vergeten groente, serrevraag, bemesten?
#1
do, 27/01/2011 - 13:31
vergeten groente, serrevraag, bemesten?
het zal nu het tweede jaar zijn dat ik een moestuin opstart, iets groter dan vorig jaar
vorig jaar had ik, voor een beginneling toch al veel geoogst, mais,bonen, erwtjes, wortelen, ajuin, pastinaak, pompoen, sla, spruitjes, savooikool,selder, knolselder...
ook rabarber, frambozen en allerlei kruiden
alles in beperkte maten, demoestuin was 4 op 8m (zonder serre)
nu is de moestuin 4 op 10m, maar met een serretje erbij van 4 op3m ongeveer
in de winter liepen de kippen op het stuk grond, maar ik was bang dat het niet genoeg gemest ging zijn, ik kon aan paardemest(ponymest eigelijk)geraken, waarvan ik overal een laagje gelegd heb, die mijn man ingespit heeft, deze week (twas wel verse mest, gaat dit nog verteerd geraken? tegen april?), voor volgend jaar ga ik de mest dit jaar al laten komen en op een hoop laten liggen, zodat het al verteerd is (hier is alles wat beperkt in ruimte, tis een rijhuisje, ik had gedacht de paardemest dan op het stuk grond van de kippen te laten verteren, zou dit kwaad kunnen?)
het leukste kweek ik groentjes die moeilijk te verkrijgen zijn in de winkel
wie heeft nog tips, ideeën, ervaringen?
in de serre had ik graag tomaten gekweekt en misschien, paprika, aubergine?
graag had ik ook aardbeien gekweekt in potten?
dank u voor de tips
als ik het goed bezie op het net, zou ik best geen wortel of pastinaak kweken op verse gemeste grond?
een deel van de moestuin is nog niet bemest, moeten wortelen en pastinaak dan niets hebben van voorbereiding in de grond?
zijn er nog andere groenten die niet graag verse mest hebben?
Ik geloof dat de reden waarom bij wortelgewassen de grond niet voorzien wordt van organisch materiaal is omdat dit ongedierte zou aantrekken dat de wortels zou kunnen aanvreten. Ik spreek hier echter niet uit eigen ervaring.
Pastinaak groeide bij mij erg makkelijk in losgemaakte grond. Plant ook eens een patisson: de vruchten zijn het lekkerst als ze nog redelijk klein zijn en de grote vruchten zijn erg decoratief.
Paardenmest bij de kippen lijkt mij geen kwaad te kunnen. Ik vermoed wel dat de kippen erin gaan wroeten op zoek naar wormen.
Groeten,
Pol
vorig jaar had ik een goeie pastinaak oogst, ik maakte een kegelvormige opening (zoals de vorm van pastinaak) in de grond en vulde die met potgrond, zo had de plant geen moeite om z'n pastinaak te vormen, was heel erg lekker
pattisons? heb ik geen ervaring mee? is dit pompoenfamilie? m'n pompoenplant was vorig jaar enorm groot, overwoekerde alles (daarom geen meer dit jaar in deze moestuin, ik ga wel vragen om bij vrienden pompoenen te mogen planten)
welke planten houden echt niet van verse mest? nu is de ene helft al omgespit met verse mest, de andere helft niet, anders zou ik het zo laten, zo kan ik de planten die verse mest niet verdragen, op dat andere stuk zetten?
in de serre moet ik ook nog verse mest onderspitten, tomaten en paprika's houden wel van verse mest?
dank u voor je antwoord
Patisson is eigenlijk een courgette, maar ja die zijn ook familie van de pompoenen.
Qua bemesting hanteer ik volgende vruchtwisseling: het eerste jaar koolgewassen (die hebben wel wat mest nodig), het tweede jaar blad-of vruchtgewassen (al wat minder mest nodig), het derde jaar wortelgewassen (geen mest nodig) en vervolgens peulgewassen (ook geen mest nodig, maar ze brengen wel meteen stikstof in de grond wat weer gunstig is voor de koolgewassen die erop volgen).
Zo doe ik het, maar anderen hebben misschien betere ervaringen met andere systemen. Overigens gebruik ik zelf maar weinig mest, ik gebruik bijna overal groenbemesters en zelfgemaakte compost. Enkel mijn rozen krijgen wat extra.
Groeten,
Pol
Het schema van Polplastron hanteer ik ook en dat bevalt goed. Het is ook het meest gebruikelijke systeem.
Ik probeer me er aan te houden maar als ik tijdens het seizoen ruimte krijg die ik op kan vullen met een gewas die er eigenlijk niet zou horen te staan dan doe ik daar niet moeilijk over.
Echter kool komt altijd op een andere plek te staan en tomaten teel ik in emmers (dus nieuwe grond).
Aardappelen teel ik zelf niet maar die moeten ook altijd wisselen.