Zoete Kroon
#1
za, 14/10/2006 - 12:36
Zoete Kroon
Bij ons huis staat een oude appelboom, en wel een Zoete Kroon is mij verteld. De appels zijn erg lekker en zoet, dus zeer geschikt voor stampot "Hete Bliksem"
Maar nu mijn vraag: Ik wil graag appels gaan drogen zodat we in de winter ook nog stampot kunnen eten. Hier in de buurt en de ouderen op mijn werk vertellen allerlei verhalen over het drogen van appels bij de bakker (vroeger) Maar helaas zijn er niet of nauwelijks bakkers die nog zelf bakken in de oven en doen ze het wel dan mogen ze geen appels in de bakkerij leggen (hygiëne voorschrift) De appels drogen in een thuisoven lukt mij ook niet goed.
Kan iemand mij een tip geven hoe ik deze heerlijke appels wel goed kan bewaren/drogen zodat we er later in het jaar nog van kunnen genieten?
Alvast bedankt
Groet Wim
Mijn oma maakte vroeger ook gedroogde appels en deed dat als volgt.
Appels schillen, klokhuis eruit halen en in dunne plakjes (partjes) snijden. Deze werden vervolgens op een plankje op de (werkende) verwarming gelegd om te drogen. Regelmatig draaien. En als ze goed droog zijn kon je ze dan heel lang droog bewaren. Maar of dit de manier van drogen is die jij in gedachte hebt weet ik natuurlijk niet.
Succes Miranda
Er bestaan ook elektrische droogtoestellen waarin je schijfjes kan leggen. Na een aantal uren zijn deze droog en kan je ze maandenlang bewaren.
Link:
https://tinyurl.com/y37p49u3
Hallo Miranda en Guy,
bedankt voor jullie reacties, inderdaad Miranda is dat wel de methode die ik waarschijnlijk zoek. De appels liggen nu op zolder vlak bij de verwarmingsketel, maar nog niet geschilt.
En heb je link bekeken van de natuurlijke molen Guy, en zo'n machiene is misschien wel de oplossing voor me?
Bedankt mensen!
groet Wim
Een fijne Herfst! Genieten!
Nou als je echt zoveel appels hebt, wens ik je veel schilplezier....
Ik zou maar gauw beginnen.
Overigens eigen gemaakte appelmoes of appeltaart is ook erg lekker...
Gr. Miranda
als u wat appels over hebt houdt ik me aanbevolen.
gr john
Hallo John,
sorry voor de late reactie (vanwege de vakantie) Ik heb nog wel wat zoete kroon appels voor je liggen, maar het seizoen is wel reeds bijna voorbij. Dus de hoeveelheid zal niet zo heel veel zijn
Je kan me mailen op wiechers11zonnet [dot] nl Om evt. at af te spreken.
Groet Wim
appeltje voor de dorst,
appelen met appelboor ontklokhuizen, appelen schillen, in hele dunne schijfjes (zijn dan ronjes met een gat in het midden) snijden, bakpapier op de radiator, hierop naast elkaar de rondelletjes leggen, regelmatig draaien, en duurt wel enkele dagen, bewaren in een metalen doos voor maanden.
je kan ook lekkere appeltaart bakken.
je kan ook appelen in de oven met bruine suiker.
je kan ook appelgelei maken.
succes en smakelijk,
marleen
kijk eens naar https://tinyurl.com/y34kzusz. er bestaat een droogapparaat voor.
succes,
marleen