Bomen vermmord ??
#1
za, 25/02/2006 - 23:14
Bomen vermmord ??
Goedendag,
Kan iemand mij misschien helpen.
Wij hebben vorig jaar een oud huis gekocht waar in de tuin diverse oude fruitbomen staan waaronder twee hele grote kersen. (doorsnede onderaan zo'n 50 cm.)
Om deze kersen gaat het nu.
Omdat deze tuin met al zijn fruitbomen zo'n 10 jaar verwaarloosd was, hebben wij diverse snoeiwerkzaamheden uitgevoerd.
Bij de kersenbomen hebben we bijvoorbeeld wat dikke zijtakken (doorsnede 10 cm) die of in de weg zaten of gewoon verkeerd dwars door de boom heen gingen weggezaagd.
Nu hoorden wij op de TV van Rob Verlinden dat als je van steenpit achtige bomen hout wegzaagd en er komt in de loop der tijd gom langs de takken naar beneden lopen, dan heeft de boom z'n laatste jaar gehad en zal afsterven. Je mag nooit dikke takken van steenachtige afhalen.
Is dat waar ?
Wij maken ons erg ongerust sinds wij dit gezien hebben op de TV.
Vooral omdat er veel bruine gom op de bomen zit.
Dit is niet alleen van na het zagen gekomen, maar zat daar voor ook al op de stammen.
Hebben wij onze oude bomen vermoord ?
Vriendelijke groet
Jaap Beugeling
de gom die er uit komt heb je ook bij gewone bomen, bloeden wordt dan ook wel gezegd, over het algemeen gaat dit vanzelf wel weer over en heeft de boom er niet te veel moeite mee hoor.
Stelletje moordenaars. Nee hoor, grapje. Hoewel, ik weet niet of ik hier kan helpen. In mijn boek over hoogstamvruchtbomen lees ik over het snoeien van bomen: Steenvruchten als pruim en kers worden als regel niet in de winter gesnoeid. Vanwege de infectie met loodglanssporen worden ze bij voorkeur direct na de oogst in de nazomer of vroege herfst uitgedund.
Men is dus bij steenvruchtbomen voorzichtig met het wegnemen van dikkere takken.
Loodglans zie je op de bladeren, maar ook als de boom is aangetast zie je het aan de takken bij het snoeien. Bij het doorsnijden blijken de takken bruin tot violet te zijn. De loodglanszwam is een wondparasiet, dus snoei of zaagwonden moeten direct met een goed wondafdekmiddel worden bestreken.
Ik denk dat de tijd het moet leren of ze het overleven.
Sterkte, Frans.
Mag ik jullie hartelijk danken voor de reacties.
We zijn weer een beetje gerust gesteld.
Dank
Jaap.