed op orde zijn. Daar moet je dus ook al je aandacht op vestigen. Kalk is dan vooral nuttig om je zuurgraad te verhogen. Het lijkt veel goed te doen voor je planten omdat er in korte tijd door de kalkionen veel gebufferde voedingsstoffen van het kleihumuscomplex worden verdrongen die dan beschikbaar komen voor de plantenwortels. Maar op langere termijn is dit juist ongusntig omdat er dan geen gebufferde elementen meer aanwezig zijn. Maar in een natuurlijke kringloop is er altijd weer die aanvoer van organische stof en ontstaat er een belans/evenwicht. Zie je, het is een lastig verhaal en ben ongetwijfeld nog niet helemaal volledig. Maar dit is ook lastige materie. Maar ik blijf er op hameren: zuurstof, vocht en organsiche stof is uitermate belangrijk. En in onze tuinen ontstaat vroeg of laat ergens een gebrek aan, tenzij je hier heel bewust mee bezig bent. Bijvoorbeeld door regelmatig compost te gebruiken. Ik stop ermee, lang verhaal, kan er nog wel een boek over schrijven....haha!

vr, 26/03/2010 - 12:32
RdB

Mee eens Dennis! Er wordt echt veel te veel bemest terwijl men nuttige zaken als blad en zo afvoert als 'vuil' en 'rommel'.
Alleen even een verschrijving corrigeren: met kalk verhoog je natuurlijk de zuurgraad.

Ruud

vr, 26/03/2010 - 13:58
D_SDennis

Oeps, gecorrigeerd!

Onderwerp gesloten