Kweeperen

6 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 di, 26/06/2007 - 21:07
TiesieNogEens

Kweeperen

Wil er graag eentje planten. Kan iemand mij zeggen hoe groot, breed, oud dat wordt? Brengt een zelfbestuiver (cydoniainfo-icon oblonga en Vranja) minder vruchten voort dan een tweehuizige boom? en indien niet zelfbestuivend. Door wat wordt die dan bestoven, ook een kweepeer, of is een andere peer ook goed? Moet die volle zon hebben?
Welk ras is het beste om gelei te maken?
Agvambari
Bourgeault
Cydonia oblonga
Ekmek
Leskovacka
Ludovic
Rea's Mammoth
Ronda
Sobu
Vranja
En welk verschil is er tussen de rassen. Grootte van de bloem? rijptijd? smaakverschil? moeilijk of makkelijk te kweken in ons klimaat? meer of minder onderhevig aan ziektes?
Heeft iemand een foto van een volwassen exemplaar? ik weet er nergens een staan. Koop vruchten van de Turken op de zaterdagmarkt in Antwerpen. Bestaat er een website over? kan hem niet vinden.

Ik wil weeral veel weten he. Daar ben ik een vrouw voor. Sorry hoor, hoop dat iemand de moed heeft om te reageren.
grtjs

di, 26/06/2007 - 22:01
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ze zijn er nog wel, want ik heb ze bij onze fruitboer elk jaar nog gezien, de appelvormige, maar ook de peervormige enigszins viltig behaarde gele vruchten waar de hele schuur dan lekker naar ruikt.
U noemt een heleboel namen van Cydoniainfo-icon en Chaenomelis, maar ik weet niet beter dan dat die waar de heerlijke vruchten aankomen voor de kweeperengelei, dat dat de Cydonia oblonga is of de Cydonia vulgaris.
Omschreven als een ouderwetse fruitheester van 2,5 tot 4 m hoog en breed.
De soort is sterk, heeft grote witte bloemen en eind september begin oktober grote gele viltig behaarde vruchten. De soort wordt ook nog wel gebruikt als onderstam.
Onze kweepeer Cydonia oblonga heeft een paar jaar heerlijke vruchten gegeven die weliswaar niet zo gegeten kunnen worden omdat ze zo hard en stenig zijn, maar waarvan een heerlijke gelei kan worden gemaakt, wat mijn vrouw vele jaren heeft gedaan en waarvan kennisen en vrienden graag een potje meekregen.

Wilt u meer weten over de kweepeer ga dan naar Google en zoek naar Cydonia oblonga. Daar vind u werkelijk alles wat u maar weten wilt.

Dag nieuwsgierige vrouw. Nee niet sorry hoor. Ik heb het graag gedaan.
Succes,
Frans.

wo, 27/06/2007 - 11:20
TiesieNogEens

Waarom kwam ik nu niet op het idee om de latijnse naam in Google te typen.!?! ik hield me bij kweepeer en vond zo goed als niets.
Thx Frans om we wakker te schudden. En idd mijn moeder heeft steeds gelei gemaakt van gekochte vruchten, ze is nu 77 en het gaat haar niet goed meer af. Ik ga dat nu voor haar maken.
Als ik de latijnse namen één voor één intyp krijg ik idd veel info. Zal nog wat duren voor ik alles heb kunnen uitprinten en vergelijken. Wist je dat je van de schillen een lekkere likeur kan maken?
Voor de verwerking de haren op de schil met een handschoen verwijderen. Daarna schillen en van het vruchtvlees sap, siroop, compote of jam bereiden.
De schillen in een goed afsluitbare fles stoppen en overgieten met Eau de Vie. Zes maanden later het vocht koken met 0,5 l. water en 350 gr. suiker voor een lekkere vruchtenlikeur.
Grtjs

wo, 27/06/2007 - 22:24
Anoniem (anoniem geplaatst)

Dat van die likeur wist ik niet. Mijn vrouw maakte alleen maar gelei door de vruchten te wassen, daarna in grove stukken te snijden (deed ik, omdat dat zwaar werk is). De vruchten werden niet geschild en de klokhuizen niet verwijderd omdat daar juist veel pectine in zit die de gelei de goede stijfheid geeft.
De grove stukken in grote pannen met zoveel water dat ze net onder staan. Dan aan de kook brengen en vervolgens net aan de kook houden gedurende anderhalf uur.
Daarna werd de pan in een vergiet, rustend op een emmer, overgekiept en liet men dat meer dan een uur uitlekken.
Op een liter sap ging dan een kilogram geleisuiker. Dan werd dit weer aan de kook gebracht en liet men het drie minuten bruisend doorkoken.
Daarna werd het in de potten gegoten (heet werkje) tot aan de rand vol, het deksel erop en de pot omgekeerd weggezet totdat ze konden worden opgeborgen voorzien van een etiketje met datum en kweeperengelei. Maar dat deed je moeder vast ook.
Wij zijn er nu ook te oud voor geworden (79) maar hebben er goede herinneringen aan.
Veel plezier,
Frans.

do, 28/06/2007 - 14:15
Anoniem (anoniem geplaatst)

ik heb een kweepeer boom in duitsland gezien bij mijn schoonmoeder een buurvrouw. Hij ziet er heel mooi uit en vooral als hij helemaal volhangt met kweeperen. heel mooi gezicht.
als je deze site intype krijg je nog meer recepten van de kweeperen inderdaad zoals de likeur maar ook een creme tegen kloven etc. kijk maar.

https://tinyurl.com/y45cyhaw

Wat ik nog niet ben tegen gekomen nog een recept voor jullie is als je de kweeperen zonder de pitten en geschilt gekookt heb van het kookwater het gelei hebt gemaakt, dan kan je van het vruchtvlees nog een heerlijke soort koekjes/ marmelade maken.

je neemt het vruchtvlees dit pureer je wegen hoeveel je hebt en evenredig voeg je suiker toe dit in bakjes doen en laten drogen dan wordt het een stevige massa (marmelade (zoals je in portugal kan kopen) of op een bakblik uitstijken ongeveer 1,5 a 2 cm dik
schone theedoek eroverheen leggen en laten drogen. dan in blokjes snijden en heb je heerlijke koekjes.

groet
silvana

do, 28/06/2007 - 14:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

vergeet ik nog te zeggen je kan hem vergelijken met een magnoliainfo-icon zoals je die overal ziet.

zo ziet de kweepeer eruit.

gr

Onderwerp gesloten