schors weg stam appel- en perenboompjes
#1
zo, 01/04/2012 - 18:47
schors weg stam appel- en perenboompjes
Hallo,
Ik heb een aantal jonge fruitbomen in mijn moestuin en van 2 zijn er aan de stam hele plekken schors weg. Ik heb de randen bijgesneden met een scherp mes en de kale plekken zo goed mogelijk schoongekrabt, en er wondpasta opgedaan.
Omdat het ene boompje waar de schors weg is een hele verdikking maakt, normaal een knobbel waar de entplaats is, die is nu veel groter geworden, denk ik dat het fruitboomkanker is en geen vorstschade. Vorstschade zijn ook meer scheuren dacht ik en geen plekken? Mijn informatie heb ik van de bieb, kan er verder ook op internet niet zoveel over vinden. Weet iemand er meer over, preventie, hoe te herkennen, behandeling enz.? De grond in mijn tuin is zandgrond, niet te nat, de bomen krijgen volop compost, zon etc. Waar het misschien van kan komen: ik las ergens dat ruwe schapenwol om de stam doen een milieuvriendelijk alternatief kan zijn voor lijmbanden, heb alleen verzuimd de wol in de winter weg te halen. Omdat de plekken ongeveer zitten waar de wol zat, zou het toch vorstschade kunnen zijn? Alvast hartelijk dank voor je reactie!
Groet, Mariska
Wondpasta niet gebruiken en plaats foto,s, dan weten we misschien wat meer.
Zijn het appelboompjes die beschadigd zijn?
Konijnen en hazen vreten in de winter aan stammetjes en takken.
Graag een foto van de schade hier plaatsen.
Tip:
https://tinyurl.com/y4fnbyrx
Hallo,
Bedankt voor de reacties.
Foto's kan ik helaas niet meer ervan maken, omdat ik al wel wondpasta heb gebruikt. Waarom mag dat niet eigenlijk? Van een boompje was de schors rondom de stam bijna helemaal weg, dus het was wondpasta gebruiken of boompje dood. Het zijn een appelboompje en een perenboompje, en het zag er niet uit als vraatschade (te regelmatig)
Groet,
Mariska
Onder de wondpasta ontstaat een vochtig microklimaat, waar allerlei beestjes en schimmeltjes (die je niet wil hebben) het uitstekent naar hun zin hebben.
Zulke wonden moet je gewoon niets aandoen.
De boom heeft meer overlevingskansen als je ervan af blijft.
Door afsnijden van randen maak je bijvoorbeeld weer een nieuwe wond die de boom moet afgrendelen.
Dit verzwakt de boom weer.