Hydrocultuur, welke planten gebruiken?
#1
wo, 29/11/2006 - 16:42
Hydrocultuur, welke planten gebruiken?
Wij hebben een bak va 60 bij 50 cm en 4 cm diep waarin ik plastic heb gelegd en gevuld met hydrokorrels.
ik heb een plant zijn wortels beroofd van alle aarde die eromheen zat, uitgespoeld tot er geen zand meer uitkwam, en deze met de wortels op de bdem van de bak geplaatst.
mijn vragen zijn eigenlijk:
- doe ik dit nu goed, zal de plant leren andere wortels te vormen?
- Welke planten zijn geschikt voor hydrocultuur (in de kamer)?
- ik wil gaan kweken om later wat plantjes in de bak bij te zetten, hoe kweek ik zaadjes het beste op tot ze geschikt zijn voor hydrocultuur?
even een correctie voor mijn berichtje boven de bak is 40cm diep..
Welke plant spoelde je uit? Niet elke plant overleeft dit zomaar, zonder enige voorzorg. De wortels die een plant in aarde gegroeid heeft gevormd zijn aardewortels. Als je die zomaar overzet in water, kunnen de wortels gaan rotten, want ze zijn het niet gewend, in water te leven. Het overzetten van aardeplanten naar hydro, is een gespecialiseerd werk, dat in kassen plaats vindt. Je zult dus de plant een tijdje moeten beschermen tegen uitdrogen, doormiddel van plastic. De wortels kunnen namelijk nog geen voldoende water opnemen, ondanks het feit dat ze in water staan. Het plastic pas verwijderen, als er duidelijk hergroei is.
Alle planten zijn in principe geschikt om op hydro te telen. Bloeiende planten zijn matig geschikt, omdat van veel bloeiende planten de bloeitijd maar kort is en het aanzien dan wel snel vermindert. Er zijn maar een paar bloeiende planten geschikt, zoals Anthurium en Spathiphyllum.
Zaaien doe je op steekschuim in een bakje water; stekken lukt vaak ook in steekschuim.
Succes!
Heel veel planten zijn geschikt voor hydro. Er zijn uiteraard wel uitzonderingen. Planten die een droge rust verlangen bijvoorbeeld zijn niet/minder geschikt.
Het omvormen doe je goed. Kies wel altijd een gezonde plant en gun de plant de tijd om om te schakelen. Zet de oude wortels net boven het water. Houd er wel rekening mee dat dit veruit de moeilijkste faseis waar veel planten nauwelijks doorheen komen. Eveventueel kun je uitwijken naar semihydrocultuur.
Zaaien en hydro gaan slecht samen. Beter is te zaaien op gewone grond en de plant later over te zetten.
De makkelijkste kweekwijze is stekken. Dan kunen de nieuwe wortels zich gelijk aanpassen.
Feitelijk stel je meer vragen dan ik hier snel kan beantwoorden. Ga eens naar de bibliotheek en lees er een boek over.
Op internet is onget***eld ook veel te vinden maar door de commerciele aanbiedingen van hydroplanten leveranciers voor kantoren en zo ( er lijken honderden van dat soort bedrijfjes te bestaan) is die info zeker niet makkelijk te vinden.
Ruud
Sorry Henk, je was me net voor.
Ruud
Ruud.......we vullen elkaar prima aan!
Normaal ben ik erg kien op het weten wat ik in huis heb, deze plant heb ik echter niet zelf gekocht en daarom weet ik het niet.
Bedankt voor het snelle en uitgebreide antwoord, ik zal de plant goed in de gaten houden.
Is er op deze site een goede literatuurlijst te vinden? ik zoek inderdaad een boek waaraan ik wat heb..
Wij hebben een kas in de tuin staan die ik eventueel ook nog wel zou kunnen verwarmen, al is het denk ik logischer om begin lente te beginnen met zaaien.
nog 1 vraag : De bak met planten wordt verlicht door een 50 watt halogeenspotje erbovenop gericht en een flink dakraam op het noordwesten, op het moment (10:33) schijnt er daglicht op de plant. Kan ik dus zeggen dat de plant in het volle licht staat of moet ik het zien als halfschaduw?
ik denk dat ik er een nieuwe hobby bij heb.....
