stoofperen
#1
zo, 18/11/2007 - 22:47
stoofperen
Wij hebben een oude (stoof)perenboom in de tuin staan.
Ik weet niet welk ras het is maar, het zijn grote peren.
De oogst is best groot maar, de peren die ik bewaar in de kelder, worden na 4 wken al helemaal zacht en sponzig. Ook verschijnen er zwarte plekjes en schimmelplekken op de peren.
Weet iemand of dit komt door een ziekte in de boom?
De boom is nog nooit bespoten. Weet iemand met welk middel ik dit zou kunnen bestrijden?
Lang niet alle fruitrassen kunnen bewaard worden! Vele werden direct na oogst verwerkt en pas in die vorm bewaard. Je zult dus eerst het ras moetn weten. Dat kan op speciale dagen van b.v het fruitmusum in Doesburg ('t Olde Ras) of bij pomologische verenigingen. Deze fruitdagen zijn vlak na de oogst, meestal half november (en dus voorbij). Uw beschrijving klinkt in ieder geval absoluut niet als een of andere ziekte.
website 't olde ras: https://tinyurl.com/y4ol8d3g
Als het in Vlaanderen is dat die boom groeit, dan is het vermoedelijk de stoofpeer 'Saint Remy'.
De zwarte vlekken wijzen op aantasting door de schurfsschimmel die op bladeren en vruchten voorkomt. Tijdens de bewaring kunnen de aantastingen nog toenemen.
Vermoedelijk is uw kelder te warm om die vruchten te bewaren. Een temperatuur van 2-5°C is beter.
Een sponzig uiterlijk wijst op een te droge lucht. Dek de vruchten af met wat papier of plastiek.
Een luchtig gesnoeide boom wordt minder aangetast, dus flink (laten) snoeien in januari of februari!
Meer info over fruit en bewaring: https://tinyurl.com/y5287sxv
Guy