Davallia

11 berichten / 0 nieuw
Laatste bericht
#1 wo, 13/05/2009 - 15:25
Fanny

Davallia

Hallo beste plantenliefhebbers,

Ik heb een Davallia (apenpootje) wat ik graag zou willen verpotten.
Maar in wat voor potgrond kan ik hem het beste verpotten?

Of kan ik de 'normale' potgrond ergens mee vermengen?

groetjes Fanny

wo, 13/05/2009 - 15:29
RdB

Ik zet hem altijd in gewone potgrond,

Ruud

wo, 13/05/2009 - 23:10
Fanny

Ruud,

Bedankt voor je reactie.

Groetjes Fanny

do, 14/05/2009 - 00:16
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik verpot deze varen nooit. Ik kan de pot niet eens terugvinden tussen de wirwar van rhizomen (de pootjes). Het is een epiphytische soort die in bomen of op een rotsachtige ondergrond groeit en dus van nature weinig substraat behoeft.Ze krijgen alleen af en toe wat vloeibare mest toegediend.
Davallia trichomanoides als ik juist heb, is verrassend koudebestendig en verdraagt zelfs enige vorst. Ik zet of hang ze 's zomers buiten, waar ze het prima doen op een plekje in de zon. Vermoedelijk zijn er meerdere soorten/vormen in de handel, want bij één van mijn planten is het jonge blad bruinrood van kleur, terwijl bij het andere exemplaar het nieuwgevormde blad lichtgroen is.

Groet,

Draco

Davallia
do, 14/05/2009 - 00:15
RdB

Ik ken de mijne alleen als D. bullata, maar ik ken het onderscheid niet dus kan me hopeloos vergissen. Verpotten is weinig nodig maar de mijne wordt na enige jaren toch wat afgeleefd en stoffig. Hij hing boven een cv waar ze een bloedhekel aan hebben. Nu hangt hij beter en zal hij misschien wat langer meegaan.

Davallia
do, 14/05/2009 - 00:17
RdB

Bij mij is het jonge blad overigens groen. Hier nog een detail van de wortelstok. Misschien weet henk welke Davallia dit zijn? Of wat überhaupt het verschil is?

Davallia
do, 14/05/2009 - 00:28
RdB

Ik ken de mijne alleen als D. bullata, maar ik ken het onderscheid niet dus kan me hopeloos vergissen. Verpotten is weinig nodig maar de mijne wordt na enige jaren toch wat afgeleefd en stoffig. Hij hing boven een cv waar ze een bloedhekel aan hebben. Nu hangt hij beter en zal hij misschien wat langer meegaan.

Davallia
do, 14/05/2009 - 00:36
RdB

Hoi Draco: het lijkt nog wat ingewikkelder. Na het lezen van Fern grower's manual Door Barbara Joe Hoshizaki, Robbin Craig Moran: https://peekURL.com/zEZgE3m

krijg ik de indruk dat mijn D. bullata (niet langer een geaccepteerde naam) D. mariesii var. mariesii is en jouw exemplaar D. mariesii var. stenolepis. Dit kan net zo goed anderson zijn omdat de D. m. var. mariesii juist de meest koude tolerant zou zijn. Ook blijkt uit het verhaal dat er inderdaad in de handel duidelijk van elkaar te onderscheiden cultivars zijn die onder de laatste inzichten van Nooteboom echter niet zijn onder te brengen.

Nou ja, we houden het maar op D. mariesii, tenzij iemand een beter idee heeft?

Ruud

do, 14/05/2009 - 10:34
Fanny

Hoi Draco,

Je hebt het in je uitleg over vloeibare mest. Is dit mest speciaal voor varens?

gr Fanny

vr, 15/05/2009 - 00:17
Anoniem (anoniem geplaatst)

Ik gebruik altijd dezelfde vloeibare bemesting, uitgaande van een mengsel met de samenstelling NPK 20:20:20 (N: 5,6% nitraat, 4.0% ammonium en 10,4% ureum; P2O5 20%; K2O 20%)
Verder bevat deze mix volgens Peters de sporenelementen borium, koper ijzer, mangaan, molybdeen en zink in gechelateerde vorm (EDTA gebonden). Deze meststof vermeng ik nog met 20 gewichtsprocent bitterzout dat 16 % oplosbaar MgO bevat (in de vorm van magnesiumsulfaat), zodat ongeveer 3 % MgO wordt gedoseerd. Het poedermengsel los ik op in water en wel 20 g per 10 liter. Dat heeft dan een E.C. waarde van ongeveer 1,5 mS/cm.
Alle kuipplanten krijgen een overmaat van dezelfde oplossing. Als ik er aan denk, verdun ik deze oplossing soms 1 op 1 met water voor de teerste varens.
De kuipplanten krijgen deze oplossing overigens maar 1 keer per maand van april tot en met september. Daarnaast krijgen de kuipen aan het begin van het groeiseizoen een schep organische mest van DCM (10:8:6), zodat bij elke gietbeurt of regenbui er een kleine hoeveelheid van deze traagwerkende bemesting beschikbaar komt. Osmocote schijnt daarvoor ook heel geschikt te zijn.
Conclusie ik pas geen differentiatie toe bij de bemesting van mijn collectie. Dat is wellicht voor sommige soorten ongunstig. Dat neem ik dan voor lief, tenslotte blijft er nog genoeg over. In tuincentra zie je tegenwoordig een uitgebreide diversificatie van vloeibare mestoplossingen voor diverse plantengroepen. Een universele mestoplossing is bijna niet meer te vinden. De verschillen tussen de diverse samenstellingen zijn vaak gering en waarschijnlijk in de praktijk van weinig belang. Al die verschillende flessen maken de vloebare mest wel aanzienlijk duurder in het gebruik.
Het voordeligst is het om bij een agrarisch toeleveringsbedrijf, een zak kunstmestpoeder van 10 kg aan te schaffen. Peters mixen schijnen niet meer leverbaar te zijn. Alternatieven zijn van Kristalon of Plant Products. De laatste heeft ook mix met MgO. De door mijn vermelde dosering moet wel aangepast worden afhankelijk van de NPK samenstelling. Oplosbaar bitterzout is in een kiloverpakking te koop bij de grotere tuincentra.

vr, 15/05/2009 - 01:43
Fanny

bedankt voor de uitleg Draco

gr Fanny

Onderwerp gesloten