moestuin verzorgen?
#1
zo, 22/07/2012 - 01:03
moestuin verzorgen?
ik weet niet zo goed hoe ik mijn moestuin moet onderhouden. weet iemand wel hoe dat moet of heeft iemand nog goede tips voor me?
Alvast bedankt!
ik weet niet zo goed hoe ik mijn moestuin moet onderhouden. weet iemand wel hoe dat moet of heeft iemand nog goede tips voor me?
Alvast bedankt!
Het is heel goed om te zorgen dat de moestuin veel zon krijgt en genoeg ,maar niet teveel, bemest wordt. Het is ook goed om gele en zieke bladeren weg te halen van de planten. Controleer ook vaak of je planten geen ziektes of bladluizen of dat soort dingen hebben.
Hoe je het jaar door je moestuin moet verzorgen, is in het bestek van een forum te uitgebreid om te beschrijven.Daarvoor kun je beter een boek kopen of lenen in de bibliotheek.Ook de vereniging VELT ( vereniging voor ecologische land- en tuinbouw ) heeft hier goede handboeken voor.
Het lijkt me logisch, dat je voor je een moestuin begint, je eerst informeert over hoe het werkt! Ook op internet is veel te vinden, als je googled op 'moestuin'.
Ik had/heb hetzelfde probleem. Dit voorjaar kreeg ik de beschikking over een moestuin van 240 m2. Omspitten kunnen we natuurlijk allemaal wel, daar wordt je alleen warm van, maar wat dan? Gelukkig heb ik in mijn jeugd zo'n 40 jaar geleden veel met mijn vader in de moestuin gewerkt. Ik wist nog ongeveer hoe het zat, maar nu ik er alleen voor sta moet ik het precies weten. Ik heb heel veel op internet opgezocht en in onze oude tuinboeken nagepluisd. Op het internet kwam ik al snel tuinkalenders en teeltkalenders tegen. Alleen zijn die maar zeer beperkt. Bovendien zijn ze vaak niet specifiek voor de moestuin samengesteld. Het leek me dan ook een goed idee om zelf een teelt- en tuinkalender te maken. Het resultaat mag er zijn. Je kunt ze allebei vinden op mijn website; https://tinyurl.com/y2jl4mol op de pagina documents.
De teelt kalender is vrijwel compleet. De tuinkalender is nog in ontwikkeling. Ik zoek nog een paar tuinliefhebbers die mij nuttige feedback willen geven. Verder wil ik onder andere nog smakelijke recepten toevoegen van de groenten van het seizoen. Mocht je zo'n recept hebben dan hoor ik het graag.
Fragment teeltkalender
Hoi Peter, ik heb je teeltkalender prberen te openen, maar ik kreeg alleen een bestandje van 1 kb met wat tekst.
Of meot ik eerst ingelogd zijn?
Nee klopt! Er is iets niet in orde op mijn website. Ik moet daar nog melding van maken. Hier is in ieder geval een directe link.
De teeltkalender;
https://tinyurl.com/y2tum3z9
De tuinkalender;
https://tinyurl.com/y6ehlhy5
Als je een van beide in je browser plakt krijg je meteen het PDF document.
hoi peter,
bedankt voor je reactie.
Dit jaar heb ik voor het eerst een moestuin gehad, samen emt een vriendin en aankomend jaar heb ik anderhalf are tot mijn beschikking.
Ik ben overal informatie aan eht vndaan trekken en bij voorkeur duidelijke overzichten die ik goed kan gebruiken en mijn eigen teeltkalender van kan samenstellen.
Heel erg bedankt en ik ga gelijk kijken.
Groeten
Sandra
Hoi Sandra, leuk dat jij ook zo enthousiast bent.
Zo ben ik dit voorjaar ook begonnen Sandra. Eerst kreeg ik 80 m2 en later heb ik er nog 2 aansluitende stukken van 80 m2 erbij gekregen, samen dus 240 m2.
Ik heb als kind samen met mijn vader veel in de moestuin gewerkt. Ik wist dus nog ongeveer hoe het werkte. Nu moest ik het precies weten, en omdat ik de stukken tuin pas laat in het voorjaar kreeg liep ik een beetje achter de feiten aan. Vandaar dat ik in no time allerlei informatie verzameld heb. Op internet kom je ook teelt- en tuinkalenders tegen maar die zijn veruit incompleet, dus heb ik ze zelf maar samengesteld.
Binnenkort begin ik aan het teeltplan voor het komende seizoen. Ik ga hierbij uit van een 5 jarige wisselteelt. Allereerst heb ik de vaste planten zoals rabarber, asperge, aardbeien en fruit een plek gegeven. de rest verdeel ik in 5 gelijke vakken. Mijn teeltkalender geeft op de laatste pagina een voorbeeld. Ik raad je aan om ook zoiets te plannen, zodat je allerlei ziektes voorkomt en aaltjes en ander ongedierte niet de boventoon gaan voeren.
Van de vorige eigenaar van mijn tuintje heb ik knolvoet geërfd. Nu mag ik minimaal 5 jaar lang op die plek geen kool meer planten. Hoe het met de rest van de tuin gesteld is moet ik afwachten, maar mocht ik het komend jaar weer tegenkomen stop ik onmiddellijk met de teelt van koolgewassen aldaar. Verder gebruik ik preventief extra kalk en gooi ik eerst een emmer bemeste tuinaarde in het plantgat. Zo hoop ik over 5 jaar weer een onbesmette tuin te hebben, maar voorkomen is veel beter dan genezen. Vandaar de wisselteelt.
Succes Peter
Ps;
Ik ben nog op zoek naar een paar recensenten voor mijn tuinkalender. Wie wil mij helpen er iets moois van te maken. Als extra toegift wil ik er per maand nog een seizoensgerecht bij plaatsen van groenten uit eigen tuin natuurlijk.