Voor het kweken van orchideeen op hydro zie:
https://tinyurl.com/445lat5
Goede boektitels heb ik niet voor je,
Ruud
een tip voor een boekje waar alles instaat over alle soorten van beplantingssystemen is "het handboek voor interieurbeplanting" van jac van geffen en jo van den tillaart.hier staat alles in over hydro-semihydro-en aardecultuur en de materialen die je nodig heb tom er mee te werken
succes
gummie
werk zelf in de hydro ompotten gaat maar moeilijk of je vult de rest van de bak met korrels met een meter erbij plant met wat grond in de korrels hierbij moet je wel de kluit blijven meten met een vochtmeter wat ook heel goed gaat is de plant in de seramis korrels zetten werk vaak beter maar ook hier een vochtmeter gebruiken . je kunt zogoed als alles in de hydro zetten maar je moet wel weten wat het watergebruik is van iedere plant als je seramis gebruikt gaat het makkelijker omdat je kleine plantjes er zo bij kan planten
Protest: een plant met aarde aan de kluit zet je niet in de hydrokorrels. Zo vervuil je het systeem en komen er gronddeeltjes in de watermeter. Een op hydro geteelde plant zet je alleen in de korrels. Tenzij je Seramis gebruikt of je past semi-hydro toe. Iemand die in de hydro werkt , zou dat moeten weten!
bij de meeste klopt het je maar bij palmen phoenix rhapis chamarops gaat dit toch goed je haal de losse grond eraf plant zal door de korrels wortelen als je hydrometers met een tempex drijver gebruikt gaat dit goed dit wordt toegepast omdat deze planten graag luchtig substraat willen en bij seramis is dit minder het geval passen het vaak toe met goed resultaat maar als ik eerlijk ben ben voorstander bij andere planten van semihydro dit werkt goed bak worteld lang niet zo snel vol en het is goedkoper seramis erg duur gr
Welk substraat is luchtiger dan hydrokorrels?
Ik blijf protesteren tegen deze methode. Je verkoopt een klant een hydroplant, die het in feite niet is.
En als er 1 tempex drijvertje van een watermeter snel verstopt door gronddeeltjes, is het deze wel. Helaas merkt men dat later pas.
Nog luchtiger dan Hydrokorrels: zal je ze met vrij hangende wortels moeten kweken. Overigens zijn de watermetertjes van Seramis ook niks, je kunt het veel beter voelen (b.v. tillen)
Als je het zo ziet van dat de klant betaald voor hydro maar je kunt ook goedkoper leveren dat vindt de klant veel leuker dit gebeurd al 20 jaar zo was hier altijd op tegen maar ja als je de resultaten ziet ging ik toch om en dit heeft lang geduurd en ja de hydrokorrel is het luchtigste maar hier zitten geen bacterien aan ze starten altijd langzamer op dus eigenlijk hebben we het over de prijs want een grondplant is altijd een heel stuk goedkoper gr
nou met de tempex drijver is niets mis mee je giet toch in de korrels dus niet op de kluit plant moet water gaan zoeken mag wel wat maar een te natte kluit is slecht .de seramis meter heb je niets aan neem liever een bimetaal meter met deze kun je de pin ver in de kluit steken en dat kun je dan bij alle potplanten gebruiken dus deze moet je er wel uithalen uit de grond anders zijn ze zo kapot nadeel van deze meter is dat ze snel kapot gaan als je ze ergens tegen aanstoot
De plant heeft het allemaal prima verdragen, en is ondertussen een flink stuk gegroeid.
kijk iemand die echt goed is voor planten krijgen vaak van deze vragen op ons werk leggen het uit maar meestal gaat het mis nou hier het tegendeel mooi om tehoren heb je in iedergeval geld aan verdient hydroplanten zijn duur
Kom Rob, een foto!