Snoei oude appelboom
#1
di, 25/01/2011 - 15:51
Snoei oude appelboom
Dit is onze oude appelboom. Een aantal jaren geleden is hij gesnoeid, maar
zoals op de foto te zien is, is hij aardig uitgegroeid. Hij doet het al een
paar seizoenen niet lekker meer: weinig vruchtopbrengst en ernstig last van
stippelmot. Dat er weinig/geen appels aankomen vind ik niet zo'n probleem,
maar ik denk dat er voor de gezondheid van de boom iets moet gebeuren. Vraag
is nu: wat? Het is dus een oude boom, dus wil ik 'm niet de genadeslag geven
door verkeerd snoeien. Wie geeft mij goede raad?
Snoei nu voor maart, alle takken die naar binnen groeien,verwijder ook alle zieke en beschadigde takken.Volgende winter snoei je al de gesteltakken,snoei die allemaal ongeveer op gelijke lengte.
Heb je grote wonden,dek die dan af met wondafdekmiddel.
Zo zal uw boom weer verjongen.
Het makkelijkst kun je eerst alle scheuten die rechtomhoog groeien vanaf de hele dikke takken helemaal tot aan die dikke tak wegsnoeien. Je houdt zo alleen takken over die horizontaal groeien of naar beneden.
Als je die eerste snoei gedaan hebt, ziet de boel er al weer veel overzichtelijker uit.
De overgebleven scheuten kun je eventueel inkorten zodat de boel weer een beetje netjes en compact groeit.
Vanaf nu jaarlijks alle scheuten die omhoog groeien weg halen.
Snoeien kan de hele winter door ook als het nog gaat vriezen. Alleen als het echt hard vriest liever niet snoeien, omdat de takken dan te broos worden en makkelijk afbreken.
Schitterende boom! Wat voor ras is het?
Er zijn een aantal zaken die uw boom bedreigen: De haag links geeft wortelconcurrentie en neemt veel voedsel en vocht weg voor de appelboom. De klimop oogt mooi maar is niet goed voor de gezondheid van uw boom. In de klimop nestelt allerlei ongedierte dat hier een veilig onderkomen vindt in de winter en in het voorjaar de boom aantast. Ook geeft de klimop wortelconcurrentie. De bestrating is mooi maar niet ideaal voor uw appelboom. Het bemoeilijkt de zuurstofopname en tast hett groei- en herstelvermogen van uw boom aan. Zoveel mogelijk de boomcirkel vrijhouden.
De kroon van uw boom is erg dicht/vol. Dit is mooi maar niet gunstig voor de vruchtdracht. Bovendien wordt uw boom hierdoor sneller aangetast door ziekten. Het is belangrijk dat er lucht en licht bij de takken kan komen. Dit betekent dat u de kroon zult moeten uitdunnen. Omdat het een oudere boom is zou ik dit snoeiwerk uitsmeren over meerdere jaren. Tevens zou ik het waterlot (verticale sprietjes) grotendeels verwijderen.
Tevens zou ik een winterbespuiting met vruchtboomcarbolineum overwegen om de infectiedruk van rupsen in het vroege voorjaar te verlagen. U hoeft dan in het voorjaar en de zomer niet veel meer te spuiten tegen ongedierte en uw boom zal snel herstellen. Tot slot elk jaar een flinke stoot mest geven in januari/februari. Twee of drie kruiwagens stalmest (niet direct tegen de stam leggen) is voldoende.
Slecht advies Chef, vruchtboomcarbolineum is vanwege de kankerverwekkende eigenschappen van het ingredient teerzuur al jaren verboden.
En drie kruiwagens stalmest? waar laat je die in dit tuintje? Aan de takken ophangen?
Ruud
Fientje,
Staat er een ander (gelijkbloeiend) appelras in de omgeving voor de bestuiving?
Welk appelras is die boom op de foto?
Verwijder eerst alle klimop die aan de takken omhoog groeit. (Er is discussie over het wel of niet laten begroeien van bomen met klimop...)
De snoei kan best verdeeld worden over twee seizoenen. Nu kan je een deel storende verticaal groeiende takken wegnemen.
De grote (gestel)takken probeer je min of meer horizontaal te laten groeien. Bij de snoei kies je aan het uiteinde van die takken een nieuw verlengenis die min of meer horizontaal groeit.
In grote lijnen zou je de principes van het snoeien van een laagstamboom kunnen toepassen, met het verschil dat je vooral met de snoeizaag of takkenschaar werkt en dat je het zijwaarts gericht zijhout (= vruchthout) niet inkort.
Sterke waterscheuten die ontstaan bij de snoeiwonden kan je best vanaf mei tot juli al verwijderen, door ze met de handen weg te breken.
Nota:
Een slechte vruchtdracht wordt dikwijls veroorzaakt door het ontbreken van een bestuiver in de omgeving.
Een bespuiting is volgens mij overbodig.
Mvg,
Guy
fruitabc.blogspot.com
Voor alle duidelijkheid: vruchtboomcarbolineum werkt preventief en is absoluut niet verboden in Nederland. Het bespaart je al die bespuitingen met nog veel grotere rotzooi die je anders in de zomer zou moeten toepassen als het eigenlijk al te laat is:
https://tinyurl.com/y5ez3tok.
De mest leg je gewoon onder de boom. Als er geen plek voor is, dan zal er plek gemaakt moeten worden. Als je intensief gaat snoeien zonder daarbij te bemesten dan is dat vragen om problemen.
Vruchtboomcarbolineum (actief bestanddeel Cresol) is verboden in geheel Europa sinds 1/1/2006. Het door u genoemde artikel heeft de afkorting VBC gehandhaafd doch een geheel andere samenstelling (mengsel van tensiden oftewel zeepjes). De term vruchtboomcarbolineum zult u dan ook niet aantreffen op uitingen van Asepta of bayer.
Ruud
De actieve stof van VBC ultra is inderdaad totaal gewijzigd!
Verwarrend is dat wel...
Guy
Fijn dat de spraakverwarring over VBC is opgelost!
Dank iedereen voor het meedenken en de goeie tips! Op dit moment heb ik na
advies van Guy, die ik persoonlijk gemaild heb, de snoei uitgevoerd. het was
een hele klus, maar ik heb geprobeerd om het met zorg te doen. Nu maar
afwachten wat het nieuwe seizoen gaat brengen. Nog één vraag: is het absoluut
noodzakelijk om rond de boom stalmest te strooien en moet dat nu, of later in
het voorjaar? Spuiten met een chemisch middel tegen de stippelmot ben ik niet
zo voor. Ik heb begrepen dat stippelmot op zich niet schadelijk is voor een
gezonde boom, aangezien de larfjes op een bepaald moment gaan verpoppen en de
boom nieuwe blaadjes gaat vormen. Ook vormen deze larfjes weer een
belangrijke voeding voor vogels. Maar voor zover bedankt beste tuinvrienden!
Later in het voorjaar bemesten kan ook, maar nu is beter.
Ik kan me trouwens goed voorstellen dat u niet graag met gif spuit tegen rupsen, ik ben daar zelf ook terughoudend in. De boom gaat natuurlijk niet dood van die rupsen maar het kost de boom wel kracht om iedere keer te herstellen van zo'n rupsenplaag en een aangetaste boom ziet er gewoon niet mooi uit. Uiteraard gaat een rupsenplaag ook ten koste van de productie, maar u gaf eerder al aan dat u dat niet zo belangrijk vindt.